Θέλετε να χάσετε βάρος; Σβήστε τα φώτα!

Ισως υπάρχει ένας φυσικός τρόπος να μετατρέψετε το σώμα σας σε μια μηχανή καύσης θερμίδων κι αυτός δεν είναι άλλος από το σκοτάδι, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η μελατονίνη, η ορμόνη που βοηθά τον οργανισμό μας να γνωρίζει πότε είναι ώρα για ύπνο, μπορεί να βοηθήσει το σώμα να παράγει ένα ιδιαίτερο είδος λίπους που καίει τις θερμίδες, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που έγινε σε ζώα και δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Pineal Research.

Στη μελέτη αυτή, μια ομάδα Ισπανών και Αμερικανών επιστημόνων υπέβαλαν 16 ποντικούς σε πανομοιότυπη δίαιτα με μία διαφορά: Μερικά από τα ποντίκια έπιναν νερό ενισχυμένο με μελατονίνη και τα υπόλοιπα έπιναν κανονικό νερό. Στο τέλος της μελέτης οι ερευνητές εξέτασαν το σώμα του κάθε ζώου για λευκά και καφέ λιπώδη κύτταρα. Σημειωτέον πως τα λευκά λιπώδη κύτταρα αποθηκεύουν θερμίδες οδηγώντας σε αύξηση του βάρους, ενώ τα καφέ λιπώδη κύτταρα καίνε θερμίδες οδηγώντας σε απώλεια βάρους.

Είναι ενδιαφέρον πως τα ποντίκια που ήπιαν το νερό με τη μελατονίνη είχαν περισσότερο καφέ λίπος απ’ ό,τι λευκό παρόλο που η διατροφή τους δεν άλλαξε. Σύμφωνα με τον συν-συγγραφέα της μελέτης Δρ Russel Reiter, καθηγητή στο Τμήμα Κυτταρικής και Δομικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, η μελατονίνη μπορεί να παράγει καφέ λίπος και ακόμα να μετατρέψει κάποιο από το λευκό λίπος σε καφέ.

Εάν οι επιπτώσεις αυτές είναι ίδιες και στον άνθρωπο και ο Reiter έχει κάθε λόγο να πιστεύει ότι είναι, αυτό σημαίνει ότι η μελατονίνη μπορεί να αποτελέσει το κλειδί για την καύση περισσότερων θερμίδων, χωρίς δίαιτα.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η άσκηση και οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορούν να προκαλέσουν την παραγωγή καφέ λίπους. Η μελατονίνη μπορεί να κάνει το ίδιο χωρίς να χρειαστεί ούτε να ιδρώσετε ούτε να παγώσετε. Επιπλέον, είναι πιο ασφαλής απ’ ό,τι τα περισσότερα παυσίπονα. Και καθώς τυπικά συνταγογραφείται για να προωθήσει τον ύπνο, δεν δημιουργεί καν υπερ-υπνηλία όπως συμβαίνει με άλλα βοηθήματα ύπνου.

Επειδή δεν έχουν γίνει ακόμα μελέτες σε ανθρώπους, βεβαίως, είναι ασαφές πόση ακριβώς μελατονίνη απαιτείται για να δείτε τον αριθμό στη ζυγαριά να παίρνει την κατιούσα. Τα καλά νέα, ωστόσο, είναι πως το ίδιο το σώμα παράγει μελατονίνη ως απάντηση στο απόλυτο σκοτάδι. Επομένως, για να ενισχύσετε τα επίπεδα της μελατονίνης στο σώμα σας, θα πρέπει να σβήσετε τα φώτα. Να επενδύσετε σε σκούρες αποχρώσεις στο υπνοδωμάτιό σας και να κρατήσετε μακριά τις συσκευές που φέγγουν. Αν σκέφτεστε να πάρετε συμπληρώματα μελατονίνης για να ενισχύσετε τα επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης στο σώμα σας, μιλήστε πρώτα με έναν γιατρό για να βεβαιωθείτε ότι κάτι τέτοιο δεν θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει