Τα γονίδιά μας ελέγχουν τα συναισθήματά μας

Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετική οπτική γωνία των πραγμάτων και οι αντιδράσεις του είναι θέμα γονιδιακό, σύμφωνα με έρευνα του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Journal of Neuroscience και σύμφωνα μ’αυτήν τα γονίδιά μας είναι αυτά που ελέγχουν πλήρως τα συναισθήματά μας.

Συγκεκριμένα, κάποιοι από εμάς είμαστε φορείς μιας γενετικής παραλλαγής που αντιλαμβάνεται τις θετικές και τις αρνητικές εικόνες πιο έντονα από τους άλλους ανθρώπους και εμφανίζει αυξημένη δραστηριότητα σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου μας. Πρόκειται για το γονίδιο ADRA2b, το οποίο επηρεάζει το νευροδιαβιβαστή νορεπινεφρίνη.

Στη μελέτη πήραν μέρος 39 άτομα, εκ των οποίων τα 21 ήταν φορείς του συγκεκριμένου γονιδίου. Τα άτομα αυτά εμφάνισαν σημαντικά μεγαλύτερη δραστηριότητα σε μια περιοχή του εγκεφάλου, η οποία ευθύνεται για τη ρύθμιση των συναισθημάτων. Μέσα από αυτό διαφάνηκε το πόσο έντονα μπορεί να δείξει κανείς τόσο τα αρνητικά όσο και τα θετικά του συναισθήματα και σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό μπορεί να εξηγεί το γιατί ορισμένοι άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς σε διαταραχές μετατραυματικού στρες και σε έντονες αναμνήσεις μετά από κάποιο τραύμα.

Για παράδειγμα οι φορείς του παραλλαγμένου γονιδίου έδιναν μεγαλύτερη προσοχή στις αρνητικές λέξεις από ό,τι στις θετικές. Όπως λένε οι ειδικοί τα γονίδια μας επηρεάζουν κυριολεκτικά στον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τις θετικές και αρνητικές πτυχές του κόσμου γύρω μας.

Μάς κάνουν να πιστεύουμε ότι είναι είτε πιο απειλητικός, είτε πιο θετικός απέναντί μας. Όσοι όμως έχουν την παραλλαγή αυτού του γονιδίου αντλούν συναισθηματικές πληροφορίες από ένα επιπλέον δίκτυο στον εγκέφαλό τους, το οποίο τούς επηρεάζει για το πόσο σημαντικό είναι το γεγονός που ζουν κάθε φορά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει