Tέσσερα σημάδια ότι το κατοικίδιό σας μπορεί να έχει διαβήτη

Έχετε ένα αγαπημένο κατοικίδιο, σκύλο ή γάτα; Μπορεί να εκπλαγείτε αν μάθετε ότι, όπως και οι άνθρωποι, τα κατοικίδια ζώα μπορεί να αναπτύξουν χρόνια προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης, αλλά αυτό ισχύει.

Μάλιστα, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος αν τα κατοικίδιά σας είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Δεδομένου ότι ο αριθμός των ανθρώπων που πάσχουν από διαβήτη αυξάνεται, λόγω του τρόπου ζωής και διατροφής, μια παρόμοια τάση μπορεί να εμφανιστεί και στα κατοικίδια.

Τα σκυλιά αναπτύσσουν έναν ινσουλινο-εξαρτώμενο τύπο διαβήτη που είναι παρόμοιος με τον διαβήτη τύπου 1 στον άνθρωπο. Οι γάτες είναι αρκετά διαφορετικές και αναπτύσσουν έναν τύπο διαβήτη παρόμοιο με τον διαβήτη τύπου 2 των ανθρώπων.

Διαβάστε παρακάτω ποια είναι τα τέσσερα προειδοποιητικά σημάδια του διαβήτη στους σκύλους και τις γάτες:

1. Περισσότερη ούρηση

Μήπως η γάτα ή ο σκύλος σας ουρεί συχνότερα από πριν και έχει μεγαλύτερη ποσότητα ούρων; Μήπως η γάτα ουρεί έξω από το κιβώτιο με την άμμο υγιεινής ή ο σκύλος σας προτού τον βγάλετε βόλτα; Η αυξημένη ούρηση είναι ένα από τα πιο συχνά κλινικά συμπτώματα του σακχαρώδη διαβήτη σε σκύλους και γάτες. Ο,τι δηλαδή ακριβώς συμβαίνει και στους ανθρώπους που έχουν διαβήτη.

2. Περισσότερο νερό

Μήπως το κατοικίδιό σας έχει αλλάξει τις συνήθειές του σε ό,τι αφορά το νερό; Μήπως πίνει περισσότερο νερό απ’ ό,τι στο παρελθόν; Μπορεί να φταίει ο διαβήτης. Όπως ακριβώς συμβαίνει με τους ανθρώπους, η αυξημένη δίψα είναι ένα ακόμα σύμπτωμα του διαβήτη σε σκύλους και γάτες.

Τα ζώα με διαβήτη παράγουν μεγάλες ποσότητες ούρων πιο συχνά από πριν και αυτό εξηγεί γιατί πίνουν περισσότερο νερό, προκειμένου να αντισταθμίσουν τα υγρά που χάνονται μέσω της ούρησης.

3. Μεγαλύτερη όρεξη, αλλά παράλληλη απώλεια βάρους

Ο διαβήτης μπορεί να είναι μια αιτία ανησυχίας, αν διαπιστώσετε ότι ο γούνινος φίλος σας χάνει βάρος παρά το γεγονός ότι τρώει περισσότερο από πριν. Η αυξημένη όρεξη και η ανεξήγητη απώλεια βάρους είναι κοινά συμπτώματα του διαβήτη τόσο στα κατοικίδια, όσο και στους ανθρώπους.

Το αίσθημα πληρότητας – κορεσμού επηρεάζεται από ένα τμήμα του υποθαλάμου του εγκεφάλου, που ονομάζεται κέντρο κορεσμού. Όσο περισσότερη ζάχαρη εισέρχεται στο κέντρο κορεσμού, τόσο λιγότερο είναι το αίσθημα της πείνας. Αλλά όταν υπάρχει διαβήτης, η ορμόνη ινσουλίνη δεν είναι διαθέσιμη ή δεν λειτουργεί ικανοποιητικά, ώστε να επιτρέψει στη ζάχαρη να εισέλθει στο κέντρο κορεσμού και να χρησιμοποιηθεί από τα κύτταρα του σώματος για καύσιμο, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα ανικανοποίητο αίσθημα πείνας και απώλεια βάρους.

4. Λιγότερη ενέργεια, μικρότερη δραστηριότητα

Αν το κατοικίδιό σας φαίνεται απαθές και νωθρό, περισσότερο απ’ ό,τι συνήθιζε, θα πρέπει να το πάτε στον γιατρό. Αν είναι ληθαργικό και έχει αδιάγνωστο διαβήτη θα μπορούσε να κινδυνεύει η ζωή του, από μια πάθηση που ονομάζεται διαβητική κετοξέωση. Αναπτύσσεται όταν το σώμα χρησιμοποιεί λίπος αντί σακχάρου για την ενέργεια, προκαλώντας την παραγωγή και συσσώρευση τοξικών οξέων στο αίμα που ονομάζονται κετόνες. Αν η διαβητική κετοξέωση διαγνωστεί, το επόμενο βήμα ανήκει στον κτηνίατρο που θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα δώσει φάρμακα.

Αντιμετώπιση

Εάν εντοπίσετε αυτά τα σημάδια και συμπτώματα του διαβήτη, όσο πιο γρήγορα πάτε το κατοικίδιό σας στο γιατρό για έλεγχο και αξιολόγηση, τόσο το καλύτερο. Eνα πρόβλημα υγείας που εντοπίζεται νωρίς είναι συνήθως πιο εύκολο να θεραπευτεί και να είναι οικονομικά διαχειρίσιμο.

Επειδή ο διαβήτης διαφέρει στους σκύλους και τις γάτες, διαφορετική είναι επίσης και η θεραπεία. Τα σκυλιά απαιτούν διά βίου θεραπεία με ινσουλίνη, χρειάζονται ειδική διατροφή και θα επωφεληθούν από την τακτική άσκηση. Οι περισσότερες γάτες απαιτούν αρχικά την ινσουλίνη, αλλά με έγκαιρη επιθετική διαχείριση μπορούμε να είμαστε σε θέση να πετύχουμε φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα με τη διατροφή και καθόλου ινσουλίνη.

Oπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους, ιδιαίτερα σημαντική είναι επίσης η πρόληψη. Το πιο σημαντικό βήμα για τα κατοικίδια είναι οι ιδιοκτήτες τους να φροντίσουν τη διατροφή τους ώστε να αποτρέψουν την πιθανότητα τα ζώα τους να παχύνουν. Ετσι δεν θα κινδυνεύσουν ένα μικρό πρόβλημα να μετατραπεί σε μια χιονοστιβάδα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει