Σπιτικές θεραπείες για τους μυϊκούς σπασμούς στην πλάτη

Οι μυϊκοί σπασμοί στην πλάτη είναι οδυνηρές συσπάσεις και κράμπες στην περιοχή της πλάτης. Ο πόνος μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας υπερπροσπάθειας στη διάρκεια μιας αθλητικής προπόνησης.

Μπορεί όμως να είναι κάτι πολύ πιο απλό, όπως μια λάθος κίνηση, ενώ σηκώνεστε από το κρεβάτι ή κάνετε μια οικιακή δουλειά.

Σύμφωνα με το «Sports Injury Bulletin» oι περισσότεροι μυϊκοί σπασμοί επηρεάζουν το κάτω μέρος της πλάτης. Υπάρχουν ωστόσο τρόποι να ανακουφίσετε τον πόνο μιας μυϊκής κράμπας στην πλάτη με μια σειρά από σπιτικές θεραπείες.

Βήμα 1

Βάλτε πάγο στην πληγείσα περιοχή για να ανακουφίσετε τον πόνο που δημιουργεί ο μυϊκός σπασμός. Βάλτε τον πάγο με μια κίνηση μασάζ στην πλάτη σας, προφανώς με τη βοήθεια κάποιου μέλους της οικογένειάς σας, αφού είναι ένα σημείο που δεν μπορείτε να το φτάσετε εύκολα. Κάντε αυτού το είδος το μασάζ περίπου για δέκα λεπτά. Το κρύο όχι μόνο θα σας ανακουφίσει από τον πόνο, αλλά μπορεί να μειώσει και τη φλεγμονή μέσα στον μυ και τους περιβάλλοντες ιστούς. Μπορείτε να βάζετε πάγο στην περιοχή της πλάτης σε όλη τη διάρκεια της ημέρας με μικρά διαλείμματα.

Βήμα 2

Πάρτε ένα μη συνταγογραφούμενο φάρμακο για την ανακούφιση του πόνου. Οι περισσότεροι μυϊκοί σπασμοί που προκαλούνται χωρίς σκίσιμο συνδέσμων (γιατί τότε μιλάμε για άλλη κατάσταση) μπορούν να βοηθηθούν με τα φάρμακα που πιθανώς έχετε στο φαρμακείο του σπιτιού σας.

Βήμα 3

Κάνετε κάποιες απαλές εκτάσεις για να δυναμώσετε το κάτω μέρος της πλάτης σας, ώστε να μπορεί να ανακουφίσει ή ακόμα και να αποτρέψει τις μυϊκές κράμπες. Οι πυελικές ασκήσεις μπορούν επίσης να ενισχύσουν το κάτω μέρος της πλάτης και να αυξήσουν την ευλιγισία σας. Ξαπλώστε στο πάτωμα ή στο κρεβάτι με τα χέρια σας σε ευθεία στο πλάι του κορμιού σας. Σφίξτε τους μύες του στομάχου σας, πιέζοντας απαλά το κάτω μέρος της πλάτης σας προς το πάτωμα (ή το κρεβάτι). Μείνετε σ’ αυτή τη θέση για αρκετά δευτερόλεπτα -τα 12 δευτερόλεπτα είναι ιδανικός χρόνος εάν μπορείτε- και μετά χαλαρώστε.

Βήμα 4

Εκτελέστε κάποιες ασκήσεις σηκώνοντας τα πόδια σας ψηλά, για να ενισχύσετε την πλάτη και τον κορμό σας και να βοηθήσετε να χαλαρώσουν οι σφιχτοί μυς στους οποίους προκαλούνται συνήθως οι σπασμοί. Ξαπλώστε στο πάτωμα ή στο κρεβάτι, σηκώστε το δεξί σας χέρι και το αριστερό σας πόδι όσο πιο ψηλά μπορείτε, διατηρώντας και τα δύο άκρα ίσα. Κρατήστε αυτή τη θέση όσο αντέχετε, προτού επιστρέψετε στην αρχική σας θέση. Επαναλάβετε την άσκηση με το αριστερό σας χέρι και το δεξί σας πόδι. Δύο σειρές των δέκα επαναλήψεων αυτής της άσκησης είναι επαρκής χρόνος.

To στρέτσινγκ μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση των μυϊκών σπασμών στην περιοχή της πλάτης, αλλά θα πρέπει να περιμένετε μέχρι να υποχωρήσει κάπως ο πόνος για να το ξεκινήσετε.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει