Προβλήματα υγείας του παιδιού συνδέονται με την ηλικία του πατέρα

Ενα ευρύ φάσμα διαταραχών και προβλημάτων σε παιδιά σχολικής ηλικίας έχει συνδεθεί με την πατρότητα σε μεγάλη ηλικία, όπως αναφέρει μελέτη όπου συμμετείχαν εκατομμύρια άνθρωποι.

Αυξημένα ποσοστά αυτισμού, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητα, διπολική διαταραχή, σχιζοφρένεια, απόπειρες αυτοκτονίας και κατάχρηση ουσιών ήταν μεταξύ των προβλημάτων που αναφέρθηκαν.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Psychiatry, υποδηλώνει πως υπεύθυνο γι’ αυτές τις καταστάσεις είναι το μεταλλαγμένο σπέρμα.

Οι ειδικοί συμπληρώνουν, ωστόσο, πως τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν για το παιδί από το γεγονός ότι ο πατέρας του το απέκτησε σε μεγάλη ηλικία, μπορούν να αντισταθμίσουν τα τυχόν προβλήματα.

Η έρευνα διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα στις ΗΠΑ και το Ινστιτούτο Καρολίνσκα στη Σουηδία και έχει χαρακτηριστεί ως η μεγαλύτερη και μία από τις πιο καλοσχεδιασμένες για το θέμα.

Οι ερευνητές εξέτασαν 2,6 εκατομμύρια ανθρώπους και μελέτησαν τη διαφορά ανάμεσα στα αδέρφια που γεννήθηκαν από τον ίδιο πατέρα, δεδομένου ότι αντιπροσωπεύουν τις διαφορές στη ανατροφή μέσα στις οικογένειες.

Συγκρίνοντας τα παιδιά του 45χρονου πατέρα με εκείνα ενός 24χρονου πατέρα αναφέρθηκε ότι:

* Ο αυτισμός είχε τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανιστεί

* Υπήρχε 13 φορές μεγαλύτερος κίνδυνος για διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητα

* Διπλάσιος κίνδυνος ψυχωτικής διαταραχής

* 25 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα διπολικής διαταραχής

* 2,5 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες αυτοκτονικής συμπεριφοράς ή προβλήματα με ναρκωτικά

* Χαμηλότερες βαθμολογίες στο σχολείο

Δεν υπήρχε σημείο εκκίνησης μετά το οποίο αρχίζει να αυξάνεται ο κίνδυνος, αλλά οποιαδήποτε αύξηση στην ηλικία του πατέρα μεγάλωνε τον κίνδυνο για το παιδί.

Ωστόσο, ο συνολικός κίνδυνος ήταν πιθανό να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα. Ακόμη και αν ο κίνδυνος ή μια σπάνια διαταραχή διπλασιάζονταν, εξακολουθούσε να είναι απίθανο να επηρεάσει το παιδί.

Το πρόβλημα είναι πως οι μικρές αυξήσεις του κινδύνου αναβαθμίζονται λόγω των εκατομμυρίων των ανθρώπων που κάνουν παιδιά σε μεγαλύτερη ηλικία και μπορεί αυτό αργότερα να οδηγήσει σε αυξημένη συχνότητα εμφάνισης αυτών των διαταραχών.

Ελαττωματικό σπέρμα

Τα σπερματοζωάρια παράγονται συνεχώς, σε όλη τη διάρκεια ζωής ενός άνδρα. Ομως, καθώς ο μηχανισμός που δημιουργεί το σπέρμα μεγαλώνει μαζί με τον άνθρωπο, μεγαλώνει και ο αριθμός των σφαλμάτων. Οσο μεγαλύτερος είναι ένας άνδρας τόσο περισσότερες μεταλλάξεις, που μπορεί να είναι επιβλαβείς, παρουσιάζει το σπέρμα του.

«Πρέπει να τονίσουμε πως οι άνδρες δεν θα πρέπει να αποφασίσουν ή να μην αποφασίσουν να κάνουν παιδί αν βρίσκονται σε προχωρημένη ηλικία, με βάση αυτή τη μελέτη, ή ακόμα και ένα σύνολο μελετών. Οι κίνδυνοι είναι χαμηλοί και ακόμα και ο διπλασιασμός ή ο τριπλασιασμός τους θα μπορούσε να επηρεάσει έναν μικρό αριθμό ανθρώπων. Με τη δημογραφική αλλαγή που έχουμε δει την τελευταία δεκαετία, σε επίπεδο πληθυσμού αυτό δεν παύει, ωστόσο, να είναι μια ανησυχία και θα πρέπει να περιμένουμε τα υψηλότερα ποσοστά των ψυχώσεων τώρα και στο μέλλον», λέει ο δρ James MacCabe, ανώτερος  λέκτορας στο Ινστιτούτο Ψυχιατρικής.

Και προσθέτει: «Οι ηλικιωμένοι μπαμπάδες, έχουν ωστόσο και πολλά πλεονεκτήματα, όπως σταθερές σχέσεις και υψηλότερα εισοδήματα, στοιχεία τα οποία ίσως υπερτερούν τυχόν κινδύνων».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει