Τα παντζάρια ιδανικά για όσους αθλούνται

Εξαιρετική τροφή για όσους χρειάζεται να αυξήσουν την αντοχή τους αποτελούν τα παντζάρια, που έχουν ειδικότερα θαυματουργή επίδραση σε όσους ασκούνται, όπως αποκαλύπτει βρετανική έρευνα.

Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εξετερ, στη Μεγάλη Βρετανία, μελέτησαν τις επιδράσεις του χυμού παντζαριών σε 8 άνδρες ηλικίας 19 έως 38 ετών χορηγώντας τους 500 ml οργανικού χυμού ημερησίως για 6 συνεχόμενες μέρες. Στη συνέχεια τους υπέβαλαν σε διάφορες δοκιμασίες, όπως ποδηλασία σε στατικό ποδήλατο κ.λπ.

Σε άλλη χρονική περίοδο τους χορηγήθηκε πλασέμπο, δηλαδή εικονική ουσία χωρίς ενεργό δράση ή τονωτικός χυμός από μαύρα σταφύλια, ο οποίος δεν περιέχει νιτρικά άλατα και μετά υποβλήθηκαν ξανά σε διάφορες δοκιμασίες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο χυμός από παντζάρια αύξησε την αντοχή τους για σωματική άσκηση μέχρι και 16% περισσότερο. Οι συμμετέχοντες μετά τη χορήγηση χυμού παντζαριών μπορούσαν να ποδηλατούν κατά μέσο όρο για 11,25 λεπτά που ήταν 92 δευτερόλεπτα περισσότερο απ’ ό,τι μπορούσαν αφότου είχαν λάβει το πλασέμπο.

Είναι, επίσης, αξιοσημείωτο ότι η ομάδα που κατανάλωσε τον χυμό από παντζάρια είχε χαμηλότερη πίεση σε κατάσταση ηρεμίας (ξεκούρασης), βγάζοντας έτσι για μια ακόμη φορά αληθινή μια πρόσφατη έρευνα που έγινε στη Βρετανία και η οποία έδειξε ότι ο χυμός των παντζαριών είναι σε θέση να μειώνει την πίεση.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ευεργετική δράση του χυμού από παντζάρια οφείλεται πιθανώς στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε νιτρικά άλατα.

Όμως, υποψιάζονται ότι μπορεί να οφείλεται και στη μετατροπή στον οργανισμό των νιτρικών σε νιτρικά οξείδια γεγονός που μειώνει τις απαιτήσεις του σώματος για οξυγόνο κατά τη διάρκεια των σωματικών ασκήσεων και προσπαθειών.

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που δείχνει πως οι τροφές που είναι πλούσιες σε νιτρικά άλατα, μπορεί να αυξήσουν την αντοχή των ανθρώπων που ασκούνται και κάνουν αθλητισμό, επειδή μειώνουν τις απαιτήσεις του σώματος για οξυγόνο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει