Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα «σπρώχνουν» τους εφήβους να δοκιμάσουν καπνό

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να αυξήσουν την επιθυμία των εφήβων να δοκιμάσουν τον καπνό, παρόλο που διαφημίζονται στην αγορά ως εναλλακτικές λύσεις για το κάπνισμα, όπως αναφέρει νέα μελέτη.

Δοκιμάζοντας τα ηλεκτρονικά τσιγάρα οι έφηβοι αυξάνουν τις πιθανότητες να δοκιμάσουν στη συνέχεια τσιγάρα καπνού και να γίνουν έτσι συστηματικοί καπνιστές, σύμφωνα με την παραπάνω μελέτη. Αυτοί που δήλωσαν πως έχουν δοκιμάσει ηλεκτρονικό τσιγάρο είχαν έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να δοκιμάσουν στη συνέχεια καπνό απ’ ό,τι αυτοί που δεν είχαν δοκιμάσει ποτέ ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο, ανέλυσαν στοιχεία από το 2011 και το 2012, από ένα ομοσπονδιακό ερωτηματολόγιο που χορηγείται στους μαθητές από την 6η μέχρι την 12η βαθμίδα σε γυμνάσια και λύκεια σε εθνικό επίπεδο. Ζήτησαν από τους εφήβους να τους πουν αν κάπνιζαν ηλεκτρονικά τσιγάρα ή τσιγάρα καπνού ή και τα δύο.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι η χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων διπλασιάστηκε μεταξύ των μαθητών από 3,3% που ήταν το 2011 σε 6,8% το 2012. Αλλά ο αριθμός των καπνιστών μειώθηκε ελαφρά από 5% το 2011 σε 4% το 2012.

Οι έφηβοι που κάπνιζαν, είχαν περισσότερες πιθανότητες να χρησιμοποιήσουν ηλεκτρονικά τσιγάρα και το αντίστροφο. Το 2012 το 57% των ατόμων που είχαν δοκιμάσει τσιγάρο, είχαν επίσης δοκιμάσει και ηλεκτρονικά τσιγάρα. Και το 26% των σημερινών καπνιστών, είχαν από την πλευρά τους δοκιμάσει ηλεκτρονικά τσιγάρα. Αντίθετα, το 4% των εφήβων που δεν είχαν δοκιμάσει ποτέ τσιγάρα, δοκίμασαν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και ένα ποσοστό 1% ξεκίνησε ήδη να τα χρησιμοποιεί.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν καίνε καπνό. Αντί γι’ αυτό θερμαίνεται μια μπαταρία με υγρή νικοτίνη και μετατρέπεται σε ατμό, που εισπνέεται στους πνεύμονες.

Ο διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, δρ Tom Frieden, χαρακτήρισε την αύξηση της χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου μεταξύ των εφήβων «ανησυχητική» γιατί «η νικοτίνη εξακολουθεί να είναι ένα εθιστικό ναρκωτικό». Ο Frieden εξέφρασε, επίσης, την ανησυχία ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να είναι μια πύλη εισόδου για τα τσιγάρα καπνού.

«Ο εγκέφαλος του εφήβου μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευάλωτος στις επιπτώσεις της νικοτίνης, επειδή εξακολουθεί να αναπτύσσεται», έγραψαν οι συντάκτες της μελέτης στο περιοδικό JAMA Pediatrics.

Η μελέτη είναι μία από τις πρώτες που επιχειρεί να εξετάσει το πώς επηρεάζουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα τη χρήση καπνού. Δεν θα μπορούσε να εξετάσει κατά πόσο η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου προκάλεσε τη χρήση κανονικού τσιγάρου ή το αντίστροφο, ή γιατί οι έφηβοι αποφάσισαν να χρησιμοποιούν τα συγκεκριμένα προϊόντα. Και δεν απαντά στο ερώτημα του κατά πόσον οι έφηβοι χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα, για να αποφύγουν να χρησιμοποιήσουν τα κανονικά.

Αν και οι καπνοβιομηχανίες αρνούνται ότι στοχεύουν να κάνουν πελάτες τους εφήβους, οι ερευνητές λένε πως χρησιμοποιούν επιθετικό μάρκετινγκ με λαμπερές και σέξι εικόνες που απευθύνονται στην ανάγκη των εφήβων για επανάσταση και την τάση τους για επικίνδυνες συμπεριφορές. «Την ίδια τακτική που χρησιμοποιούσαν για τα κανονικά τσιγάρα χρησιμοποιούν και για τα ηλεκτρονικά», υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Οι ηλεκτρονικές εκδόσεις έρχονται επίσης σε μια ποικιλία, όπως φράουλα, καρπούζι και γλυκόριζα. Υπάρχουν πολύ περισσότεροι περιορισμό για τα τσιγάρα καπνού, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης για την προσφορά τσιγάρων με άρωμα φρούτων, καθώς και οι περιορισμοί για τη διαφήμιση και τις πωλήσεις στους ανηλίκους.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει