Τα κράτη της Δυτικής Αφρικής συμφωνούν για τη στρατηγική καταπολέμησης του Εμπολα

Οι υπουργοί Υγείας από 11 χώρες της Δυτικής Αφρικής αποφάσισαν στην έκτακτη συνεδρίασή τους στη Γκάνα να υιοθετήσουν μια κοινή στρατηγική για την καταπολέμηση της θανατηφόρας επιδημίας Εμπολα στην περιοχή.

Οι υπουργοί υποσχέθηκαν καλύτερη συνεργασία για την καταπολέμηση του ιού που έχει εξελιχθεί στην πιο θανατηφόρα επιδημία που έχει δει ο κόσμος μέχρι σήμερα.

Μέχρι στιγμής 759 άνθρωποι έχουν μολυνθεί με τον ιό στη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε και 467 απ’ αυτούς έχουν χάσει τη ζωή τους.

Η διήμερη συνάντηση διοργανώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Σύμφωνα με τη νέα στρατηγική, ο ΠΟΥ θα ανοίξει ένα υπο-περιφερειακό κέντρο ελέγχου στη Γουινέα για να συντονίσει την τεχνική υποστήριξη.

Ο Keiji Fukuda, βοηθός γενικός διευθυντής της ΠΟΥ για την Ασφάλεια της Υγείας, είπε ότι ήταν «αδύνατο να δώσει μια σαφή απάντηση» για το κατά πόσο η επιδημία θα μπορούσε να εξαπλωθεί περαιτέρω.

«Σίγουρα θα πρέπει να ασχοληθούμε με αυτό το ξέσπασμα, για κάποιους μήνες, είτε λίγους, είτε περισσότερους. Πραγματικά ελπίζω να αρχίσουμε να βλέπουμε μια μείωση στα κρούσματα τις επόμενες εβδομάδες», επισημαίνει.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τον περιορισμό της επιδημίας είναι η εκπαίδευση των ανθρώπων και όχι το κλείσιμο των συνόρων. Οι πολιτιστικές πρακτικές και οι παραδοσιακές αντιλήψεις σε ορισμένους τομείς, έχουν παρεμποδίσει τα μέτρα δημόσιας υγείας και συμβάλλουν στην εξάπλωση της νόσου. Σε ορισμένες περιπτώσεις ο όχλος έχει επιτεθεί σε επαγγελματίες υγείας αναγκάζοντας τα κέντρα έκτακτης ανάγκης να κλείσουν.

Ο ΠΟΥ έχει ήδη στείλει πάνω από 150 εμπειρογνώμονες στη Δυτική Αφρική κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών για να προσπαθήσει να περιορίσει το ξέσπασμα. Ωστόσο, επισημαίνει πως χρειάζεται πολιτική δέσμευση από την ίδια την περιοχή για να εξασφαλιστεί ότι η επιδημία θα σταματήσει σύντομα.

Οι περισσότεροι από τους θανάτους έχουν συμβεί στη νότια περιοχή Guekedou της Γουινέας, όπου η επιδημία αναφέρθηκε για πρώτη φορά το Φεβρουάριο. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι λένε ότι τα «πορώδη» σύνορα της περιοχής, όπου δεν υπάρχει επαρκής έλεγχος, δίνουν τη δυνατότητα στα μολυσμένα άτομα να μεταφέρουν την ασθένεια και στις άλλες γειτονικές χώρες.

Ο Εμπολα μεταδίδεται μέσω της επαφής με σωματικά υγρά ενός μολυσμένου ατόμου και δεν υπάρχει εμβόλιο ή θεραπεία. Σκοτώνει το 90% των ατόμων που έχουν μολυνθεί.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει