Θέμα ημερών η χορήγηση του πρώτου αντι-ιικού φαρμάκου σε εξωνοσοκομειακούς ασθενείς

Ελπιδοφόρα είναι τα νέα για τις θεραπείες που έρχονται. Σε δέκα ημέρες, το πρώτο αντι-ιικό φάρμακο κατά της Covid-19, θα αρχίσει να χορηγείται στο πλαίσιο επιστημονικής μελέτης σε εξωνοσοκομειακούς ασθενείς στη χώρα μας.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ανακοίνωσε ότι το υπουργείο παραλαμβάνει 5.000 χάπια της εταιρείας Merck, καθώς αναμένεται η έγκρισή του φαρμάκου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό (ΕΜΑ) μέσα στον Ιανουάριο. Το φάρμακο έχει εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές της Μεγάλης Βρετανίας.

Η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα καθορίσει το πλαίσιο χορήγησής του σε ασθενείς υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση. Θα δίνεται στους ασθενείς αμέσως μετά τη διάγνωση, προκειμένου να εμποδίσει τον ιό να αναπαραχθεί μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό και συνεπώς την εξέλιξη της νόσου.

Εντός του Φεβρουαρίου αναμένεται να έχει εγκριθεί από τον ΕΜΑ και το αντι-ιικό φάρμακο της Pfizer.

«Θα έχουμε πια στη διάθεσή μας πολύ σύντομα και τα καινούργια φάρμακα για τον κοροναϊό, τα οποία θα χορηγούνται τις πρώτες ημέρες από τη στιγμή που κάποιος διαγνωστεί (μετά και από τα μονοκλωνικά -είδα μάλιστα εδώ και την ταμπέλα για το πού χορηγούνται τα μονοκλωνικά στο νοσοκομείο), είναι φάρμακα τα οποία φαίνεται ότι είναι αποτελεσματικά και κατά της μετάλλαξης Omicron. Θα είμαστε από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που θα τα παραλάβει και με βάση τα πρωτόκολλα τα οποία θα καθορίσουν οι ειδικοί θα μπορούμε να τα χορηγήσουμε», δήλωσε, πριν από ένα 24ωρο,  από το νοσοκομείο «Σωτηρία» ο πρωθυπουργός.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει