Τα μειονεκτήματα του παγωτού για την υγεία

Το παγωτό είναι μια από τις πιο γλυκές απολαύσεις του καλοκαιριού και σχεδόν δεν υπάρχει άνθρωπος που να μη το αγαπάει. Ο μέσος άνθρωπος το καταναλώνει σε τακτική βάση και σε μεγάλες ποσότητες.

Ομως, δυστυχώς, όπως και τα περισσότερα νόστιμα τρόφιμα, το παγωτό είναι υψηλής περιεκτικότητας σε δυνητικά επιβλαβή συστατικά, ιδιαίτερα για το καρδιαγγειακό σύστημα. Είναι, επομένως, ένα επιδόρπιο που πάντα θα πρέπει να καταναλώνεται από όλους με μέτρο.

Λίπος

Οπως όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το παγωτό έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Μισό φλιτζάνι παγωτό βανίλια από ένα γνωστό εμπορικό σήμα μπορεί να περιέχει ακόμα και 9 γραμμάρια λίπους. Ενώ το λίπος είναι μια θρεπτική ουσία που χρειάζεται το σώμα σε μια ορισμένη ποσότητα για να παράγει ορμόνες, να παρέχει ενέργεια και να προστατεύει τα ζωτικά όργανα, εντούτοις σε μεγάλη ποσότητα μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακές παθήσεις. Το λίπος πρέπει να αντιστοιχεί περίπου στο 20%-35% των συνολικών θερμίδων. Αυτό σημαίνει πως αν κάποιος ακολουθεί μια τυπική δίαιτα των 2.000 θερμίδων, δεν θα πρέπει να καταναλώσει περισσότερα από 78 γραμμάρια λίπους την ημέρα. Μια μερίδα παγωτού βανίλια λοιπόν αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 10% αυτού του ποσού. Και να σκεφτεί κανείς πως μισό φλιτζάνι παγωτό είναι μια πάρα πολύ μικρή μερίδα, σχεδόν κανείς δεν τρώει τόσο λίγο.

Κορεσμένο λίπος

Τα κορεσμένα λιπαρά οξέα βρίσκονται συνήθως σε ζωικά προϊόντα όπως το κρέας, το γάλα και το βούτυρο. Η υπερβολική κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα σας, προκαλώντας αρτηριακή απόφραξη και τελικά προκαλώντας καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια. Η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 10% των συνολικών θερμίδων. Μισό φλιτζάνι παγωτό βανίλια περιέχει 6g ή περίπου 8% αυτής της ποσότητας με βάση μια δίαιτα 2.000 θερμίδων.

Χοληστερόλη

Η υπερβολική κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε διαιτητική χοληστερόλη, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και ως εκ τούτου τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Μισό φλιτζάνι παγωτό βανίλια περιέχει 25mg χοληστερόλης. Οι συστάσεις για την ημερήσια πρόσληψη αναφέρουν πως πρέπει να καταναλώνει κανείς λιγότερα από 2.300mg χοληστερόλης ημερησίως για να αποφύγει την αύξηση των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα και λιγότερα από 1.500mg χοληστερόλης ημερησίως αν είναι πάνω από 50 ετών ή έχει ιστορικό καρδιακής νόσου ή διαβήτη. Το θέμα όμως είναι πως ενώ μια μερίδα παγωτού δεν θέτει σε κίνδυνο την υπέρβαση του συνιστώμενου ορίου, το ανθρώπινο σώμα παράγει περίπου 1.000mg χοληστερόλης την ημέρα από μόνο του.

Ζάχαρη

Η ζάχαρη ανήκει στην κατηγορία των κενών θερμίδων. Περιέχει δηλαδή θερμιδική αξία αλλά δεν συνεισφέρει θρεπτικά συστατικά στη διατροφή. Μπορείτε να φάτε όλη τη ζάχαρη που επιθυμείτε για να φτάσετε στις καθημερινές θερμιδικές απαιτήσεις, αλλά θα χρειάζεται να καταναλώσετε επιπλέον θερμίδες για να καλύψετε τις υπόλοιπες ανάγκες σας σε θρεπτικά συστατικά. Ως εκ τούτου η ζάχαρη μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση του σωματικού βάρους και τελικά στην αύξηση του κινδύνου για εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου. Η άμεση επίπτωση της ζάχαρης στα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη. Η Αμερικανική Ενωση Καρδιολογίας συνιστά σε άντρες και γυναίκες να περιορίζουν την ημερήσια πρόσληψη ζάχαρης σε 150 και 100 θερμίδες αντίστοιχα, για να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας από το συγκεκριμένο συστατικό. Μια μερίδα παγωτό βανίλια περιέχει 40 θερμίδες από ζάχαρη ή περίπου 27 έως 40% του προτεινόμενου ορίου της Αμερικανικής Ενωσης Καρδιολογίας για άνδρες και γυναίκες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει