Σταθερή στηθάγχη: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Η σταθερή στηθάγχη είναι μια πάθηση που μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, ούτως ώστε οι ασθενείς να μπορούν να συνεχίζουν να χαίρονται τις αγαπημένες τους καθημερινές δραστηριότητες.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής με την βοήθεια του καρδιολόγου τους.

Το μήνυμα αυτό μεταφέρει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ), υλοποιώντας την εκστρατεία ενημέρωσης για τη Σταθερή Στηθάγχη «Απόλαυσε τη ζωή… με την καρδιά σου!».

Η σταθερή στηθάγχη είναι μία συχνή εκδήλωση της Στεφανιαίας Νόσου, η οποία προκαλείται από τη μειωμένη ροή οξυγόνου στην καρδιά λόγω της στένωσης των στεφανιαίων αρτηριών και δεν θα πρέπει να συγχέεται με το οξύ ισχαιμικό καρδιακό επεισόδιο (έμφραγμα).

Ένα στηθαγχικό επεισόδιο εκδηλώνεται με αδιαθεσία, δυνατό πόνο, ή σφίξιμο στο στέρνο που εμφανίζονται ύστερα από σωματική κόπωση, συναισθηματική φόρτιση (στρες) ή ακόμη και ένα βαρύ γεύμα – όταν δηλαδή αυξάνονται οι ανάγκες της καρδιάς σε οξυγόνο.

Ο πόνος μπορεί να αντανακλά επίσης στο λαιμό, την πλάτη, το σαγόνι και τα δόντια, τον αριστερό ώμο, το αριστερό χέρι ή στο άνω μέρος της κοιλιάς. Μπορεί επίσης να συνοδεύεται από δύσπνοια, αδυναμία, ναυτία ή έντονες ερυγές (ρεψίματα). Η πάθηση εμφανίζεται και στα δύο φύλα, ενώ η συχνότητά της αυξάνεται με την πάροδο της ηλικίας.

Με αφορμή την έναρξη της καμπάνιας, ο Ιωάννης Κανακάκης, Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και Διευθυντής Καρδιολογίας στη Θεραπευτική Κλινική του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αθηνών «Αλεξάνδρα» δήλωσε: «Έχουμε διαπιστώσει ότι η ανεπαρκής πληροφόρηση οδηγεί πολλούς ασθενείς να προσπαθούν να αποτρέψουν την εκδήλωση των συμπτωμάτων της σταθερής στηθάγχης, περιορίζοντας τις καθημερινές τους δραστηριότητες και αποφεύγοντας τις εξόδους από το σπίτι. Με αυτόν τον τρόπο, όμως, στερούνται πολλές από τις στιγμές που παλαιότερα ομόρφαιναν την καθημερινότητά τους, αλλά και τα οφέλη της άσκησης. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν ότι σήμερα έχουμε στη διάθεσή μας αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση της σταθερής στηθάγχης, οι οποίες τους βοηθούν να παραμείνουν δραστήριοι και ευδιάθετοι».

Στο πλαίσιο αυτό, στόχος της εκστρατείας «Απόλαυσε τη ζωή… με την καρδιά σου!», είναι να ενημερώσει τους ασθενείς για τη σταθερή στηθάγχη και να τους παρακινήσει να υιοθετήσουν περισσότερο «φιλικές προς την καρδιά» συνήθειες, ώστε σε συνεργασία με τον καρδιολόγο και τη λήψη της κατάλληλης θεραπείας, να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους. Ταυτόχρονα, η καμπάνια επιδιώκει και την ενημέρωση του γενικού πληθυσμού σχετικά με την αναγνώριση των συμπτωμάτων, προκειμένου να αυξηθεί το ποσοστό των ανθρώπων που λαμβάνουν έγκαιρα διάγνωση και θεραπεία.

Για την προβολή των μηνυμάτων της εκστρατείας προβάλλεται τηλεοπτικό σποτ ως «κοινωνικό μήνυμα», όπου οι Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, Κώστας Αρζόγλου, Φωτεινή Ντεμίρη και Κάρμεν Ρουγγέρη, περιγράφουν ένα στηθαγχικό επεισόδιο και ενημερώνουν τους τηλεθεατές ότι η λύση δεν είναι να περιορίζουν τις δραστηριότητές τους, αλλά να συμβουλευτούν τον γιατρό τους για την αποτελεσματική αντιμετώπισή της πάθησης.

Επιπρόσθετα η ιστοσελίδα www.metinkardiasou.gr, η πρώτη στη χώρα μας ενημερωτική ιστοσελίδα αφιερωμένη στη σταθερή στηθάγχη, περιλαμβάνει αναλυτικές πληροφορίες για την πάθηση (αιτιολογία, συμπτώματα, διάγνωση, θεραπευτική αντιμετώπιση), συμβουλές για τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς, πληροφορίες για τις εκδηλώσεις που πλαισιώνουν την καμπάνια, καθώς και τρέχουσες ειδήσεις σχετικά με τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει