Τα nightshades λαχανικά και η φήμη που τα ακολουθεί

Τα nightshades λαχανικά είναι τροφές που μεγαλώνουν τη νύχτα αντί της ημέρας, όπως οι πατάτες και οι ντομάτες. Προσφέρουν στον οργανισμό μια ποικιλία βιταμινών και ανόργανων συστατικών, αλλά μπορούν επίσης να προκαλέσουν πόνο σε ορισμένα άτομα.

Αυτά τα λαχανικά μπορεί επίσης να επιδεινώσουν προϋπάρχουσες καταστάσεις, όπως η οστεοαρθρίτιδα και η ινομυαλγία. Αυτή η επίδραση προκαλείται από τα χημικά που παράγουν τα λαχανικά, τα οποία αναφέρονται ως αλκαλοειδή.

Μέρος μιας οικογένειας φυτών που ονομάζεται σολανίδες (Solanaceae) ή στρυχνοειδή, αυτά τα λαχανικά περιλαμβάνουν μελιτζάνες, ντομάτες, πατάτες, ντοματίνια, καθώς και τους περισσότερους τύπους πιπεριάς.

Αν και πολλοί άνθρωποι δεν θεωρούν ότι τροφές όπως οι ντομάτες και οι πατάτες είναι λαχανικά (για χρόνια η ντομάτα εθεωρείτο φρούτο), εντούτοις εμπειρογνώμονες τυπικά τα κατατάσσουν στην κατηγορία των φρέσκων λαχανικών.

Τα λαχανικά που χαρακτηρίζονται ως «nightshades» περιέχουν άφθονες ποσότητες βιταμίνης C και A, καθώς και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Για παράδειγμα, μόνο ένα φλιτζάνι πράσινες πιπεριές (128 γραμμάρια) έχει πάνω από το 100% της ημερήσιας απαίτησης βιταμίνης C για ένα άτομο. Ομοίως, μια μεγάλη πατάτα περιέχει περίπου το 30% της μέσης ημερήσιας ανάγκης για κατανάλωση ινών.

Τα λαχανικά από την οικογένεια των Σολανιδών (Στρυχνοειδών) παράγουν αλκαλοειδή για να αποκρούσουν τα έντομα και να τα αποτρέψουν από το να φάνε τα φυτά. Οι άνθρωποι μπορούν επίσης να είναι ευαίσθητοι σε αυτά τα λαχανικά, ενώ κάποιοι άλλοι άνθρωποι τα καταναλώνουν, χωρίς ουδέποτε να έχουν παρατηρήσει κάποια δυσμενή επίπτωση.

Κάποιοι, ωστόσο, αντιμετωπίζουν νευρικούς πόνους, πόνους στις αρθρώσεις και τους μυς, ως αποτέλεσμα της κατανάλωσης αυτών των λαχανικών. Αυτή η οικογένεια φυτών έχει επίσης πολλά είδη που θεωρούνται τοξικά για τον άνθρωπο, συμπεριλαμβανομένων του καπνού, του μανδραγόρα και της belladonna. Η τοξικότητα των φυτών αυτής της οικογένειας ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό, καθώς κάποια nightshades είναι εξαιρετικά δηλητηριώδη, ενώ οι ντομάτες προκαλούν πόνο μόνο σε άτομα που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στα αλκαλοειδή.

Η νικοτίνη είναι ένα παράδειγμα των χημικών ουσιών που παράγονται από τα φυτά αυτά. Λαχανικά nightshades όπως οι πατάτες έχουν χαμηλές συγκεντρώσεις αυτού του αλκαλοειδούς, ενώ ο καπνός έχει υψηλότερες. Η καψαϊκίνη, ένα συστατικό που βρίσκεται στις πιπεριές τσίλι, είναι ένα φυσικό αλκαλοειδές και είναι υπεύθυνη για το κάψιμο της γλώσσας που συμβαίνει όταν κάποιος τρώει αυτές τις πιπεριές. Η συγκέντρωση των αλκαλοειδών στα nightshades λαχανικά μπορεί να μειωθεί με το μαγείρεμα, αλλά μερικοί άνθρωποι είναι ευαίσθητοι σε αυτά ακόμη και μετά το μαγείρεμα.

Τα nightshades φυτά μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της αρθρίτιδας, μιας κατάστασης που προκαλεί πόνο, πρήξιμο και δυσκαμψία των αρθρώσεων. Υπάρχουν πολλοί τύποι αρθρίτιδας, αλλά μια εκφυλιστική αρθρική κατάσταση που ονομάζεται οστεοαρθρίτιδα σχετίζεται ιδιαιτέρως με την ευαισθησία στα nightshades. Οι άνθρωποι που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα είναι καλό να εξαλείψουν τα λαχανικά αυτά από τη διατροφή τους, καθώς αυτά τα φυτά μπορούν να επιδεινώσουν την ήδη οδυνηρή φλεγμονή των αρθρώσεων.

Μία κατάσταση που ονομάζεται ινομυαλγία και σχετίζεται με την αρθρίτιδα, μπορεί επίσης να επιδεινωθεί μετά την κατανάλωση αυτών των λαχανικών. Αυτή η κατάσταση χαρακτηρίζεται από χρόνιο πόνο στους μύες και τους αρθρώσεις, καθώς και από ακραία και συνεχή κόπωση. Μερικά άτομα που πάσχουν από αυτή την ασθένεια παρατηρούν ότι τα συμπτώματα της ινομυαλγίας τους φαίνεται να βελτιώνονται όταν εξαλείφουν τα nightshades λαχανικά από τη διατροφή τους. Ως εκ τούτου, οι ειδικοί συμβουλεύουν συχνά ένα άτομο που υποψιάζεται ότι είναι ευαίσθητο στα nightshades να τα αφαιρέσει από τη διατροφή του σε μια προσπάθεια να εντοπίσει οποιαδήποτε διαφορά στα συμπτώματά του.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει