Τα βιολογικά τρόφιμα μειώνουν την έκθεση στα φυτοφάρμακα

Παρόλο που πολλοί είναι συνειδητοποιημένοι σχετικά με τα οφέλη της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, εντούτοις δεν γνωρίζουν πόσα φυτοφάρμακα καταπίνουν μαζί με τις βιταμίνες και τις φυτικές ίνες.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Environmental Health Perspectives προβλέπει για πρώτη φορά την έκθεση ενός ατόμου στα φυτοφάρμακα, με βάση πληροφορίες που αντλεί από το συνηθισμένο διαιτολόγιό του.

Η μελέτη έγινε από το Πανεπιστήμιο Boise State, υπό την επίκουρη καθηγήτρια Cynthia Curl, που μαζί με τους συνεργάτες της ανέλυσαν τη διατροφική έκθεση περίπου 4.500 ατόμων από έξι πόλεις των ΗΠΑ σε οργανοφωσφορικά που είναι τα πιο κοινά εντομοκτόνα που χρησιμοποιούνται στα συμβατικά προϊόντα που καλλιεργούνται στις ΗΠΑ. Τα φυτοφάρμακα αυτά συνδέονται με μια σειρά από δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, ιδιαίτερα μεταξύ των εργαζομένων στη γεωργία που εκτίθενται τακτικά σε χημικές ουσίες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μεταξύ των ατόμων που καταναλώνουν παρόμοιες ποσότητες φρούτων και λαχανικών, εκείνοι που δήλωσαν ότι καταναλώνουν βιολογικά προϊόντα είχαν σημαντικά χαμηλότερη έκθεση στα φυτοφάρμακα από εκείνους που κατανάλωναν τα συμβατικά προϊόντα. Επιπλέον, η κατανάλωση συμβατικών προϊόντων στα οποία χρησιμοποιούνται περισσότερα φυτοφάρμακα κατά τη διάρκεια παραγωγής τους, όπως είναι τα μήλα, τα νεκταρίνια και τα ροδάκινα συσχετίστηκε με σημαντικά υψηλότερα επίπεδα έκθεσης.

«Για τους περισσότερους ανθρώπους στο δυτικό κόσμο η διατροφή είναι η κύρια αιτία έκθεσης σε φυτοφάρμακα. Η μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση βιολογικών προϊόντων μπορεί να κάνει μια μετρήσιμη διαφορά στα επίπεδα των φυτοφαρμάκων στο σώμα μας», λέει η Curl.

Η μελέτη συμπεριέλαβε διατροφικά στοιχεία που συλλέγονται από τους συμμετέχοντες στην Πολυεθνική Μελέτη Αθηροσκλήρωσης, μια πολύ μεγάλη πολυθεσμική μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς Πνευμόνων και Αίματος, που ερευνά τους παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Οι ερευνητές ήταν σε θέση να προβλέψουν την έκθεση του κάθε συμμετέχοντος στα φυτοφάρμακα με βάση την ποσότητα και το είδος των προϊόντων που έτρωγαν, μετρώντας τα επίπεδα των υπολειμμάτων των φυτοφαρμάκων που υπήρχαν σ’ αυτά τα τρόφιμα. Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν αυτές τις προβλέψεις σε επίπεδα μεταβολιτών φυτοφαρμάκων που μετρώνται σε δείγματα ούρων από ένα υποσύνολο 720 από τους συμμετέχοντες.

Παρά το γεγονός ότι αυτή δεν είναι η πρώτη μελέτη που συνδέει τα βιολογικά προϊόντα με τη μειωμένη έκθεση σε φυτοφάρμακα, η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις για τη μελλοντική έρευνα. Με το συνδυασμό των πληροφοριών σχετικά με την τυπική κατανάλωση που δίνουν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες με τις μετρήσεις που έχει κάνει το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ οι ερευνητές είναι πια σε θέση να διεξάγουν έρευνα για τη σχέση μεταξύ της διατροφικής έκθεσης σε φυτοφάρμακα και τα αποτελέσματα της υγείας σε μεγαλύτερους πληθυσμούς, χωρίς να χρειάζεται να μετρηθούν οι μεταβολίτες στα ούρα.

Κατ’ επέκτασιν αυτό μπορεί να γίνει σε κάθε δυτική κοινωνία υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχουν δεδομένα από τα αντίστοιχα υπουργεία Γεωργίας των χωρών.

Ένας τρόπος για να μειώσουν οι άνθρωποι την έκθεσή τους στα παρασιτοκτόνα, σύμφωνα με την Curl, είναι να καταναλώνουν τις βιολογικές εκδόσεις των προϊόντων που ανήκουν στην «βρώμικη δωδεκάδα» (Dirty Dozen) που έχει θεσπίσει η οργάνωση Environmental Working Group.

Σύμφωνα με την οργάνωση αυτή τα φρούτα και λαχανικά με τα περισσότερα υπολείμματα φυτοφαρμάκων είναι τα ακόλουθα:

1. Mήλα

2. Σέλινο

3. Πιπεριά

4. Ροδάκινα

5. Φράουλες

6. Νεκταρίνια

7. Σταφύλια

8. Σπανάκι

9. Μαρούλι

10. Αγγούρι

11. Μύρτιλο

12. Πατάτες

Μπορεί επίσης να σας αρέσει