«Τεστ αγάπης» προσδιορίζει τα αληθινά αισθήματα των νεόνυμφων

Ενα νέο «τεστ αγάπης» που θεωρούν πως αποτελεί τον καλύτερο οδηγό για την επιτυχία μιας σχέσης ανεξάρτητα από τις καλές προθέσεις των νεόνυμφων, υποστηρίζουν ότι επινόησαν οι ερευνητές.

Η έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα και δημοσιεύεται στο περιοδικό Science, δείχνει πως μια υποσυνείδητη αντίδραση του ενός από τους δύο συντρόφους την στιγμή που βλέπει μια φωτογραφία που ανήκει στο ταίρι του, θα μπορούσε να αποτελέσει έναν χρήσιμο προγνωστικό παράγοντα για τα αποτελέσματα του γάμου.

Εκείνοι που είχαν αρνητική αντίδραση ήταν πιο πιθανό να είναι δυστυχισμένοι στο γάμο τους μερικά χρόνια αργότερα.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής James McNulty, λέει πως το νέο τεστ μετράει τα πραγματικά συναισθήματα του ενός για τον άλλο και όχι αυτό που λένε στους άλλους ανθρώπους ή ακόμα αυτό που παραδέχονται οι ίδιοι.

Η ομάδα πήρε συνέντευξη από 135 νιόπαντρα ζευγάρια αμέσως μετά το γάμο τους. Τους ζήτησαν να αξιολογήσουν τη σχέση τους με θετικά και αρνητικά επίθετα, όπως «καλή», «κακή», «ικανοποιητική» και «δυσάρεστη».

Στη συνέχεια, μέτρησαν την ενστικτώδη αντίδραση του ενός για τον άλλο με τη χρήση ενός ενδιαφέροντος «τεστ αγάπης». Αυτό το τεστ συνίστατο στο εξής: Οι ερευνητές έδειχναν στον ένα από τους δύο συζύγους μια φωτογραφία του συντρόφου του φευγαλέα, μέσα σε δέκατα του δευτερολέπτου και στη συνέχεια του ζητούσαν να απαντήσει το συντομότερο δυνατόν αν ορισμένες λέξεις όπως «σπουδαίο», «εκπληκτικό», «φοβερό» και «τρομερό» ήταν θετικές ή αρνητικές. Η ταχύτητα με την οποία απάντησαν ήταν μια ένδειξη των πραγματικών συναισθημάτων τους για το ταίρι τους, όπως λένε οι ερευνητές.

Το τεστ βασίζεται στην ψυχολογική αρχή του συνεταιρίζεσθαι. Η θεωρία είναι ότι μετά από μια φευγαλέα εικόνα του συντρόφου του ο νεόνυμφος βρίσκεται σε θετική ή αρνητική διανοητική κατάσταση.

Φοβερό ή τρομακτικό;

Aν ήταν σε μια θετική κατάσταση τότε προσδιόριζαν με θετικές λέξεις όπως «σπουδαίο» και «εκπληκτικό» πιο γρήγορα απ’ ό,τι με αρνητικές λέξεις όπως «φοβερό» και «τρομακτικό» ή και το αντίστροφο.

Ο McNulty και η ομάδα του διαπίστωσαν ότι οι συνειδητές απαντήσεις των νεόνυμφων ήταν όλες θετικές και πολύ χαρούμενες για τη σχέση που μόλις είχε επισημοποιηθεί. Αλλά αυτό είναι κάτι που φαντάζεται ο καθένας.

Ομως, οι αντιδράσεις από το «τεστ αγάπης» διέφεραν σημαντικά. Οι ερευνητές έπαιρναν συνέντευξη από τα ζευγάρια κάθε έξι μήνες για τα επόμενα τέσσερα χρόνια και διαπίστωσαν ότι κατά μέσο όρο εκείνοι που είχαν αρνητικές αντιδράσεις είχαν περισσότερες πιθανότητες να πουν ότι ήταν δυσαρεστημένοι, όσο προχωρούσε ο γάμος, ενώ κάποιοι είχαν ήδη χωρίσει.

«Ο καθένας θέλει να πιστεύει ότι είναι σε μια καλή σχέση και οι άνθρωποι μπορούν να πείσουν τους εαυτούς τους ότι είναι – αλλά αυτές οι αντιδράσεις είναι ενδεικτικές για το πόσο μπορούν οι άνθρωποι να νιώσουν τη σχέση τους. Το τεστ μετρά την παρουσία ή την απουσία των αρνητικών συναισθημάτων. Οι άνθρωποι μπορεί να έχουν την αγάπη και τα αρνητικά συναισθήματα ταυτόχρονα και αυτό είναι που πιθανότατα “βγαίνει” στο συγκεκριμένο τεστ», λέει ο καθηγητής McNulty.

O ίδιος, πάντως, φρόντισε να δηλώσει πως η έρευνα δεν έχει αναπτυχθεί αρκετά, ώστε να είναι σε θέση να προσφέρει στους ανθρώπους μια θεωρία που να είναι αδιαμφισβήτητη.

Επισήμανε ότι συνολικά οι επιστήμονες διαπίστωσαν μια τάση, αλλά κάποιοι απ’ αυτούς που έδωσαν αρνητική απάντηση, παρέμειναν ευτυχισμένοι στο γάμο τους, ενώ άλλοι που είχαν δώσει θετική, δυστύχησαν στην πορεία.

Για εκείνους που σκοπεύουν να κάνουν το βήμα της επισημοποίησης της σχέσης τους ο καθηγητής τόνισε πως θα πρέπει να λάβουν υπόψιν τους την ενστικτώδη αντίδραση του συντρόφου τους.

«Η καλύτερη συμβουλή μου είναι να ασχοληθείτε με τις απαντήσεις που έδωσε ο/η σύντροφός σας σχετικά με το πώς σας βλέπει. Δεν νομίζω όμως ότι πρέπει να είναι ο μόνος παράγοντας που θα πρέπει να εξετάσετε. Απλά θα πρέπει να είναι ένας από τους παράγοντες», καταλήγει.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει