Σύνδεση γονιδίων κινδύνου αυτισμού με την υψηλή νοημοσύνη

Τα γονίδια που είναι συνδεδεμένα με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης αυτισμού, μπορεί να συνδέονται επίσης με υψηλότερη νοημοσύνη του ατόμου, όπως υποστηρίζει νέα μελέτη.

Οι ερευνητές βρήκαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι ίδιοι γενετικοί παράγοντες που σχετίζονται με κίνδυνο αυτισμού, συνδέονται με καλύτερη γνωστική ικανότητα σε άτομα που δεν έχουν την πάθηση.

Η σχέση μεταξύ ευφυΐας και αυτισμού δεν είναι σαφής. Παρά το γεγονός ότι μέχρι και το 70% των ατόμων με αυτισμό έχουν μια πνευματική αναπηρία, εντούτοις κάποιοι άνθρωποι με τη συγκεκριμένη διαταραχή έχουν σχετικά καλά διατηρημένο ή ακόμα και υψηλότερο από το μέσο όρο επίπεδο μη λεκτικής νοημοσύνης, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Ο αυτισμός είναι μια αναπτυξιακή αναπηρία που μπορεί να προκαλέσει σημαντικές δυσκολίες στην ομιλία και τη γλώσσα. Η μη λεκτική νοημοσύνη επιτρέπει στους ανθρώπους να επιλύουν σύνθετα προβλήματα με τη χρήση οπτικών δεξιοτήτων ή δεξιοτήτων που απαιτούν ελάχιστη ή καθόλου χρήση της γλώσσας.

Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Εδιμβούργου και του Κουίνσλαντ ανέλυσαν περίπου 10.000 άτομα από το γενικό πληθυσμό στη Σκωτία. Τα άτομα αυτά ελέγχθηκαν για την γενική γνωστική τους ικανότητα και αναλύθηκε το DNA τους.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι ακόμα και μεταξύ των ανθρώπων που δεν αναπτύσσουν ποτέ αυτισμό, παρόλο που μεταφέρουν γενετικά χαρακτηριστικά που συνδέονται με αυτή τη διαταραχή, έχουν κατά μέσο όρο ελαφρά υψηλότερα αποτελέσματα σε γνωστικά τεστ.

Οι ερευνητές βρήκαν επιπλέον αποδείξεις για τη σύνδεση μεταξύ των γονιδίων του αυτισμού που σχετίζονται και νοημοσύνη όταν πραγματοποίησαν τις ίδιες δοκιμές σε 921 εφήβους μιας εφηβικής μελέτης διδύμων στο Μπρισμπέιν.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό Molecular Psychiatry.

Ο δρ Toni-Kim Clarke, του τμήματος Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, δήλωσε: «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η γενετική παραλλαγή που αυξάνει τον κίνδυνο για αυτισμό σχετίζεται με καλύτερη γνωστική ικανότητα σε μη αυτιστικά άτομα. Καθώς αρχίζουμε να κατανοούμε πώς οι γενετικές παραλλαγές που σχετίζονται με τον αυτισμό, επηρεάζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, θα μπορούμε να καταλαβαίνουμε καλύτερα τη φύση της αυτιστικής νοημοσύνης».

Από την πλευρά του ο καθηγητής Nick Martin, από το Ινστιτούτο Ιατρικών Ερευνών του Κουίνσλαντ, αναφέρει: «Οι δεσμοί μεταξύ του αυτισμού και καλύτερης γνωστικής λειτουργίας είναι κάτι που υποψιαζόμασταν από καιρό και άλλωστε υπονοείται ευρέως από το γνωστό σύνδρομο της Sillicon Valley και ταινίες όπως «ο Άνθρωπος της Βροχής», καθώς και από τη λαϊκή λογοτεχνία. Αυτή η μελέτη υποδηλώνει πως τα γονίδια για τον αυτισμό μπορεί στην πραγματικότητα να παρέχουν κατά μέσο όρο ένα μικρό διανοητικό πλεονέκτημα σ’ αυτούς που τα μεταφέρουν, υπό την προϋπόθεση ότι δεν πάσχουν από αυτισμό».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει