Τα οφέλη για την υγεία από τους κόκκους του καφέ

Οι αρωματικοί κόκκοι του καφέ μας εφοδιάζουν με ένα από τα περισσότερο καταναλώσιμα ροφήματα στον κόσμο. Εκτός του ότι μας παρέχει αντιοξειδωτικά και ενέργεια για το πρωί της ημέρας, ο καφές προσφέρει μια σειρά από οφέλη σύμφωνα με τις έρευνες.

Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται η μείωση του κινδύνου για πολλές παθήσεις, όπως ο διαβήτης και η νόσος του Πάρκινσον. Οι κόκκοι του καφέ, ωστόσο, δεν έχουν σκοπό να θεραπεύουν ή να αποτρέψουν οποιαδήποτε ασθένεια, γι’ αυτό θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας και να τον συμβουλευτείτε για ό,τι αφορά την ποσότητα του καφέ που μπορείτε να καταναλώσετε.

Διαβήτης

Ο καφές μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για διαβήτη σύμφωνα με μελέτες. Οι ερευνητές εξέτασαν τα αποτελέσματα της πρόσληψης καφέ σε δείκτες φλεγμονής που σχετίζονται με τον διαβήτη σε άτομα που πίνουν τακτικά καφέ. Από τους συμμετέχοντες ζητήθηκε να σταματήσουν να πίνουν καφέ για ένα μήνα και στην συνέχεια να ξαναπιούν καφέ για τον επόμενο μήνα. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση καφέ μείωσε τα επίπεδα ιντερλευκίνης και ισοπροστανίου, που είναι δύο βιοδείκτες φλεγμονής. Επιπλέον, η μελέτη αποκάλυψε ότι τα άτομα που έπιναν καφέ βελτίωσαν την HDL την επονομαζόμενη και «καλή χοληστερόλη», ενώ μείωσαν την LDL τους, την επονομαζόμενη και «κακή χοληστερόλη».

Νόσος του Πάρκινσον

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Μαΐου 2000 της Επιθεώρησης της Αμερικανικής Ιατρικής Ενωσης, οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση της κατανάλωσης καφέ στη νόσο του Πάρκινσον. Κατά τη διάρκεια μιας 30χρονης παρακολούθησης, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα υψηλότερα ποσοστά κατανάλωσης καφέ συσχετίστηκαν με χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου του Πάρκινσον.

Καρκίνος στο συκώτι

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο του 2005 στην Επιθεώρηση του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, η κατανάλωση καφέ έχει ευεργετικά αποτελέσματα για το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα ή τον καρκίνο του ήπατος. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η καθημερινή κατανάλωση καφέ μείωνε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ήπατος και ότι ο κίνδυνος μειώθηκε ανάλογα με την ποσότητα του καφέ που καταναλώθηκε. Για παράδειγμα, οι συμμετέχοντες που έπιναν πέντε φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ήπατος από τα άτομα που έπιναν τρία ή τέσσερα φλιτζάνια.

Καρκίνος του προστάτη

Οι άνδρες που πίνουν καφέ έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη από εκείνους που δεν πίνουν καφέ, σύμφωνα με έρευνες. Οι επιστήμονες δήλωσαν επίσης ότι η καφεΐνη δεν είναι ο κύριος λόγος για τη μείωση του κινδύνου. Αν και δεν είναι ακόμα βέβαιοι ποια είναι τα συστατικά που ευθύνονται για τη μείωση αυτή, εκτιμούν ότι τα αντιοξειδωτικά και τα ανόργανα συστατικά που βρίσκονται στον καφέ μπορεί να έχουν παίξει κάποιο ρόλο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει