Ποια είναι τα οφέλη της υγείας από τα κολοκυθάκια

Ενα κατ’ εξοχήν καλοκαιρινό λαχανικό, παρόλο που μπορεί κανείς να τα βρει σε όλη τη διάρκεια του έτους είναι τα κολοκυθάκια που αποτελούν τη βάση για πολλά σπιτικά φαγητά.

Τα κολοκυθάκια έχουν τρυφερή υφή με μια ελαφρώς γλυκιά γεύση και μόλις 21 θερμίδες ανά φλιτζάνι, γεγονός που τα κάνει λίαν ευπρόσδεκτα σε μια διατροφή ελεγχόμενων θερμίδων. Τα κολοκυθάκια μπορεί να υπερηφανεύονται για το πλούσιο διατροφικό προφίλ τους και για τα οφέλη που παρέχουν στην υγεία χάρη στα φυτοθρεπτικά συστατικά, τα μέταλλα και την υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες.

Βιταμίνη C

Τα κολοκυθάκια χρησιμεύουν ως μια καλή πηγή βιταμίνης C. Ως υδατοδιαλυτό αντιοξειδωτικό, η βιταμίνη C διαλύεται στα υγρά του σώματος και προστατεύει τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι πολύ δραστικές ενώσεις που οξειδώνουν το DNA, τα λιπίδια και τις πρωτεΐνες, προκαλώντας κυτταρικές βλάβες. Η πρόσληψη βιταμίνης C στη διατροφή βοηθά επίσης στην επικοινωνία των νευρικών κυττάρων, βοηθά το σώμα να μεταβολίζει τη χοληστερόλη και κρατά τους ιστούς ισχυρούς.

Ενα φλιτζάνι ψιλοκομμένο κολοκύθι περιέχει 22 mg βιταμίνης C που αποτελούν το 24% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για τους άνδρες και το 29% για τις γυναίκες, όπως καθορίζονται από τις γενικές κατευθυντήριες γραμμές.

Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη

Τα κολοκυθάκια παρέχουν επίσης λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, δύο φυτοθρεπτικά συστατικά που ανήκουν στην οικογένεια των καροτενοειδών που είναι η ίδια οικογένεια θρεπτικών συστατικών που περιλαμβάνει το βήτα-καροτένιο, μια πηγή της βιταμίνης Α. Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη προωθούν την υγιή όραση, φιλτράρουν τις ακτίνες του φωτός που μπαίνουν στα μάτια και βοηθούν να εξασφαλιστεί ότι οι βλαβερές ακτίνες δεν μπορούν να βλάψουν τους ιστούς των ματιών.

Η πρόσληψη τουλάχιστον 6 mg λουτεΐνης και ζεαξανθίνης μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο για την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, μια ασθένεια των ματιών που οδηγεί στην τύφλωση και ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένο κολοκύθι προσφέρει 2,6 mg λουτεΐνης και ζεαξανθίνης ή αλλιώς περίπου το 43% του συγκεκριμένου στόχου.

Μαγγάνιο

Η κατανάλωση των κολοκυθιών ενισχύει επίσης την πρόσληψη του μαγγανίου, ενός βασικού μετάλλου. Οπως η βιταμίνη C, έτσι και το μαγγάνιο προστατεύει τους ιστούς από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες. Υποστηρίζει τη λειτουργία των γλυκοζυλοτρανσφερασών, μίας οικογένειας πρωτεϊνών που προάγουν την υγιή ανάπτυξη οστίτη ιστού (του ιστού που βρίσκεται στα οστά). Το μαγγάνιο βοηθά, επίσης, το σώμα να παράγει κολλαγόνο απαραίτητο για την αποτελεσματική επούλωση των πληγών. Κάθε φλιτζάνι ψιλοκομμένο κολοκύθι μπορεί να υπερηφανεύεται ότι διαθέτει 0,22 mg μαγγανίου, πράγμα που σημαίνει ότι παρέχει το 12% και το 10% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για γυναίκες και άνδρες αντίστοιχα.

Καταναλώστε περισσότερα κολοκυθάκια

Τα κολοκυθάκια είναι νόστιμα και μπορείτε να τα απολαύσετε με πολλούς τρόπους. Δοκιμάστε να τα κόψετε σε μπαστουνάκια και να τα συνοδεύσετε με υγιή καρυκεύματα. Χρησιμοποιήστε έναν αποφλοιωτή λαχανικών για να τα κόψετε σε μακριές λεπτές λωρίδες, ανακατέψτε τα με χυμό λεμονιού, ελαιόλαδο και πιπέρι για μια εύκολη και αρωματική σαλάτα. Σοτάρετε σε ζωμό λαχανικών, προσθέστε γεύση με βασιλικό ή δυόσμο και ψήστε τα. Χρησιμοποιήστε τα σε σούπες λαχανικών, ψαριών και κρεάτων. Γεμίστε τα με κιμά, ή τηγανίστε τα (αυτό θα πρέπει να μη το κάνετε συχνά) μαζί με μελιτζάνες και πιπεριές και συνοδέψτε τα με μια κόκκινη σάλτσα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει