Tα χαμηλά επίπεδα γλυκόζης φέρνουν καβγάδες στα ζευγάρια

Θυμάστε τη διαφήμιση των snickers με τον αθλητή που πεινάει και είναι γεμάτος ιδιοτροπίες, σαν την ντίβα Τζόαν Κόλινς και μόλις φάει το γλυκό που του δίνει ο συμπαίκτης του συνέρχεται και… στανιάρει;

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η πείνα μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες στην ηρεμία ενός γάμου, καθώς όταν κάποιος έχει χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα του μπορεί να γίνει αληθινά κακός και να τσακώνεται συνεχώς με το ταίρι του.

Σε μια προσπάθεια να διαπιστώσουν και να αποδείξουν ότι κάτι τέτοιο ισχύει, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο ζήτησαν από παντρεμένα ζευγάρια να κολλήσουν κρυφά καρφίτσες σε κούκλες βουντού που εκπροσωπούσαν τους/τις συζύγους τους, κάθε φορά που θύμωναν μαζί τους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS) και δείχνουν πως υπάρχει μια σχέση μεταξύ των χαμηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα και τις οικογενειακές διαμάχες.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Brad Bushman, καθηγητή Επικοινωνίας και Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο, παρακολούθησαν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα 107 ζευγαριών μία φορά το πρωί και μία το βράδυ για 21 ημέρες. Προμήθευσαν επίσης τους εταίρους με κούκλες βουντού και τους προέτρεψαν να καρφιτσώνουν κρυφά καρφίτσες σ’ αυτές όταν ήταν θυμωμένοι με διαβάθμιση από το 0 αν δεν ήταν θυμωμένοι μέχρι και τις 51 καρφίτσες αν ήταν έξω φρενών με το ταίρι τους.

Ακόμα και μετά τον έλεγχο των μεταβλητών, όπως για παράδειγμα αυτή που αφορούσε τη συνολική ικανοποίηση στη σχέση, παρατηρήθηκε πως τα άτομα με χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους, είχαν κολλήσει περισσότερες καρφίτσες στις κούκλες, ενώ δεν παρατηρήθηκε καμία διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών σε ό,τι αφορά το πώς επηρεάστηκαν.

Στην συνέχεια, ο Bushman κάλεσε τα ζευγάρια στο εργαστήριό του για να παίξουν ένα απλό παιχνίδι στον υπολογιστή ο ένας ενάντια στον άλλο, ενώ βρίσκονταν σε διαφορετικά δωμάτια. Στην πραγματικότητα έπαιζαν εναντίον του υπολογιστή και τα αποτελέσματα ήταν στημένα έτσι ώστε να κερδίσουν και να χάσουν περίπου τον ίδιο αριθμό γύρων.

Ως τιμωρία για την ήττα σε ένα γύρο, ο νικητής θα μπορούσε να παίξει στα αυτιά του χαμένου μέσα από τα ακουστικά έναν ανατριχιαστικό ή εκνευριστικό θόρυβο, όπως για παράδειγμα ένα συνδυασμό από νύχια που σέρνονται πάνω στον πίνακα με τον ήχο που βγαίνει μέσα από μια κόρνα, με την ένταση του ήχου να ελέγχεται από τον νικητή και να μπορεί να φτάσει μέχρι το επίπεδο του συναγερμού ενός πυροσβεστικού οχήματος (στην πραγματικότητα ήταν ο υπολογιστής που ήλεγχε το επίπεδο του θορύβου).

Οι άνθρωποι που είχαν χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και ήταν αυτοί που κόλλησαν τις περισσότερες καρφίτσες στις κούκλες βουντού, ήταν επίσης και αυτοί που πατούσαν τον θόρυβο μέχρι το τέρμα.

Ετσι, ο Bushman και οι συνεργάτες του κατέληξαν στο συμπέρασμα πως «τα χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μπορεί να είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στη συντροφική βία».

Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι ο αυτοέλεγχος μπορεί να μειωθεί εξαιτίας κάποιων παραγόντων. Η γλυκόζη είναι ο πιο αμφιλεγόμενος απ’ αυτούς. Οι υποστηρικτές της συγκεκριμένης θεωρίας υποστηρίζουν πως ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί πολλή ενέργεια, ειδικά ο προμετωπιαίος φλοιός που ασκεί τον έλεγχο στα βασικά ένστικτά μας. Τα χαμηλά επίπεδα γλυκόζης μπορεί να αφήσουν τον εγκέφαλο χωρίς «καύσιμο». Και ένας εγκέφαλος χωρίς καύσιμα αποδυναμώνει τον αυτοέλεγχο.

Ομως, άλλοι ερευνητές επισημαίνουν πως ορισμένες μελέτες που επιχειρούν να συνδέσουν τα χαμηλά επίπεδα γλυκόζης με τον αυτοέλεγχο είναι αντιφατικές.

Για παράδειγμα, ο καθηγητής Florian Lange, νευροεπιστήμονας από την Ιατρική Σχολή του Ανόβερου παρά το γεγονός ότι εξήρε ορισμένα τμήματα της μελέτης, επισήμανε πως υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που δεν προσμετρήθηκαν, όπως για παράδειγμα ποιοι από τους ανθρώπους που είχαν χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους είναι γενικότερα βίαιοι σαν χαρακτήρες.

«Υπάρχουν, επίσης, αυτοί που τρώνε υγιεινά ώστε να είναι ικανοί να κάνουν extreme sports και είναι άνθρωποι που τούς αρέσει να παίρνουν ρίσκα. Αυτή η τελευταία μεταβλητή θα μπορούσε ενδεχομένως να εξηγήσει γιατί δείχνουν περισσότερη επιθετικότητα», τόνισε.

Οι περισσότεροι, πάντως, επιστήμονες συμφωνούν πως ανεξάρτητα από το αν ειδικά τα χαμηλά επίπεδα της γλυκόζης μειώνουν τον αυτοέλεγχο, η πείνα σίγουρα το κάνει.

Γι’ αυτό και συμβουλεύουν: «Αν έχετε μια συζήτηση με τον/την σύντροφό σας για μια κατάσταση που μπορεί να φέρει συγκρούσεις, βεβαιωθείτε ότι δεν είστε πεινασμένοι. Το να παρακάμπτετε τις σοκολάτες και τα άλλα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη μπορεί να σας προστατεύει από τον διαβήτη, αλλά δεν αποκλείεται να σας οδηγήσει σε συγκρούσεις. Γι’ αυτό αν πρόκειται να συζητήσετε για θέματα όπως είναι τα οικονομικά, φροντίστε προηγουμένως να φάτε κάτι θρεπτικό».

https://www.youtube.com/watch?v=UVd1wYA3Tro

Μπορεί επίσης να σας αρέσει