Σκουλήκια στα έντερα: Τα συμπτώματα

Η απλή αναφορά ενδεχόμενης ύπαρξης σκουληκιών στα έντερα αρκεί για να δημιουργήσει πανικό. Τα μολυσματικά παρασιτικά σκουλήκια συνήθως μολύνουν τα παιδιά, αλλά δεν… σνομπάρουν τους ενήλικες.

Τα σκουλήκια των εντέρων είναι το πιο συνηθισμένο είδος λοίμωξης και το μέγεθος τους δεν ξεπερνά έναν συνδετήρα.

Τα σκουλήκια μπορούν να εισέλθουν στον οργανισμό από το στόμα και τα αυγά τους περνούν μέσα από το πεπτικό σύστημα. Τα αυγά εκκολάπτονται στο λεπτό έντερο όσο κοιμάστε. Καθώς μεγαλώνουν, προχωρούν στο παχύ έντερο και προσκολλώνται στα τοιχώματά του. Μπορούν τελικά να κινηθούν στην περιοχή του πρωκτού όπου γεννούν αυγά. Ο χρόνος από τη στιγμή που θα καταπιεί κάποιος ένα αυγό του συγκεκριμένου παράσιτου μέχρις ότου το σκουλήκι γεννηθεί, είναι ένας με δύο μήνες.

Πώς μπορεί να αποκτήσετε σκουλήκια

Ο καθένας μπορεί να αποκτήσει σκουλήκια. Είναι εύκολο να μεταδοθούν από άνθρωπο σε άνθρωπο, ωστόσο να θυμάστε πως δεν μπορείτε να τα κολλήσετε από τα κατοικίδιά σας. Τα αυγά των σκουληκιών περνούν από τα χέρια σας στο στόμα όταν αγγίξετε κάτι που είναι μολυσμένο. Στη συνέχεια μπορεί να τα καταπιείτε. Τα σκουλήκια μπορούν να ζήσουν ακόμα και δύο εβδομάδες χωρίς ξενιστή. Συνήθως μεταδίδονται από παιδί σε παιδί, σε παιδικούς σταθμούς, σχολεία, κατασκηνώσεις ή στο σπίτι.

pinworms1

Συμπτώματα

Υπάρχουν πολλά αποκαλυπτικά σημάδια που δείχνουν ότι μπορεί να έχετε σκουλήκια:

Κνησμός γύρω από τον πρωκτό σας, ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας

Mικρά σκουλήκια στα εσώρουχα

Μικροσκοπικά σκουλήκια στην τουαλέτα μόλις έχετε πάει στο μπάνιο

Σε μερικές σπάνιες περιπτώσεις τα σκουλήκια προκαλούν αϋπνία ή ανήσυχο ύπνο, απώλεια της όρεξης και πολύ άγχος. Για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού τα σκουλήκια δεν είναι επικίνδυνα και δεν μεταφέρουν ασθένειες.

Θεραπεία

Αν νομίζετε ότι εσείς ή το παιδί σας έχετε σκουλήκια, επικοινωνήστε με το γιατρό σας. Ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να βάλετε ένα μικρό κομμάτι ταινίας στον πρωκτό σας ή στον πρωκτό του παιδιού σας κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ο γιατρός μπορεί να δει αυτή την ταινία στο μικροσκόπιο και να διαπιστώσει αν έχετε σκουλήκια ή όχι, καθώς τα αυγά φαίνονται στο μικροσκόπιο. Μπορεί επίσης να πάρει κάποια δείγματα από τα νύχια για να δει αν υπάρχουν εκεί αυγά.

Η θεραπεία συνήθως γίνεται με φαρμακευτική αγωγή από το στόμα. Χρειάζονται περίπου δύο εβδομάδες για να φύγουν τα σκουλήκια. Ο γιατρός θα σας δώσει επίσης και μια κρέμα για να σταματήσει η φαγούρα. Επειδή τα σκουλήκια εξαπλώνονται εύκολα ο γιατρός θα συστήσει να πάρει το φάρμακο όλη η οικογένεια προληπτικά. Θα πρέπει να πλύνετε όλα τα σεντόνια, τις κουβέρτες και τις πιτζάμες σε ζεστό νερό και σαπούνι για να εξουδετερωθούν όλα τα αυγά που έχουν απομείνει.

Πρόληψη

Τα σκουλήκια μπορούν να προληφθούν. Απλά θα πρέπει να ακολουθήσετε μερικά βήματα για να αποτρέψετε την εισβολή τους στο σπίτι σας.

Πλύνετε τα χέρια σας με ζεστό νερό και σαπούνι πριν από το φαγητό

Πλύνετε τα χέρια σας μετά το παιχνίδι έξω ή τη χρήση της τουαλέτας

Κρατήστε τα νύχια σας κοντά και καθαρά

Πλένετε τα σεντόνια και τις κουβέρτες σας τακτικά

Αλλάζετε εσώρουχο καθημερινά

Κάνετε ντους κάθε μέρα με ζεστό νερό και σαπούνι

Μπορεί επίσης να σας αρέσει