Τα ενεργειακά ποτά αλλάζουν το χτύπο της καρδιάς

Τα ενεργειακά ποτά που συσκευάζονται με καφεΐνη είναι ικανά να αλλάξουν τον τρόπο που χτυπά η καρδιά, προειδοποιούν οι επιστήμονες που εξέτασαν την καρδιά 17 ατόμων την ώρα που είχαν πιει ένα ενεργειακό ποτό.

Η ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Βόννης στη Γερμανία, διαπίστωσε πως οι συστολές της καρδιάς ήταν πιο ισχυρές μετά το ποτό και μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βορείου Αμερικής τόνισε πως τα παιδιά και τα άτομα που αντιμετωπίζουν κάποιες καταστάσεις υγείας θα πρέπει να αποφεύγουν αυτού του είδους τα ποτά.

«Μέχρι τώρα δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι είναι αυτό που υπάρχει στα ενεργειακά ποτά και που προκαλεί αυτή την επίδραση στη λειτουργία της καρδιάς. Η ποσότητα της καφεΐνης είναι έως και τρεις φορές υψηλότερη από ό,τι σε άλλα καφεϊνούχα ροφήματα, όπως ο καφές και τα αναψυκτικά τύπου κόλα. Υπάρχουν πολλές παρενέργειες που είναι γνωστό πως σχετίζονται με την υψηλή πρόσληψη καφεΐνης και ανάμεσά τους ο ταχύς καρδιακός ρυθμός, το αίσθημα παλμών, η αύξηση της πίεσης του αίματος και στις πιο σοβαρές περιπτώσεις οι σπασμοί ή ο αιφνίδιος θάνατος», αναφέρει ο δρ Jonas Dorner, ερευνητής από την ομάδα του Πανεπιστημίου της Βόννης.

Οι ερευνητές έδωσαν στους συμμετέχοντες ένα ποτό που περιείχε 32mg ανά 100ml καφεΐνης και 400mg ανά 100ml από τη χημική ουσία ταυρίνη .

Βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν πως ο θάλαμος της καρδιάς, που αντλεί το αίμα σε όλο το σώμα, η αριστερή κοιλία, συστελλόταν δυνατότερα, μία ώρα μετά την κατάποση του ενεργειακού ποτού, απ’ ό,τι το έκανε κατά την έναρξη της μελέτης.

«Αποδεικνύεται πως η κατανάλωση ενεργειακών ποτών έχει βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στην καρδιακή συσταλτικότητα. Δεν ξέρουμε ακριβώς πώς ή εάν αυτή η μεγαλύτερη συσταλτικότητα της καρδιάς έχει επιπτώσεις στις καθημερινές δραστηριότητες ή την αθλητική επίδοση», λέει ο Dorner.

Αγνωστη παραμένει επίσης η επίπτωση του συγκεκριμένου γεγονότος στα άτομα με καρδιακή νόσο, ωστόσο οι ερευνητές συμβουλεύουν πως τα παιδιά και τα άτομα με ακανόνιστο καρδιακό παλμό θα πρέπει να αποφεύγουν τα ενεργειακά ποτά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει