Συναγερμός για τη βραζιλιάνικη μετάλλαξη του κοροναϊού στην Ελλάδα

Ανησυχία έχει προκαλέσει ο εντοπισμός του πρώτου κρούσματος της βραζιλιάνικης μετάλλαξης κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Το κρούσμα εντοπίστηκε σε άνδρα στο κέντρο της Αθήνας, ο οποίος πιθανότατα ήρθε σε επαφή με μολυσμένο άτομο με Ρ.1.2 που είχε έρθει στη χώρα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών, Δημήτρη Θάνο: «Το πρώτο κρούσμα της βραζιλιάνικης μετάλλαξης του κοροναϊού είναι πλέον γεγονός στη χώρα μας. Εντοπίστηκε την περασμένη εβδομάδα σε άνδρα που ζει στην Αθήνα. Μας ανησυχεί γι’ αυτό και το παρακολουθούμε στενά. Κάθε καινούργια μετάλλαξη που έρχεται στη χώρα, μας έχει σε επιφυλακή».

Όπως εξηγεί ο επιστήμονας που πρώτος ανακάλυψε το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος στο εργαστήριο, το στέλεχος φέρει στοιχεία από την βρετανική και τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του ιού, ενώ ένα σημαντικό χαρακτηριστικό που έχει είναι πως μπορεί να εμφανιστεί σε περιοχές που υπάρχει φυσική ανοσία, κάτι που σημαίνει ότι έχει την ικανότητα να δημιουργεί επαναμολύνσεις, να αυξάνεται δηλαδή ακόμα και σε μέρη που υπάρχουν αντισώματα του ιού.

«Λέμε πως ανησυχούμε για την πορεία της συγκεκριμένης μετάλλαξης γιατί στην χώρα που πρωτοεμφανίστηκε, την Βραζιλία μεταδόθηκε σε μια περιοχή, όπου νωρίτερα είχε νοσήσει το 70% του πληθυσμού, που σημαίνει πως εμφανίστηκε σε μια περιοχή που βρίσκονταν στο στάδιο της φυσικής ανοσίας. Άρα, μπορεί και αυξάνεται, παρουσία αντισωμάτων για να το πούμε απλά. Επίσης, έχει κάποιο χαρακτηριστικό από την Βρετανική μετάλλαξη που το κάνει μεταδοτικό, ενώ φέρει στοιχεία και από την νοτιοαφρικανική».

Έχει ξεκινήσει η ιχνηλάτηση των επαφών του άνδρα με το βραζιλιάνικο στέλεχος: «Όλα τα εμβόλια καλύπτουν όλες τις μεταλλάξεις κάποια περισσότερο 100% κάποια λίγο λιγότερο. Θα το δούμε στην πράξη αλλά δεν πιστεύω πως θα υπάρξει κάποιο θέμα. Ο άνδρας δεν είχε ταξιδέψει και κατά πάσα πιθανότητα ήρθε σε επαφή με άτομο που είχε έρθει στη χώρα. Έχει ξεκινήσει ήδη η ιχνηλάτηση των επαφών γίνεται μια καλή δουλειά πάνω στην συγκεκριμένη διαδικασία γι αυτό και σύντομα θα γνωρίζουμε αν οι επαφές του είναι επίσης μολυσμένες ή όχι».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει