Στομάχι: Πέντε αιτίες που προκαλούν φούσκωμα και αντιμετώπιση

Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν με αυτό το πρόβλημα σχεδόν καθημερινά, υπάρχουν κι άλλοι που το έχουν ζήσει περιστασιακά. Δεν υπάρχει όμως σχεδόν κανείς που να μη το έχει βιώσει έστω και μία φορά στη ζωή του.

Ο λόγος για το αίσθημα φουσκώματος ή πλήρωσης του στομάχου που αποκαλείται μετεωρισμός ή τυμπανισμός.

Το ερώτημα είναι αν οφείλεται στο φαγητό, την κατακράτηση υγρών ή αν κρύβεται κάποιο σοβαρό θέμα υγείας πίσω από αυτό.

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι όταν έχουν φούσκωμα, είναι επειδή έχουν αρκετά αέρια που έχουν εγκλωβιστεί στο στομάχι τους ή στην κοιλιά τους. Οι πιθανές αιτίες περιλαμβάνουν σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (όταν τα νεύρα που συνδέονται με το έντερο είναι πολύ ενεργά), γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (που ερεθίζει τον οισοφάγο, το σωλήνα μεταξύ του λαιμού και του στομάχου σας) και αιμορροΐδες. Συζητήστε με το γιατρό σας εάν νομίζετε ότι έχετε συχνά αέρια και αυτό δεν οφείλεται σε κάτι από τα παρακάτω.

Αεριούχα ποτά

Αυτές οι φυσαλίδες στα αναψυκτικά, τη μπύρα, τη σαμπάνια είναι γεμάτες με αέρια και παρότι δίνουν την αίσθηση της χώνεψης, συνήθως προκαλούν φουσκώματα. Όταν τα πίνετε, μπορούν να γεμίσουν το πεπτικό σας σύστημα και μόλις το αέριο φτάσει στα έντερά σας, μένει εκεί μέχρι να εκτονωθεί. Η αποφυγή τους και αντικατάστασή τους με νερό προτείνεται.

Όταν τρώτε γρήγορα

Όσο πιο γρήγορα τρώτε, τόσο περισσότερο αέρα καταπίνετε. Και όπως και με τα ποτά, όταν ο αέρας περνάει στο έντερό σας, μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε φούσκωμα. Και επειδή ο εγκέφαλος αργεί να δώσει σήμα ότι χόρτασε, είναι σώφρον να τρώτε πιο αργά, έτσι ώστε να εξισορροπείται η χρονική απόκλιση μεταξύ της πλήρωσης του στομαχιού και της αίσθησης του κορεσμού. Εκτός από το ότι θα αποφύγετε το φούσκωμα στο στομάχι, δεν θα κινδυνεύετε και να παχύνετε, γιατί αν κάποιος τρώει γρήγορα, συνήθως καταναλώνει περισσότερο φαγητό απ’ όσο χρειάζεται, ακριβώς επειδή ο εγκέφαλος αργεί να δώσει σήμα ότι το σώμα χόρτασε.

Έμμηνος ρήση

Μια κατάσταση που ονομάζεται προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, ή PMS, μπορεί να κάνει μερικές γυναίκες να αισθάνονται κουρασμένες, στρεσαρισμένες και ευερέθιστες την εβδομάδα πριν αδιαθετήσουν. Επίσης τις κάνει να αισθάνονται φούσκωμα. Η αιτία είναι ασαφής, αλλά οι ορμόνες φαίνεται να παίζουν ρόλο. Μπορεί να βοηθήσει η άσκηση, καθώς και η αποφυγή του αλατιού, της ζάχαρης και των απλών υδατανθράκων.

Γαλακτοκομικά

Τρόφιμα όπως το γάλα, τα τυριά και το παγωτό μπορούν να προκαλέσουν αέρια, πόνο στην κοιλιά και φούσκωμα εάν το σώμα σας δεν μπορεί να αφομοιώσει εύκολα τη λακτόζη (δυσανεξία). Δεν είναι συνήθως σοβαρό πρόβλημα, αλλά είναι καλή ιδέα να αποφύγετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα ή να επιλέγετε εκείνα τα προϊόντα που δεν περιέχουν λακτόζη. Τέλος, ορισμένα φάρμακα μπορούν να σας βοηθήσουν να τα αφομοιώσετε πιο εύκολα.

Υδατάνθρακες

Άλλες αιτίες που μπορεί να προκαλούν φούσκωμα είναι η υπερβολική κατανάλωση αλατιού, διότι προκαλεί κατακράτηση υγρών, όπως και η λήψη πολλών υδατανθράκων χαμηλής ποιότητας. Οι απλοί υδατάνθρακες (λευκό ψωμί, γλυκά και αναψυκτικά) εισέρχονται γρήγορα στο αίμα και προκαλούν κατακράτηση υγρών, σε αντίθεση με τους σύνθετους υδατάνθρακες (δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά), που δεν λειτουργούν έτσι.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει