Τα ζευγάρια συγχρονίζονται στον ύπνο όταν η σύζυγος είναι ικανοποιημένη από το γάμο

Τα ζευγάρια είναι πολύ πιο πιθανό να παρουσιάζουν υψηλό συγχρονισμό κατά τη διάρκεια του ύπνου τους, όταν η σύζυγος είναι ευχαριστημένη από τη συμβίωση και το γάμο της, σύμφωνα με μελέτη.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο συνολικός συγχρονισμός σε προγράμματα ύπνου-εγρήγορσης μεταξύ των ζευγαριών ήταν υψηλός, δηλαδή κοιμόντουσαν και ξυπνούσαν την ίδια ώρα κατά το 75% του χρόνου αν η σύζυγος ήταν ευχαριστημένη από το γάμο της. Μάλιστα, όσο πιο ικανοποιημένη ήταν από το γάμο της, τόσο πιο υψηλός συγχρονισμός με τον σύντροφό της επιτυγχανόταν στον ύπνο.

«Τα περισσότερα απ’ όσα πράγματα γνωρίζουμε για τον ύπνο, προέρχονται από μελέτες που έχουν γίνει σε ατομικό επίπεδο. Ωστόσο, για τους περισσότερους ενήλικες που είναι ζευγάρια, υπάρχει μια κοινή συμπεριφορά στο κρεβάτι. Το πώς μπορεί να επηρεάσει και να επηρεαστεί η συμπεριφορά τους στον ύπνο, σχετίζεται με το πώς λειτουργεί η μεταξύ τους σχέση», τόνισε η Heather Gunn, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και μεταδιδακτορική υπότροφος στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Sleep.

Η ομάδα μελέτης περιελάμβανε 46 ζευγάρια που είχαν συμπληρώσει ερωτηματολόγιο για την αξιολόγηση της σχέσης τους. Τα στοιχεία του στόχου του ύπνου τους συγκεντρώθηκαν από μια συσκευή κινησιογραφίας (μια μικρή μονάδα με αισθητήρα που φοριέται από τον ασθενή και παρακολουθεί τους κύκλους της ανθρώπινης ανάπαυσης και κινητικότητας) σε χρονικό διάστημα 10 ημερών.

«Ο ύπνος των παντρεμένων ζευγαριών είναι περισσότερο συγχρονισμένος λεπτό-προς-λεπτό σε σχέση με τον ύπνο τυχαίων ατόμων που κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι. Αυτό δείχνει πως οι συνήθειες του ύπνου μας ρυθμίζονται όχι μόνο από το πότε κοιμόμαστε, αλλά και σε σχέση με το ποιος είναι αυτός με τον οποίο κοιμόμαστε», λέει η Gunn.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει