Τα σπασμένα κόκαλα θεραπεύονται πιο αργά στους καπνιστές

Μία από τις παρενέργειες του καπνίσματος είναι το γεγονός ότι σε περίπτωση ενός σπασμένου οστού ο καπνιστής θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο από τον μη καπνιστή για την αποκατάσταση.

Αυτό αναφέρει μελέτη Βρετανών ερευνητών που ανέλυσαν τα βλαστοκύτταρα οστών σε δείγματα αίματος που έλαβαν από την περιοχή του κατάγματος από 50 καπνιστές και μη καπνιστές που είχαν σπάσει το πόδι τους.

Τα κύτταρα των επουλωμένων οστών ήταν καλύτερης ποιότητας στους μη καπνιστές, ήταν περισσότερο ενεργά και διαιρούνταν πιο γρήγορα απ’ ό,τι στους  καπνιστές.

«Μετά την καλλιέργεια και την συγκομιδή βλαστικών κυττάρων από τον ιστό, ήμασταν σε θέση να αναλύσουμε και να παρακολουθήσουμε στενά το πώς το κάπνισμα τσιγάρων είχε αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη των βλαστικών κυττάρων που οδηγεί σε μη φυσιολογική αποκατάσταση των οστών. Δείξαμε επίσης πως τα μόρια που επηρεάζουν ορισμένες κυτταρικές διεργασίες, είχαν παρεμποδιστεί από τις τοξικές επιδράσεις του καπνού του τσιγάρου και των συστατικών του», τόνισε ο Andrew Sloan, ερευνητής από το Πανεπιστήμιο του Λίνκολν που διεξήγαγε την έρευνα.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν πρόσφατα σε μια σειρά από ιατρικά συνέδρια στην Ευρώπη. Η επόμενη φάση θα περιλαμβάνει την έρευνα σχετικά με το αν οι βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος σε ό,τι αφορά την επισκευή των οστών είναι αναστρέψιμες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει