Τα οφέλη του οργανισμού από το πράσινο τσάι

green

Ενα φλιτζάνι πράσινο τσάι είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσετε τη μέρα σας, όπως συμφωνούν πολλοί ειδικοί.

«Δεν μπορώ να σκεφτώ πιο υγιεινό ρόφημα για να πιει ένας άνθρωπος. Το πράσινο τσάι είναι κάτι παραπάνω απ’ αυτό που θα ονομάζαμε σούπερ τροφή», λέει ο Δρ Christopher Ochner, ερευνητής επιστήμονας στον τομέα της διατροφής στην Ιατρική Σχολή Icahn στο Mount Sinai στη Νέα Υόρκη.

Τα τελευταία 20 χρόνια, χιλιάδες ήταν οι μελέτες που έχουν καταδείξει τα οφέλη του πράσινου τσαγιού.

Ας δούμε ποια είναι αυτά:

healthy-cells

Yγιή κύτταρα

Γιατί είναι το πράσινο τσάι τόσο καλό για σας; Επειδή περιέχει κατεχίνες. Οι κατεχίνες είναι αντιοξειδωτικές ουσίες που καταπολεμούν και μπορούν να αποτρέψουν ακόμα και τη βλάβη των κυττάρων. Το πράσινο τσάι δεν είναι τσάι που έχει υποστεί επεξεργασία πολύ πριν βρεθεί στο φλιτζάνι σας γι’ αυτό είναι πλούσιο σε κατεχίνες.

heart-health

Υγιής καρδιά

Το πράσινο τσάι έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη ροή του αίματος και μειώνει τη χοληστερόλη. Επανειλημμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το πράσινο τσάι βοηθά σε μια σειρά από θέματα που σχετίζονται με την καρδιά, από την υψηλή πίεση του αίματος, μέχρι την συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια.

brain-health

Υγιής εγκέφαλος

Ο,τι είναι καλό για την καρδιά, συνήθως είναι καλό και για τον εγκέφαλο. Το μυαλό χρειάζεται πάρα πολύ τα υγιή αιμοφόρα αγγεία. Σε μια ελβετική μελέτη, μαγνητικές τομογραφίες αποκάλυψαν ότι οι άνθρωποι που έπιναν πράσινο τσάι είχαν μεγαλύτερη δραστηριότητα στο χώρο του εγκεφάλου που επεξεργάζεται θέματα μνήμης. Το πράσινο τσάι έχει επίσης βρεθεί ότι εμποδίζει το σχηματισμό πλακών που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

MatchaandDiabetes

Ο ρόλος του στον διαβήτη

Το πράσινο τσάι φαίνεται να βοηθά στη διατήρηση του σακχάρου στο αίμα σε σταθερά επίπεδα στα άτομα με διαβήτη. Επειδή οι κατεχίνες μειώνουν τη χοληστερόλη και την πίεση του αίματος, μπορεί να προστατεύσει από τη ζημία που μπορεί να προκαλέσει μια διατροφή υψηλή σε λιπαρά.

green-tea-weight-loss

Βοηθά στην απώλεια βάρους

Το πράσινο τσάι μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση ή ακόμα και στην αλλαγή του μεταβολισμού σας, κάτι που σημαίνει πως μπορείτε να κάψετε περισσότερες θερμίδες από το λίπος. Οι μελέτες δείχνουν ότι το πράσινο τσάι μπορεί επίσης να σάς βοηθήσει και στη συντήρηση του βάρους  σας, εμποδίζοντας να ξαναπάρετε πίσω τα κιλά που χάσατε. Είναι επίσης μια έξυπνη «ανταλλαγή» με τα σακχαρούχα ποτά. Αν πίνετε κάθε μέρα 1-2 φλυτζάνια πράσινο τσάι αντί για ένα κουτάκι αναψυκτικού, σε ένα χρόνο θα έχετε γλιτώσει πάνω από 50.000 θερμίδες. Αυτό σημαίνει πάνω από 6,5 κιλά.

breast-tea

Πράσινο τσάι και καρκίνος

Οι μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις του πράσινου τσαγιού στον καρκίνο είναι ανάμικτες και οι απόψεις διίστανται. Αλλά το πράσινο τσάι είναι γνωστό για την ενίσχυση που προσφέρει στα κύτταρα σε όλα τα στάδια της ανάπτυξής τους. Υπάρχουν και κάποιες ενδείξεις πως το πράσινο τσάι μπορεί επίσης να βοηθήσει στην καταστροφή των καρκινικών κυττάρων.

happy-woman

Λιγότερο στρες

Το πράσινο τσάι σάς βοηθά να χαλαρώσετε και να επιβραδύνετε τους ρυθμούς σας. Ενα αμινοξύ που ονομάζεται θεανίνη βρίσκεται στο πράσινο τσάι και μπορεί να προσφέρει κατευναστική δράση.

cup-tea

Για ένα υγιές φλυτζάνι πράσινο τσάι

Μην προσθέσετε το πράσινο τσάι σε βραστό νερό γιατί θα σκοτώσει χρήσιμες κατεχίνες. Προσθέστε λεμόνι. Η βιταμίνη C κάνει τις υγιείς ενώσεις που περιέχει το πράσινο τσάι να απορροφηθούν καλύτερα. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα από την άλλη, καθιστούν πιο δύσκολο να απορροφηθούν οι κατεχίνες. Τα επίπεδα των υγιεινών ενώσεων του πράσινου τσαγιού μπορεί να ποικίλλουν. Ο γενικός κανόνας είναι πως το κονσερβοποιημένο πράσινο τσάι συνήθως περιέχει λιγότερες. Στόχος σας πρέπει να είναι τουλάχιστον τέσσερα φλιτζάνια την ημέρα, δύο με καφεΐνη και  δύο χωρίς. Το πράσινο τσάι είναι ο καλύτερος τρόπος να βελτιώσετε την υγεία σας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει