Τα καταθλιπτικά παιδιά κινδυνεύουν στην εφηβεία από καρδιακή νόσο

Τα παιδιά που πάσχουν από κατάθλιψη, έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα, να καπνίζουν και να είναι σωματικά αδρανή, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν από καρδιακές παθήσεις στην εφηβεία τους.

Αυτό αναφέρει μελέτη του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριντα σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια της Ουάσιγκτον και του Πίτσμπουργκ, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Psychosomatic Medicine.

Ο καθηγητής Jonathan Rottenberg, αναπληρωτής καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα και οι συνεργάτες του υποδεικνύουν ότι η κατάθλιψη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων αργότερα στη ζωή ενός ανθρώπου.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης υψηλότερα ποσοστά καρδιακής νόσου σε γονείς εφήβων που είχαν πιεστεί ως παιδιά.

«Δεδομένου ότι οι γονείς στο συγκεκριμένο δείγμα έρευνας ήταν σχετικά νέοι, εκπλαγήκαμε όταν διαπιστώσαμε ότι οι γονείς των επηρεαζόμενων εφήβων ανέφεραν ιστορικό καρδιακών προσβολών και άλλων σοβαρών καταστάσεων», εξήγησε ο Rottenberg.

Καρδιολόγοι, αλλά και επαγγελματίες της ψυχικής υγείας, όπως ψυχολόγοι και ψυχίατροι, έχουν από καιρό κάνει λόγο για μια σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και των καρδιακών παθήσεων. Οι καταθλιπτικοί ενήλικες είναι πιο πιθανό να πάθουν καρδιακή προσβολή και, σε περίπτωση που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή, είναι πιο πιθανό αυτή να αποβεί μοιραία.

Ωστόσο, δεν ήταν σαφές το πότε αναπτύσσεται αυτή η σχέση ανάμεσα στην κατάθλιψη και τον καρδιακό κίνδυνο, ή πόσο νωρίς μπορεί να ανιχνευτεί στη ζωή ενός ανθρώπου. Τα ευρήματα υποδηλώνουν πως η βελτιωμένη πρόληψη και η θεραπεία της κατάθλιψης της παιδικής ηλικίας θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο του παιδιού για καρδιαγγειακή νόσο όταν αυτό μεγαλώσει.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, ο Rottenberg και οι συνεργάτες του παρακολούθησαν παιδιά από την Ουγγαρία που είχαν συμμετάσχει σε μια μελέτη γενετικής για την κατάθλιψη το 2004. Οι ερευνητές συνέκριναν τους παράγοντες κινδύνου εκδήλωσης καρδιακής νόσου όπως το κάπνισμα, την παχυσαρκία, το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας και το οικογενειακό ιστορικό σε τρεις κατηγορίες εφήβων.

Οι ερευνητές ρώτησαν πάνω από 200 παιδιά με ιστορικό κλινικής κατάθλιψης, καθώς και περίπου 200 από τα αδέλφια τους που δεν είχαν ποτέ κατάθλιψη. Συγκέντρωσαν επίσης πληροφορίες από περισσότερα από 150 άσχετα παιδιά της ίδιας ηλικίας και φύλου, που δεν είχαν ιστορικό κατάθλιψης και όλες οι έρευνες συνηγορούσαν στο ίδιο αποτέλεσμα: Tα παιδιά με κατάθλιψη κινδυνεύουν ως έφηβοι και ως νεαροί ενήλικες από καρδιακές νόσους.

Ο Rottenberg σχεδιάζει να πραγματοποιήσει πρόσθετες έρευνες, προκειμένου να γίνει κατανοητό γιατί η κατάθλιψη τόσο νωρίς στη ζωή των ανθρώπων μπορεί να τους δημιουργήσει κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, όπως και το κατά πόσο υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια καρδιακής νόσου σε εφήβους που προχωρούν προς την ενηλικίωση.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει