Οι στομαχικές «αντιδράσεις» μπορούν να προβλέψουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής

Μια εξέταση αίματος που αξιολογεί τα επίπεδα μιας ένωσης που παράγεται στο στομάχι φαίνεται να αποτελεί ισχυρή ένδειξη για το αν θα υπάρξουν καρδιακά προβλήματα στην πορεία της ζωής ενός ατόμου, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Oσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα της ένωσης, που ονομάζεται Ν-οξείδιο τριμεθυλαμίνης (TMAO), τόσο αυξημένος είναι και ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά προβλήματα», σύμφωνα με την ομάδα του Lerner Research Institute στο Κλίβελαντ. Τελικά, η ΤΜΑΟ θα μπορούσε να αποτελέσει ένα στόχο που θα βοηθήσει στην πρόληψη ή τη μείωση του κινδύνου καρδιακών προβλημάτων, όπως τονίζουν οι ερευνητές.

«Μια νέα εξέταση αίματος που μετράει αν κάτι στο αίμα παράγεται από τα βακτήρια του εντέρου μας, στην πραγματικότητα μπορεί να προβλέψει με αξιόπιστο τρόπο αν κινδύουμε στο μέλλον να υποστούμε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Στάνλεϊ Χέιζεν.

Οι μετρήσεις της ΤΜΑΟ προβλέπουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής καλύτερα από άλλες εξετάσεις του αίματος, ή από τους συνήθεις παράγοντες, όπως είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση, η χοληστερόλη ή το κάπνισμα. Σε μια προκλινική μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα διαιτητικά χολίνης – που βρέθηκαν σε κρόκους αυγών – μεταβολίζονται σε ΤΜΑΟ. Η καρνιτίνη, που βρέθηκε στο κόκκινο κρέας, είναι μια άλλη πιθανή πηγή της ένωσης. Σύμφωνα με τον Χέιζεν, η TMAO αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο μεταβολίζεται η χοληστερόλη.

«Δεν αλλάζει την χοληστερόλη στο αίμα σας. Αλλάζει τον τρόπο διαχείρισής της», διευκρινίζει.

«Πιο συγκεκριμένα, η TMAO βοηθά τη χοληστερόλη να προσκολλάται στα αιμοφόρα αγγεία. Καθιστά επίσης πιο δύσκολο για το συκώτι και τα έντερα να απαλλαγούν απ’ αυτήν. Αυτή η νέα εξέταση αίματος μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό των ατόμων που έχουν ανάγκη να πάρουν προληπτικά καρδιολογική βοήθεια», λέει ο Χέιζεν.

Επειδή τα επίπεδα της ΤΜΑΟ φαίνεται να σχετίζονται με τη διατροφή -όσοι τρώνε το περισσότερο δυνατόν κρέας έχουν τα υψηλότερα επίπεδα- ο Χέιζεν λέει ότι το τεστ θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να προσαρμόσουν τη διατροφή τους, έτσι ώστε να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων. Τρώγοντας φαγητά που είναι υγιή για την καρδιά, δηλαδή με μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά, γαλακτομικά προϊόντα και ζάχαρη, η ΤΜΑΟ τείνει να μειώνεται. Οι χορτοφάγοι έχουν χαμηλότερα επίπεδα ΤΜΑΟ, αναφέρει.

Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine, η ομάδα του Χέιζεν συνέλεξε στοιχεία σχετικά με τα επίπεδα της ΤΜΑΟ σε περισσότερους από 4.000 ασθενείς και τους ακολούθησε για τρία χρόνια κατά μέσο όρο.

Οσο τα επίπεδα της ΤΜΑΟ ανέβαιναν, τόσο περισσότερο μεγάλωνε ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές. Τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα ΤΜΑΟ είχαν 2,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο σε σχέση μ’ αυτούς που είχαν χαμηλότερα.

Ο Δρ Γκρεγκ Φόναρο, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας και καθηγητής της Καρδιαγγειακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Λος Αντζελες, τόνισε πως «υπήρξε αυξανόμενο ενδιαφέρον για το ρόλο που μπορεί να παίξει ο εντερικός μικροβιακός μεταβολισμός στις μεταβολικές και καρδιαγγειακές παθήσεις».

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι η ΤΜΑΟ μπορεί να παίξει ρόλο στην έναρξη και εξέλιξη της αθηροσκλήρωσης (επιβλαβής συσσώρευση κολλώδους πλάκας στις αρτηρίες). Παρατηρώντας ότι αυτός ο εντερικός μεταβολισμός επηρεάζει την παραγωγή αυτού του μεταβολίτη, ο Φόναρο είπε: «Αυτά τα ευρήματα αυξάνουν την πιθανότητα ενδεχόμενη  ρύθμιση του μεταβολισμού των εντερικών μικροβίων να μειώσει την παραγωγή ΤΜΑΟ λειτουργώντας θεραπευτικά».

Ωστόσο, χρειάζεται περαιτέρω έρευνα: «Είτε η ΤΜΑΟ είναι απλά ένας δείκτης καρδιαγγειακών κινδύνων, είτε αποδειχθεί ένας πραγματικός μεσολαβητής και ως εκ τούτου ένας υποσχόμενος στόχος για την καρδιαγγειακή πρόληψη και θεραπεία, θα απαιτήσει περαιτέρω μελέτη», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει