Tα οφέλη για την υγεία από τα ραπανάκια

Λίγα πράγματα είναι τόσο ικανοποιητικά όσο η κρίσιμη στιγμή που ετοιμάζεστε να δαγκώσετε ένα ραπανάκι. Τα ραπανάκια είναι από τα πιο υποτιμημένα λαχανικά κι όμως τα οφέλη τους είναι τεράστια.

Τα ραπανάκια έρχονται σε μια ποικιλία μεγεθών και χρωμάτων, ώστε να μπορείτε να μάθετε ποιος τύπος σας αρέσει περισσότερο.

Μειώνουν τον κίνδυνο θερμοπληξίας

Ενα από τα μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία από τα ραπανάκια είναι οι φυσικές ικανότητες ψύξης που διαθέτουν το καλοκαίρι. Εχουν από καιρό βραβευτεί γι’ αυτές τις ιδιότητές τους. Αν προσπαθείτε να νικήσετε τη ζέστη κατά τη διάρκεια των ζεστών μηνών του καλοκαιριού, αρκεί ένα ποτήρι νερό και μερικά ραπανάκια. Τα ραπανάκια είναι επίσης ιδανικά για τη θεραπεία του πυρετού.

Προάγουν την υγιή πέψη

Τα ραπανάκια καθαρίζουν το πεπτικό σύστημα και έτσι αποδεικνύονται ιδιαίτερα χρήσιμα για τον οργανισμό σας αν προσπαθείτε να συνέλθετε από μια ανθυγιεινή διατροφή. Είναι επίσης καλά στο να διασπούν τις τοξίνες και να διώχνουν την έξαψη από το σώμα σας όσο το δυνατόν γρηγορότερα, κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε την ασθένεια.

Ανακουφίζουν από τον πονόλαιμο

Ενας πόνος στο λαιμό μπορεί να σας δυσκολεύει στο φαγητό και στο ποτό ή ακόμα να σάς εμποδίζει να καταπιείτε. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να υποφέρετε από πονόλαιμο για μέρες. Η φυσική, ήπια, πικάντικη γεύση που έχουν τα ραπανάκια, βοηθά να καθαρίσει η περίσσεια βλέννα στο σώμα. Ετσι βοηθά να μην ξεραθεί ο λαιμός σας και σας ανακουφίζει και από τον πόνο πολύ γρήγορα.

Βοηθούν με την απώλεια βάρους

Αν έχετε φάει ραπανάκια, σίγουρα ξέρετε πόσο γρήγορα μπορούν να σας κάνουν να αισθανθείτε πλήρεις. Ωστόσο, μπορεί να εκπλαγείτε αν μάθετε ότι τα ραπανάκια είναι πραγματικά πολύ χαμηλά σε θερμίδες. Η υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες και νερό είναι αυτά που τα κάνουν να δίνουν την αίσθηση του κορεσμού. Με την κατανάλωσή τους αντί για σνακ υψηλής θερμιδικής αξίας, μπορείτε πολύ γρήγορα να δείτε αποτελέσματα στην απώλεια βάρους.

Βοηθούν στην καταπολέμηση του καρκίνου

Ο καρκίνος είναι μία από τις πιο διαδεδομένες και θανατηφόρες ασθένειες, αλλά μπορείτε να μειώσετε το δικό σας κίνδυνο τρώγοντας ραπανάκια κάθε μέρα. Τα ραπανάκια ανήκουν στην οικογένεια των σταυρανθών λαχανικών. Αυτά τα λαχανικά είναι γνωστά για τις πολλαπλές ιδιότητές τους στην καταπολέμηση του καρκίνου. Τα θρεπτικά συστατικά στα ραπανάκια που μπορούν να καταπολεμήσουν τον καρκίνο, περιλαμβάνουν φυτικές ίνες, φυτοθρεπτικά συστατικά και βιταμίνες.

Διατηρούν υγιή επίπεδα ενυδάτωσης

Αν βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο κατά τη διάρκεια της ζέστης ή έχετε κάνει μια έντονη προπόνηση, μπορεί να βρίσκεστε σε κίνδυνο αφυδάτωσης. Μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο αυτό, καταναλώνοντας ραπανάκια  σε συνδυασμό με νερό. Τα ραπανάκια έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, εκτός από τον ψευδάργυρο, τον φώσφορο και τη βιταμίνη C. Μαζί, αυτές οι θρεπτικές ουσίες μπορούν να σας βοηθήσουν να πάρετε περισσότερο νερό και να κάνετε όσο το δυνατόν καλύτερη χρήση αυτού του νερού στο σώμα σας.

Καθαρίζουν τις τοξίνες από το σώμα

Επειδή τα ραπανάκια έχουν τόσο πολλές ίνες, βοηθούν το σώμα σας να απαλλαγεί γρήγορα από τα απόβλητα. Υπάρχουν, επίσης, πολλά αντιοξειδωτικά στα ραπανάκια. Αυτό μπορεί να συνδεθεί με τις ελεύθερες ρίζες που μπορούν να αποβληθούν έξω από το σώμα. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί ειδικοί συνιστούν τακτική αποτοξίνωση με νερό, χυμό και λαχανικά, όπως τα ραπανάκια.

Αποτρέπουν τις λοιμώξεις

Ενα από τα κύρια οφέλη για την υγεία από τα ραπανάκια, είναι η ικανότητά τους να καταπολεμούν τις λοιμώξεις. Τα ραπανάκια είναι μια μεγάλη πηγή βιταμίνης C, μια βιταμίνη που υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και το βοηθά να λειτουργήσει αποτελεσματικότερα. Εχοντας μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνη C, μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα σε σημείο που το σώμα σας μπορεί εύκολα να παλέψει ιογενείς λοιμώξεις.

Μειώνουν τον κίνδυνο λίθων των νεφρών

Οι πέτρες στα νεφρά συχνά προκαλούνται από το γεγονός ότι δεν πίνετε αρκετό νερό. Το ότι δεν πίνετε αρκετό νερό μπορεί να επιτρέψει την ανάπτυξη μικρών αλλά επώδυνων αποτιτανώσεων (συγκέντρωση αλάτων ασβεστίου στους χόνδρους).

Τα ραπανάκια έχουν φυσικές διουρητικές ιδιότητες κι έτσι μπορούν να σάς βοηθήσουν να ουρείτε πιο συχνά. Το γεγονός αυτό μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης λίθων στα νεφρά. Επιπλέον τα ραπανάκια είναι καλά γενικότερα σε ό,τι αφορά τη θεραπεία του ουροποιητικού. Ακόμα, η τακτική κατανάλωσή τους μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα της φλεγμονής, να σταματήσει την επώδυνη ούρηση και να αυξήσει την παραγωγή ούρων.

Προωθούν το υγιές δέρμα

Εκτός από ό,τι μπορείτε να κάνετε για το σώμα σας εσωτερικά, υπάρχουν πολλά οφέλη για την υγεία και το δέρμα σας. Τα ραπανάκια είναι γεμάτα από ψευδάργυρο, βιταμίνη C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, και φώσφορο. Σε συνδυασμό με την υψηλή τους περιεκτικότητα σε νερό, τα ραπανάκια είναι θρεπτικές ουσίες που μπορούν να κρατήσουν το δέρμα σας ομαλό και ενυδατωμένο. Λόγω των ιδιοτήτων ψύξης τους μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν ραπανάκια σε μάσκες προσώπου, για να σφίξουν το δέρμα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει