Τα φρέσκα σύκα είναι μία από τις πιο γλυκές «προσφορές» του καλοκαιριού. Η σκληρή τους φλούδα ανοίγει για να αποκαλύψει μια μάζα από σπόρους που συνδέονται μεταξύ τους σε μια ζελοειδή μορφή με απίστευτα γλυκιά γεύση.
Είναι τραγανά, γλυκά, αρωματικά και σαρκώδη και ο άνθρωπος τα γνωρίζει εδώ και αιώνες. Με «φύλλα συκής» κάλυψαν τα γυμνά τους σώματα ο Αδάμ και η Εύα σύμφωνα με το βιβλίο της Γένεσης στην Αγία Γραφή. Σε σούπες-φάρμακα τα χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Κινέζοι, ενώ στην Αρχαία Ελλάδα καταναλώνονταν από τους αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στην αρχαία Ρώμη τα θεωρούσαν «ιερά» και συνιστούσαν να τα χειριστούν οι άνθρωποι με προσοχή καθώς ήταν λεπτά και ντελικάτα. Σήμερα στις ΗΠΑ οι Αμερικανοί απολαμβάνουν τα διάσημα φρέσκα σύκα Καλιφόρνιας από τον Ιούνιο μέχρι το Σεπτέμβριο, ενώ σε όλο τον κόσμο οι άνθρωποι γεύονται τα αποξηραμένα σύκα όλο το χρόνο.
Δεν είναι, όμως, μόνο απολαυστικά τα σύκα, είναι και ιδιαίτερα θρεπτικά. Αποτελούν μια πλούσια πηγή φυτικών ινών, καλίου, ασβεστίου και αντιοξειδωτικών, όπως επίσης βιταμινών και μετάλλων. Μόλις μία μερίδα σύκων (3-5 φρέσκα ή αποξηραμένα) παρέχουν περίπου 4 γραμμάρια φυτικών ινών, γεγονός που σημαίνει πως αν τα προσθέσουμε στη διατροφή μας θα αυξήσουμε την πρόσληψη των τόσο πολύτιμων για τον οργανισμό μας φυτικών ινών. Περιέχουν τόσο διαλυτές όσο και αδιάλυτες φυτικές ίνες. Οι διαλυτές φυτικές ίνες που περιέχονται στα σύκα μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να κόψουν το τσιμπολόγημα, γιατί τα θρεπτικά τους συστατικά απορροφώνται πιο αργά, με αποτέλεσμα να υπάρχει το αίσθημα του κορεσμού και της ικανοποίησης μετά από ένα γεύμα.
Θα πρέπει, ωστόσο, να έχουμε κατά νου ότι τα σύκα είναι πλούσια σε θερμίδες, επομένως για να ωφεληθούμε από αυτά θα πρέπει να τα καταναλώνουμε σε μικρές μερίδες.
5 φρέσκα σύκα (μία μερίδα) περιέχουν:
Θερμίδες: 185 kcal (37 θερμίδες το ένα)
Λιπαρά: 0,5 g
Υδατάνθρακες: 28,8 g
Πρωτεΐνες: 2 g
Φυτικές ίνες: 4,2 g
Γλυκαιμικός Δείκτης (ΓΔ)
Φρέσκα Σύκα: Χαμηλός (κάτω από 55)
Αποξηραμένα Σύκα: Μέτριος (56-69)
Τα οφέλη τους για την υγεία
Τα σύκα περιέχουν βιταμίνη Α, βιταμίνη Β1, βιταμίνη Β2, βήτα-καροτένιο, ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, μαγγάνιο, νάτριο, κάλιο και χαλκό, είναι χαμηλά σε λιπαρά (αλλά όχι σε θερμίδες) και έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες από οποιοδήποτε άλλο φρούτο ή λαχανικό.
Η κατανάλωσή τους βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, γιατί περιέχουν κάλιο, ένα μέταλλο που βοηθά στον έλεγχο της υπέρτασης. Μπορούν, επίσης, να βοηθήσουν τους ανθρώπους να χάσουν βάρος, επειδή είναι μεγάλη πηγή διαιτητικών ινών. Είναι επίσης κατάλληλα για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, ενώ προστατεύουν από τον καρκίνο του μαστού. Η έρευνα έχει δείξει ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν πλούσια σε φυτικές ίνες φρούτα σε τακτική βάση, μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου.
Τα σύκα είναι κατάλληλα και για τα άτομα με διαβήτη. Σε μερικούς πολιτισμούς τα φύλλα τους χρησιμοποιούνται για τις αντι-διαβητικές τους ιδιότητες. Πιστεύεται πως αυτές οι ιδιότητες μειώνουν την ανάγκη για περισσότερες ενέσεις ινσουλίνης.
Χάρη στο βήτα-καροτένιο που περιέχουν προστατεύουν την όραση και ιδιαίτερα η κατανάλωση μίας έως τριών μερίδων μειώνει τον κίνδυνο της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, που αποτελεί την κύρια αιτία απώλειας της όρασης στους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.
Τα σύκα αυξάνουν επίσης την οστική πυκνότητα, καθώς είναι πλούσια σε ασβέστιο, ένα μέταλλο που προάγει την οστική πυκνότητα. Το κάλιο που περιέχουν εξουδετερώνει την απώλεια ασβεστίου στα ούρα και έτσι προλαμβάνει την αραίωση των οστών.
Είναι, επίσης, καλά για την καρδιακή υγεία. Τα φύλλα της συκιάς θεωρείται ότι μειώνουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων. Είναι επίσης μια πολύ καλή πηγή μαγγανίου. Είναι πλούσια σε βενζαλδεΰδη, μια ένωση που προστατεύει από τον καρκίνο, ενώ ένα ένζυμο που περιέχουν, η φικίνη, βοηθά την διαδικασία της πέψης. Προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα, ενώ χάρη στις ποσότητες σιδήρου που περιέχουν, προστατεύουν από την αναιμία.
Αποθήκευση
Αναζητήστε στην αγορά πιο σκούρα σύκα που να είναι πιο μαλακά, αλλά όχι ευαίσθητα. Μην ανησυχείτε για ένα μικρό «δάκρυ» ή σχισμή στο δέρμα τους, αν εξακολουθούν να μυρίζουν καλά και να μην είναι μελανιασμένα είναι κατάλληλα για κατανάλωση. Αντίθετα, μια ξινή μυρωδιά μπορεί να σημαίνει εκτός του ότι είναι υπερ-ώριμα, ότι είναι δυνατόν να έχουν χαλάσει. Μόλις τα αγοράσετε μπορείτε να τα κρατήσετε φρέσκα στο ψυγείο για 5 έως 7 ημέρες. Εάν δεν μπορείτε να τα καταναλώσετε όλα, απλά ξεπλύνετέ τα και βάλτε τα στην κατάψυξη, σε ένα ενιαίο στρώμα, τυλιγμένα σε μια πλαστική σακούλα και μπορούν να παραμείνουν εκεί ακόμα και για έξι μήνες.
Τα αποξηραμένα σύκα μπορούν είτε να διατηρούνται σε δροσερό, σκοτεινό μέρος είτε να αποθηκευτούν στο ψυγείο για αρκετούς μήνες.

Τρόποι για να συμπεριλάβετε περισσότερα σύκα στη διατροφή σας
* Προσθέστε φρέσκα ή αποξηραμένα σύκα στα δημητριακά του πρωινού σας, για την πρόσληψη φυτικών ινών
* Καταναλώστε αποξηραμένα σύκα ως σνακ, καθώς αποτελούν σπουδαία πηγή ενέργειας
* Σνακ για τα ξηρά σύκα για μια γρήγορη πηγή ενέργειας
* Προσθέστε φρέσκα σύκα στις πράσινες σαλάτες σας
* Τα σύκα με τα τυριά (όπως τα μπλε τυριά και το κατσικίσιο τυρί) είναι ένα τέλειο ζευγάρι
* Απολαύστε γεμιστά σύκα με καρύδια ως hors d’ oeurves
* Σερβίρετέ τα ως επιδόρπιο μέσα σε χυμό ή κόκκινο κρασί.