Τα προϊόντα τεστοστερόνης ύποπτα για θρόμβους του αίματος

Η αυξανόμενη ανησυχία γύρω από την ασφάλεια των συμπληρωμάτων τεστοστερόνης τονίστηκε για μια ακόμα φορά μετά την ανακοίνωση της FDA ότι πρέπει να φέρουν προειδοποιητικό σήμα για κίνδυνο θρόμβωσης.

Η θεραπεία της τεστοστερόνης διαφημίζεται ευρέως ως ένας τρόπος που μπορεί να βοηθήσει στο θέμα της γήρανσης των ανδρών που έχουν «χαμηλή τεστοστερόνη», βελτιώνοντας τη σεξουαλική τους ορμή και τονώνοντας τη μειωμένη τους ενέργεια. Τα προϊόντα αυτά φέρουν ήδη μια προειδοποίηση σχετικά με τον κίνδυνο θρομβώσεων του αίματος λόγω πολυκυτταραιμίας, μιας μη φυσιολογικής αύξησης του αριθμού των ερυθρών αιμοσφαιρίων, που συμβαίνει κάποιες φορές στη θεραπεία με τεστοστερόνη.

Ωστόσο, την Παρασκευή (20/6) η Αμερικανική Εταιρεία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) είπε πως μετά τη μελέτη των εκθέσεων για θρόμβους του αίματος που δεν σχετίζονται με την πολυκυτταραιμία, σε ασθενείς που λαμβάνουν προϊόντα τεστοστερόνης, καθίσταται αναγκαίο να υπάρξει μια πιο γενική προειδοποίηση για φλεβικούς θρόμβους του αίματος.

Οι θρόμβοι αίματος στις φλέβες περιλαμβάνουν την εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση και την πνευμονική εμβολή, μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή κατάσταση, που συμβαίνει όταν ένας θρόμβος ταξιδεύει στους πνεύμονες. Η θρόμβωση -θρόμβοι που συναντάμε συνήθως στα πόδια – έχουν τραβήξει την προσοχή τα τελευταία χρόνια λόγω των θρόμβων που σχηματίζουν οι επιβάτες μεγάλων αεροπορικών πτήσεων, εξαιτίας του ότι υποχρεώνονται σε ακινησία των κάτω άκρων για πολλές ώρες στη διάρκεια του ταξιδιού.

Η προειδοποίηση της FDA για τους φλεβικούς θρόμβους δεν έχει σχέση με την έρευνα που διεξήγαγε για τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής προσβολής και θανάτου στους ασθενείς που έλαβαν τα προϊόντα τεστοστερόνης.

Η FDA ενημέρωσε, επίσης, ότι οι γιατροί «θα πρέπει να εξετάσουν κατά πόσον τα οφέλη από την θεραπεία τεστοστερόνης είναι πιθανόν να υπερβούν τους πιθανούς κινδύνους της θεραπείας».

Η αγωγή με τεστοστερόνη συνήθως δίνεται σε μορφή τζελ, έμπλαστρου ή σε ενέσιμη μορφή.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει