Τα οφέλη για την υγεία από το ρόδι

Πηγή πολύτιμων θρεπτικών συστατικών που χαρίζουν υγεία και ευεξία το ρόδι είναι ένα από τα λίγα φρούτα που τρώγονται οι σπόροι του. Στην αρχαία Ελλάδα ήταν σύμβολο γονιμότητας και αιωνιότητας.

Είναι ο καρπός που έδωσε ο Πλούτωνας στην Περσεφόνη για να τη «δέσει» με τον Αδη, είναι το ένα από τα τρία ευλογημένα φρούτα του Βουδισμού, ενώ οι αρχαίοι Αιγύπτιοι συνήθιζαν να το θάβουν μαζί με τους νεκρούς τους.

Η ροδιά είναι φυτό ανθεκτικό στη ζέστη και την ξηρασία, αλλά και στην έλλειψη φροντίδας και μπορεί να προσαρμοστεί εύκολα σε διαφορετικά εδάφη.

Ένα μέσο ρόδι περιέχει περίπου 600 ζουμερoύς σπόρους, που είναι κλεισμένοι μέσα σε μια λευκή ψίχα. Το ρόδι είναι χαμηλό σε θερμίδες, πλούσιο σε φυτικές ίνες, πλούσιο σε βιταμίνες και σε φυτοχημικά και μπορεί να προωθήσει την υγεία της καρδιάς και να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου.

Βοηθά στο αδυνάτισμα

Όπως συμβαίνει και με πολλά άλλα φρούτα, οι σπόροι του ροδιού είναι χαμηλοί σε θερμίδες και πλούσιοι σε φυτικές ίνες, παρέχοντας μόλις 83 θερμίδες και 4 γρ. διαιτητικών ινών ανά 100 γρ. μερίδας. Μια μερίδα 100 γρ. ισοδυναμεί με περίπου ¾ του φλιτζανιού.

Σύμφωνα με τις γενικές διαιτητικές οδηγίες για τη βέλτιστη υγεία σε μια διατροφή 2.000 θερμίδων την ημέρα θα πρέπει να καταναλώνει κανείς 2 φλιτζάνια φρούτων και  2 ½ φλιτζάνια λαχανικά σε καθημερινή βάση. Οι σπόροι του ροδιού είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες και όπως και τα δημητριακά ολικής αλέσεως μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών και να βοηθήσουν στη διαχείριση του βάρους.

Παρέχει βιταμίνες C και Κ

Οι σπόροι του ροδιού αποτελούν μια καλή πηγή των δύο απαραίτητων βιταμινών C και K. Tα 100 γρ. σπόροι έχουν 10,2 mg βιταμίνης C ή 17% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης της συγκεκριμένης βιταμίνης. Οι σπόροι του ροδιού παρέχουν λίγο περισσότερο από 16 mcg βιταμίνης Κ ή 20% της συνιστώμενης ποσότητας. Η βιταμίνη C βοηθά στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, την επούλωση των τραυμάτων, προωθεί την υγεία των ούλων και την κατασκευή κολλαγόνου και ελαστίνης. Επιπρόσθετα, ενισχύει την απορρόφηση του σιδήρου. Η βιταμίνη Κ είναι σημαντική για τη διατήρηση ισχυρών, υγιών οστών, καθώς και τη σωστή πήξη του αίματος.

Πρόληψη της εμφάνισης καρκίνου

Οι σπόροι του ροδιού όπως και άλλα φρούτα και λαχανικά, είναι πλούσιοι σε φυτοχημικά που είναι ευεργετικές ουσίες που βρίσκονται σε μικρές ποσότητες στις φυτικές τροφές. Η ομάδα των φυτοχημικών στους σπόρους του ροδιού ονομάζονται πολυφαινόλες. Οι σπόροι του ροδιού είναι πλούσιοι σε συγκεκριμένες πολυφαινόλες, όπως τανίνες, κερσετίνη και ανθοκυανίνες που μπορούν να προσφέρουν οφέλη για την υγεία της καρδιάς και να προστατέψουν από τον καρκίνο.

Καθώς είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά οι πολυφαινόλες μπορούν να βελτιώσουν την υγιή επιβίωση των κυττάρων, διεγείρουν το θάνατο τον καρκινικών κυττάρων και εμποδίζουν την ανάπτυξη όγκων, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2005 στο περιοδικό The American Journal of Clinical Nutrition. Οι ανθοκυανίνες έχουν αντιφλεγμονώδεις, αντι-ιικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει