Στυτική δυσλειτουργία: Αίτια, συμπτώματα και θεραπεία

Η στυτική δυσλειτουργία είναι η ανικανότητα ενός άνδρα να έχει στύση. Οσο οι άνδρες μεγαλώνουν η τεστοστερόνη μειώνεται, προκαλώντας αλλαγές στη σεξουαλικότητά τους, μείωση της λίμπιντο και στυτική δυσλειτουργία.

Ορισμένες ιατρικές παθήσεις μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε στυτική δυσλειτουργία.

Αίτια στυτικής δυσλειτουργίας

Σύμφωνα με έρευνα του 2012, περίπου το 70% των περιπτώσεων στυτικής δυσλειτουργίας έχει ιατρικές αιτίες και περίπου το 30% έχει ψυχολογικά αίτια. Ενας συνδυασμός ψυχολογικών και ιατρικών λόγων είναι υπεύθυνος για την πλειονότητα των περιπτώσεων.

Σε κάποιο σημείο της ζωής του κάθε άνδρας θα παρουσιάσει στυτική δυσλειτουργία.

Η στυτική δυσλειτουργία συνήθως προκαλείται από:

* Υπερκατανάλωση αλκοόλ

* Αγχος

* Κόπωση

Αν και αυτή η κατάσταση μπορεί να επηρεάσει τους νεότερους άνδρες, είναι πιο διαδεδομένη σε μεσήλικες άνδρες. Οι ειδικοί πιστεύουν πως το στρες παίζει σημαντικό ρόλο στις περιπτώσεις που η στυτική δυσλειτουργία συνδέεται με την ηλικία ενός άνδρα.

Μία από τις πιο κοινές αιτίες στυτικής δυσλειτουργίας που σχετίζονται με την ηλικία είναι η αθηροσκλήρωση. Αυτή η κατάσταση προκαλείται από βλάβη στα μικρά αιμοφόρα αγγεία. Αυτά τα αιμοφόρα αγγεία είναι υπεύθυνα για την παροχή της ροής του αίματος στο πέος. Γι’ αυτό το νούμερο 1 σημάδι της αθηροσκλήρωσης στους άνδρες είναι η στυτική δυσλειτουργία.

Το άγχος της μέσης ηλικίας και οι συνθήκες εργασίας είναι μερικές από τις ψυχολογικές αιτίες της στυτικής δυσλειτουργίας σε άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας. Οι φυσικές αιτίες για την ανικανότητα στους άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας περιλαμβάνουν:

* Διαβήτη

* Προβλήματα του θυρεοειδούς

* Θέματα νεφρών

* Βλάβη αιμοφόρων αγγείων

* Βλάβη νεύρων

* Υψηλή αρτηριακή πίεση

* Πυελικό τραύμα

* Βαρύ κάπνισμα

Τα συμπτώματα της στυτικής δυσλειτουργίας

Το κύριο σύμπτωμα της στυτικής δυσλειτουργίας είναι η αδυναμία να επιτευχθεί ή να διατηρηθεί η στύση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό είναι προσωρινό. Ωστόσο, στην περίπτωση της στυτικής δυσλειτουργίας ένας άνδρας δεν είναι σε θέση να διατηρήσει στύση για αρκετό χρόνο, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει τη σεξουαλική επαφή. Ψυχολογικά συμπτώματα όπως χαμηλή σεξουαλική ορμή, χαμηλή αυτοεκτίμηση, κατάθλιψη και ενοχή μπορεί να υπάρχουν επίσης. Η αίσθηση ενός άνδρα ότι δεν είναι σε θέση να ικανοποιήσει τη σύντροφό του, μπορεί να επιδεινώσει αυτά τα συμπτώματα.

Εάν η στυτική δυσλειτουργία προκαλείται από μια ιατρική κατάσταση, τα συμπτώματα της πάθησης μπορεί να είναι παρόντα μαζί με την στυτική δυσλειτουργία. Αυτό μπορεί να συμβαίνει στην περίπτωση του διαβήτη, των συνθηκών του θυρεοειδούς και της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Διάγνωση της στυτικής δυσλειτουργίας

Συζητήστε οποιεσδήποτε ιατρικές καταστάσεις μπορεί να έχετε με τον γιατρό σας. Το να μοιραστείτε μαζί του το ιατρικό ιστορικό σας, μπορεί να τον βοηθήσει να προσδιορίσει τι προκαλεί την ανικανότητά σας. Ενημερώστε το γιατρό σας εάν παίρνετε φάρμακα. Συμπεριλάβετε το όνομα του φαρμάκου που παίρνετε, πείτε του πόσα φάρμακα παίρνετε και πότε ξεκινήσατε την αγωγή. Επίσης, ενημερώστε τον αν αυτή η στυτική δυσλειτουργία άρχισε να παρουσιάζεται μετά τη λήψη των φαρμάκων.

Ο γιατρός θα προχωρήσει σε μια φυσική εξέταση. Αυτή περιλαμβάνει μια οπτική επιθεώρηση του πέους για να βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχουν εξωτερικές αιτίες για τη στυτική δυσλειτουργία όπως τραύματα ή βλάβες από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ).

Παράλληλα, θα κάνετε μια εξέταση αίματος για να ελέγξει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα σας. Αυτό θα του επιτρέψει να ξέρει αν υπάρχει περίπτωση να φταίει ο διαβήτης.

Αλλες εξετάσεις που μπορεί να σάς ζητήσει να κάνετε είναι:

* Ηλεκτροκαρδιογράφημα

* Υπέρηχοι

* Εξέταση ούρων

Πώς θεραπεύεται η στυτική δυσλειτουργία

Οταν η βασική αιτία της στυτικής δυσλειτουργίας αντιμετωπιστεί, τότε συνήθως η στυτική δυσλειτουργία υποχωρεί. Ο γιατρός θα συζητήσει για το ποια φάρμακα είναι κατάλληλα για την περίπτωσή σας. Υπάρχουν φάρμακα που χορηγούνται από το στόμα και έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τους άνδρες να επιτύχουν στύση ή να βελτιώσουν την μακροζωία της στύσης τους. Αυτά τα φάρμακα δεν μπορούν να ληφθούν από άτομα με σοβαρές ιατρικές καταστάσεις, όπως η καρδιακή νόσος, γι’ αυτό στην περίπτωση αυτή ο γιατρός θα πρέπει να σάς προτείνει άλλες θεραπευτικές επιλογές. Αυτές περιλαμβάνουν τη χρήση μηχανικών βοηθημάτων, όπως αντλία πέους ή εμφύτευμα πέους.

Θα πρέπει, επίσης, να εξετάσετε τα θέματα της μείωσης του αλκοόλ ή του καπνίσματος για να μειώσετε τον κίνδυνο της στυτικής δυσλειτουργίας και μελλοντικές επιπλοκές στην υγεία σας.

Μέθοδοι ανακούφισης από το στρες, όπως ο διαλογισμός μπορεί να είναι χρήσιμες για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας, που προκαλείται από το στρες. Βεβαιωθείτε πως κοιμάστε αρκετά και πως η ποιότητα του ύπνου σας είναι καλή, ενώ μην παραλείπετε την άσκηση.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει