Tέσσερα πράγματα που δεν ξέρετε για το στοματικό σεξ

Αν το καλοσκεφτεί κανείς, οι αναφορές στο στοματικό σεξ σταμάτησαν να αποτελούν ταμπού την εποχή του Μπιλ Κλίντον. Στις μέρες μας είναι πια πιθανό να ακούσουμε να μιλάνε γι’ αυτό ακόμα και στις βραδινές ειδήσεις.

Οι στατιστικές δείχνουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν εμπειρία με το στοματικό σεξ από την εφηβεία ακόμα. Σχεδόν το 50% των εφήβων και σχεδόν το 90% των ενήλικων, ηλικίας 25-44 ετών είχαν στοματικό σεξ με άτομο του αντίθετου φύλου.

To στοματικό σεξ μπορεί να είναι ένα ευχάριστο και υγιές μέρος της σχέσης των ενηλίκων. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά πράγματα που πολλοί άνθρωποι δεν ξέρουν για το στοματικό σεξ.

Παρακάτω θα διαβάσετε τέσσερα στοιχεία που μπορεί να σας εκπλήξουν:

1. Το στοματικό σεξ συνδέεται με καρκίνο του φάρυγγα

Καρκίνος; Ναι, μπορείτε να αναπτύξετε καρκίνο του φάρυγγα από το στοματικό σεξ. Δεν είναι το στοματικό σεξ, αυτό καθ’ αυτό, που προκαλεί καρκίνο, αλλά τα ανθρώπινα θηλώματα (HPV), τα οποία μπορούν να μεταδοθούν από άτομο σε άτομο κατά τη διάρκεια του σεξ, συμπεριλαμβανομένου του στοματικού σεξ.

Οι ερευνητές έχουν βρει ότι ορισμένοι καρκίνοι του στοματοφάρυγγα και των αμυγδαλών είναι πιθανόν να προκλήθηκαν από έναν ορισμένο τύπο του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Ο HPV είναι συνηθισμένος, αλλά δεν προκαλεί πάντα καρκίνο. Εάν δεν εκτίθεστε σε HPV κατά τη διάρκεια του στοματικού σεξ, δεν είστε σε κίνδυνο για καρκίνο.

Οι ενδείξεις ενός συνδέσμου μεταξύ του HPV και του καρκίνου του στοματοφάρυγγα ήρθαν στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Οι ερευνητές παρατήρησαν μια αύξηση σε αυτό το είδος του καρκίνου μεταξύ των ανθρώπων που δεν ήταν πολύ επιρρεπείς σε αυτόν πριν.

Είχε αρχίσει να επηρεάζει όλο και περισσότερους ανθρώπους  γύρω από την ηλικία των 40 που δεν κάπνιζαν ή έπιναν, ενώ στις προηγούμενες δεκαετίες αυτοί οι καρκίνοι συνήθως βρίσκονταν σε ηλικιωμένα άτομα που κάπνιζαν τσιγάρα και σε μεγάλο βαθμό έπιναν σκληρά ποτά.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, οι επιστήμονες ήταν σε θέση να χρησιμοποιούν προηγμένα τεστ DNA για να βρουν τον HPV τύπου 16 σε πολλές από αυτές τις νεότερες μορφές καρκίνου. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η σεξουαλική δραστηριότητα πρέπει να ευθύνεται για αυτό.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The New England Journal of Medicine το 2007 έδειξε μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο του στοματοφάρυγγα σε άτομα που είχαν στοματικό σεξ με τουλάχιστον έξι διαφορετικούς συντρόφους. Η υπογραφή του DNA του HPV τύπου 16 βρίσκεται πιο συχνά σε καρκίνους των ανθρώπων που είχαν πολλαπλούς συντρόφους για στοματικό σεξ.

Είναι ακόμα ασαφές το πώς πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν λοιμώξεις HPV του λαιμού με το στοματικό σεξ, ή πόσοι από αυτούς θα εμφανίσουν τελικά καρκίνο του στοματοφάρυγγα.

Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες μπορούν να έχουν μια HPV λοίμωξη στο λαιμό.

Οι γιατροί γνωρίζουν, ωστόσο, ότι οι στοματοφαρυγγικοί καρκίνοι που προκαλούνται από τον HPV είναι πιο εύκολοι για θεραπεία από αυτούς που προκαλούνται από παράγοντες όπως το κάπνισμα και το ποτό.

Η καλύτερη μέθοδος πρόληψης είναι ακόμα ασαφής, αλλά από την άποψη της ευαισθητοποίησης του κοινού, οι πληροφορίες σίγουρα θα πρέπει να είναι διαθέσιμες για τους ανθρώπους λένε οι επιστήμονες.

2. Το στοματικό σεξ βελτιώνει κάποιες σχέσεις ενηλίκων, δημιουργεί όμως πρόβλημα σε κάποιες άλλες

Μεταξύ των ενηλίκων, το στοματικό σεξ προκαλεί άγχος σε ορισμένα ζευγάρια και ενισχύει την οικειότητα σε άλλα. Το άγχος για το στοματικό σεξ συχνά έχει να κάνει με τις ανησυχίες ενός συντρόφου σχετικά με την υγιεινή. Ενας από τους συντρόφους μπορεί να μην θέλει το στοματικό σεξ επειδή ανησυχεί για την αντίδραση του συντρόφου του/της. Μερικοί άνθρωποι μπορεί επίσης να είναι ανήσυχοι σχετικά με την απόδοσή τους. Οι σεξουαλικές σχέσεις εξουσίας μπορεί, επίσης, να είναι μέρος του στοματικού σεξ.

Μερικοί άνθρωποι αντιστέκονται στην ιδέα να κάνουν στοματικό σεξ στον ερωτικό τους σύντροφο, επειδή το βλέπουν σαν μια ένδειξη υποταγής τους. Γι’ αυτούς υπάρχει μια σκέψη που θα τους κάνει να δουν το θέμα διαφορετικά: Eχουν ένα σημαντικό κομμάτι του σώματος του άλλου ανάμεσα στα δόντια τους. Σ’ αυτή την περίπτωση ποιος είναι υποταγμένος και ποιος είναι κύριος της κατάστασης;

3. Το στοματικό σεξ χωρίς προφυλάξεις είναι συνηθισμένο, αλλά κρύβει κινδύνους

Πολλά σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ), συμπεριλαμβανομένου του HIV, του έρπητα, της σύφιλης, της γονόρροιας, του HPV, και της ιογενούς ηπατίτιδας μπορεί να μεταφερθούν μέσω του στοματικού έρωτα. Επομένως, το στοματικό σεξ δεν είναι ασφαλές σεξ.

Οι κίνδυνοι εξαρτώνται από πολλά διαφορετικά πράγματα, συμπεριλαμβανομένων των πόσων ερωτικών συντρόφων έχετε και του φύλου σας.

Χρησιμοποιώντας ένα κάλυμμα προστασίας μπορεί να μειώσετε τον κίνδυνο του να λάβετε ένα ΣΜΝ. Ένα κάλυμμα μπορεί να είναι ένα προφυλακτικό που καλύπτει το πέος, ή ένα πλαστικό ή ένα «οδοντικό φράγμα» από λάτεξ που τοποθετείται πάνω από το αιδοίο ή τον πρωκτό. Αντί για ένα προσυσκευασμένο οδοντικό κάλυμμα, ένα προφυλακτικό κομμένο είναι επίσης αποδεκτό ως κάλυμμα.

Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρησιμοποιούν προστασία για το στοματικό σεξ. Αυτή είναι η κοινή αίσθηση που υπάρχει, και επίσης προκύπτει από μεγάλης κλίμακας έρευνες των σεξουαλικά ενεργών εφήβων και των ενηλίκων.

Αυτό γίνεται πιθανώς επειδή πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι τα ΣΜΝ μπορούν να μεταδοθούν από το στόμα. Ή αν το κάνουν, δεν βλέπουν ότι οι κίνδυνοι για την υγεία είναι πολύ σοβαροί.

Οι κίνδυνοι του να πάρετε ένα ΣΜΝ από το στοματικό σεξ χωρίς προφυλάξεις είναι συνήθως πολύ χαμηλότεροι από τους κινδύνους που υπάρχουν από το κολπικό ή πρωκτικό σεξ χωρίς προφυλάξεις.

4. Το στοματικό σεξ είναι συνηθισμένο μεταξύ των εφήβων

Πολλοί έφηβοι κάνουν στοματικό σεξ πριν να έχουν κολπικό σεξ. Ερευνες έχουν δείξει ότι οι περισσότεροι έφηβοι θεωρούν ότι το στοματικό σεξ δεν θα τους βάλει σε κίνδυνο προβλημάτων υγείας. Αλλες έρευνες έχουν δείξει ότι οι έφηβοι που δήλωσαν ότι είχαν μόνο στοματικό σεξ ήταν λιγότερο πιθανό από ό,τι εκείνοι που είχαν κολπικό σεξ ή κολπικό και στοματικό σεξ να αναφέρουν σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες.

Ακόμα, υπήρχαν ΣΜΝ μεταξύ όλων των ομάδων των σεξουαλικά ενεργών εφήβων. Το 2% των εφήβων που δήλωσαν ότι είχαν κάνει μόνο στοματικό σεξ παραδέχτηκε ότι κόλλησε ένα ΣΜΝ, σε σύγκριση με περίπου 5% των ατόμων που είχαν κολπικό σεξ μόνο και το 13% εκείνων που είχαν κολπικό και στοματικό σεξ.

Οι έφηβοι που έκαναν μόνο στοματικό σεξ ήταν επίσης λιγότερο πιθανό από ό,τι οι άλλοι σεξουαλικά ενεργοί έφηβοι να αναφέρουν το πρόβλημα στους γονείς τους, βίωναν αρνητικά συναισθήματα, ή είχαν επιδείνωση της σχέσης τους με τον σύντροφό τους, εξαιτίας της σεξουαλικής τους δραστηριότητας.

Ωστόσο, υπήρχε ένα χάσμα μεταξύ των φύλων στον τρόπο με τον οποίο οι έφηβοι αισθάνονται για το στοματικό σεξ. Τα αγόρια είχαν περισσότερες πιθανότητες από τα κορίτσια να διεκδικήσουν κοινωνικά και συναισθηματικά οφέλη. Οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν ότι αισθάνονται ότι χρησιμοποιήθηκαν ή να νοιώσουν ενοχές ή ότι το στοματικό σεξ είχε βλάψει τη σχέση τους.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει