Σπίτια και γειτονιές με πράσινο χαμηλώνουν τα επίπεδα του στρες

Αν νοιώθετε την ανάγκη να ανακουφιστείτε από το στρες, ίσως θα μπορούσε να γίνει πανεύκολα αν έξω από την πόρτα του σπιτιού σας, στο μπαλκόνι, τη βεράντα ή τη γειτονιά σας περιβάλλεστε από πράσινο.

Μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν, στο Μάντισον, αποκάλυψε πως οι άνθρωποι που ζουν κοντά στα δέντρα και σε χώρους πρασίνου αναφέρουν χαμηλότερα επίπεδα στρες, άγχους και κατάθλιψης, από εκείνους που ζουν σε περιοχές γεμάτες με άσφαλτο.

Οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία για την υγεία 2.500 κατοίκων του Ουισκόνσιν και στη συνέχεια σε συνδυασμό με τα δεδομένα δορυφορικών εικόνων παρατήρησαν πόση βλάστηση υπάρχει γενικότερα στις γειτονιές που ζουν. Τα αποτελέσματα; Οι άνθρωποι που ζούσαν σε σπίτια με κήπους και βεράντες με φυτά και γενικότερα στα τετράγωνα που ζούσαν υπήρχαν δέντρα, είχαν λιγότερο άγχος, ενώ εκείνοι που ζούσαν σε περιοχές με λιγότερο από 10% πνευμόνων πρασίνου, ανέφεραν αισθήματα άγχους και στρες.

Τα ευρήματα ήταν τα ίδια ανεξάρτητα από φυλή, ηλικία, επίπεδο εισοδήματος, οικογενειακή κατάσταση ή εκπαίδευση.

«Ενα φτωχό άτομο που ζει δίπλα σε χωράφια είναι πιο πιθανό να είναι ευχαριστημένο από ένα πλούσιο που ζει σε ένα ασφαλτοστρωμένο οικοδομικό τετράγωνο», κατέληξαν οι ερευνητές.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει