Τα συμπτώματα του λεμφώματος σε γάτες και σκύλους

Η πιο συχνή μορφή λεμφώματος διαφέρει στους σκύλους και τις γάτες. Στις γάτες το σήμα κατατεθέν του λεμφώματος είναι η «ύπουλη» απώλεια βάρους, που εμφανίζεται πιο συχνά στο γαστρεντερικό σωλήνα των ζώων.

Σε πολλούς ιδιοκτήτες ζώων μερικές φορές παίρνει αρκετό χρόνο να αξιολογήσουν την απώλεια βάρους του κατοικιδίου τους, όμως τόσο αυτή όσο και η απώλεια όρεξης είναι ενδεικτικές πολλών ασθενειών, εκτός του καρκίνου, γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να παρατηρήσετε τις οποιεσδήποτε αλλαγές. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις γάτες, οι οποίες δεν παρουσιάζουν εξωτερικό σημάδι του λεμφώματος, αφού δεν έχουν διογκωμένους λεμφαδένες, όπως οι σκύλοι.

Την επόμενη φορά που θα επισκεφθείτε τον κτηνίατρο, ζητήστε του να σας βοηθήσει να αξιολογήσετε την «κατάσταση σώματος» του κατοικιδίου σας.

Ένας καλός τρόπος είναι να κρατήσετε αρχεία σχετικά με το βάρος του κατοικιδίου σας, ως μέρος των τυπικών εξετάσεών του. Οι περισσότεροι κτηνίατροι ζυγίζουν το κατοικίδιο, κάθε φορά που ανησυχούν για πιθανή απώλεια βάρους. Αν το λέμφωμα επηρεάσει το στομάχι της γάτας σας μπορεί να δείτε εμετό. Αν επηρεάσει τα έντερά της μπορεί να παρατηρήσετε διάρροια ή αίμα στα κόπρανα. Μερικές γάτες με λέμφωμα μπορεί επίσης να έχουν κακή όρεξη ή να σταματήσουν εντελώς να τρώνε.

Το λέμφωμα στους σκύλους

Το πιο συχνό κλινικό σύμπτωμα του λεμφώματος σε σκύλους είναι διόγκωση των λεμφαδένων. Ο ευκολότερος τρόπος για τους ιδιοκτήτες να ελέγξουν τους λεμφαδένες είναι να δουν το δέρμα κάτω από το πηγούνι του σκύλου, μπροστά από τις ωμοπλάτες και πίσω από τα γόνατα. Σε έναν υγιή σκύλο, οι λεμφαδένες δεν είναι ανιχνεύσιμοι από τον μέσο ιδιοκτήτη. Οι λεμφαδένες που έχουν επηρεαστεί από το λέμφωμα, παρουσιάζουν ταχέως αυξανόμενη διόγκωση και θα πρέπει να αξιολογηθούν άμεσα από κτηνίατρο.

Μία άλλη βασική ένδειξη, που παρατηρείται ωστόσο σε λιγότερους από τους μισούς σκύλους με λέμφωμα είναι μία μεταβολική αλλαγή, που οδηγεί σε αύξηση τόσο της κατανάλωσης νερού, όσο και της παραγωγής ούρων.

Και πάλι θα πρέπει να έχετε υπόψιν ότι η αυξημένη κατανάλωση νερού και ούρων μπορεί να είναι σημάδια άλλων ασθενειών εκτός από τον καρκίνο και δικαιολογούν μια επίσκεψη στον κτηνίατρο.

Tα συμπτώματα: Στις γάτες απώλεια βάρους, ανορεξία, εμετός, διάρροια ή αίμα στα κόπρανα. Στους σκύλους ταχεία διεύρυνση των λεμφαδένων και περιστασιακά αυξημένη κατανάλωση νερού και αυξημένη παραγωγή ούρων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει