Συμβουλές διαχείρισης της οδοντοφυΐας

Λέμε ότι ένα μωρό έχει οδοντοφυΐα όταν η πρώτη σειρά δοντιών, γνωστά και ως νεογιλά δόντια ξεπροβάλλουν από τα ούλα του. Η οδοντοφυΐα ξεκινά συνήθως στον πέμπτο με έκτο μήνα ζωής του μωρού.

Θεωρείται, ωστόσο, φυσιολογικό να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή από τον 3ο μέχρι τον 12ο μήνα. Μέχρι τη στιγμή που το παιδί σας θα έχει φτάσει σε ηλικία 3 ετών θα έχει όλα τα πρώτα 20 δόντια του.

Τα κάτω μπροστινά δόντια έρχονται συνήθως πρώτα. Τα πάνω μπροστινά δόντια έρχονται συνήθως σε 1 με 2 μήνες μετά τα κάτω μπροστινά δόντια.

Συμπτώματα

Μερικά μωρά είναι περισσότερο ανήσυχα απ’ ό,τι συνήθως όταν βγάζουν δόντια. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε πόνο και πρήξιμο στα ούλα, καθώς από μέσα έρχεται το δόντι. Αυτά τα συμπτώματα αρχίζουν συνήθως περίπου 3 έως 5 μέρες πριν φανεί το δόντι και εξαφανίζονται μόλις το δόντι σπάει το δέρμα. Πολλά μωρά δεν επηρεάζονται καθόλου από την οδοντοφυΐα.

Τα μωρά μπορεί να δαγκώσουν τα δάχτυλα ή τα παιχνίδια τους για να ανακουφιστούν από την πίεση στα ούλα τους. Μπορεί, επίσης, να αρνηθούν να φάνε και να πιουν επειδή το στόμα τους πονάει.

Σε πολλά μωρά τρέχουν σάλια κατά τη διάρκεια της οδοντοφυΐας, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ερύθημα στο πηγούνι, το πρόσωπο ή το στήθος.

Τα ήπια συμπτώματα που ολοένα και καλυτερεύουν δεν θα πρέπει να σας ανησυχήσουν καθόλου. Αν όμως τα συμπτώματα του μωρού σας είναι σοβαρά και δεν βελτιώνονται, τότε θα πρέπει να καλέσετε το γιατρό.

primary-teeth-teethingring

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το μωρό στη διάρκεια της οδοντοφυΐας;

Παρακάτω είναι μερικές συμβουλές για το πώς μπορείτε να κάνετε το μωρό σας να αισθανθεί καλύτερα στη διάρκεια της οδοντοφυΐας:

* Δώστε στο μωρό σας ένα ήπιο παυσίπονο που ενδείκνυται για την ηλικία του. Για παράδειγμα η παρακεταμόλη ή η ιβουπροφαίνη μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τη δυσφορία που αισθάνεται το μωρό σας. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να του δώσετε ασπιρίνη γιατί έχει συνδεθεί με το σύνδρομο Reye, μια σπάνια αλλά σοβαρή ασθένεια.

* Χρησιμοποιήστε ένα καθαρό δάκτυλο (ή ένα κρύο δακτυλίδι οδοντοφυΐας) για να τρίβετε απαλά τα ούλα του μωρού σας για περίπου δύο λεπτά κάθε φορά. Πολλά μωρά αυτό το βρίσκουν χαλαρωτικό, αν και μπορεί να διαμαρτυρηθούν την πρώτη φορά.

* Δώστε του να μασήσει ασφαλή αντικείμενα όπως είναι οι κρίκοι οδοντοφυΐας.

Πολλοί γονείς χρησιμοποιούν άλλες θεραπείες οδοντοφυΐας, όπως τζελ που τα βάζουν πάνω στα ούλα των μωρών. Πολλοί ειδικοί αμφισβητούν αν αυτές οι θεραπείες είναι ασφαλείς. Αν θέλετε να δοκιμάσετε αυτά τα προϊόντα, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με το ποια είδη είναι ασφαλή και πόσο συχνά μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει