Θεοδωρίδου: Υπό εξέταση ο εμβολιασμός παιδιών 12-15 ετών (video)

Για το θέμα του εμβολιασμού παιδιών της ηλικιακής ομάδας 12 έως 15 ετών μίλησαν οι ειδικοί στην ενημέρωση της Δευτέρας (31/5) για την πορεία των εμβολιασμών.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου αφού ξεκίνησε εκφράζοντας τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια της 44χρονης από την Κρήτη που άφησε την τελευταία της πνοή από θρομβοπενία που προκλήθηκε από τον εμβολιασμό της με το εμβόλιο της AstraΖeneca, μίλησε ακολούθως για τον εμβολιασμό των παιδιών.

«Ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας 12 έως 15 ετών παραμένει ένα ανοιχτό θέμα για την επιτροπή εμβολιασμών», ωστόσο απαντώντας σε σχετική ερώτηση άφησε να εννοηθεί ότι «η σύσταση για εμβολιασμό μπορεί να αφορά σε παιδιά με αυξημένο κίνδυνο και όχι σε όλα τα παιδιά».

«Ο εμβολιασμός παιδιών ακόμα κι αν αποφασιστεί και όποτε αποφασιστεί, δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα», είπε και πρόσθεσε πως η κάθε χώρα λαμβάνει τις δικές τις αποφάσεις όσον αφορά το ζήτημα αυτό, μετά την θετική γνωμοδότηση του ΕΜΑ για τα εμβόλια mRNA σε παιδιά 12-15 ετών, πριν από τρεις ημέρες.

Η Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι ήδη Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και Καναδάς εμβολιάζουν τα παιδιά με τα εμβόλια αυτά, η αποτελεσματικότητα των οποίων αγγίζει το 100% όπως δείχνει πρόσφατη μελέτη. Από τα 1.005 παιδιά που εμβολιάστηκαν στο πλαίσιο αυτής της μελέτης, κανένα δεν ανέπτυξε νόσο.

Πάντως, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών είπε πως επειδή η μελέτη έγινε σε σχετικά μικρό αριθμό παιδιών «δεν θα μπορούσε να ανιχνεύσει πιθανές και σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες».

Αναφερόμενη στους παράγοντες που πρέπει να λαμβάνει κάποιος υπόψη του, προκειμένου να εμβολιάσει τα παιδιά, είπε ότι είναι η νόσος -η οποία είναι ήπια για τα παιδιά- η διασπορά του ιού και πόσο συμβάλλουν τα παιδιά σε αυτή, τα πλεονεκτήματα από τον εμβολιασμό, η ασφάλεια τού εμβολίου και η αποδοχή που έχει ο εμβολιασμός στους γονείς, καθώς μόνο με τη δική τους συναίνεση θα μπορεί να γίνεται το εμβόλιο στα παιδιά τους.

«Στα μέσα Μαΐου το CDC διατύπωσε τη σύσταση εμβολιασμών μικρών παιδιών. H Αμερική και o Καναδάς ήδη εμβολιάζουν τα μικρά παιδιά. Το εμβόλιο είχε τα πλεονεκτήματα που θέλουμε να έχει κάθε εμβόλιο. Δηλαδή ότι ήταν ανοσογόνο και αποτελεσματικό. Η επιτροπή έκρινε ότι τα οφέλη υπερτερούν από τους πιθανούς ενδεχόμενους κινδύνους, ιδιαίτερα για παιδιά με υποκείμενα νοσήματα. Οι παράγοντες που θα συνεκτιμηθούν είναι παράγοντες που θα αφορούν τη νόσο. Η νόσος του κοροναϊού έχει ήπια πορεία στα παιδιά. Τα πλεονεκτήματα από τον εμβολιασμό σε σχέση με την εκπαίδευση αλλά και τις δραστηριότητες των παιδιών, την ασφάλεια του εμβολίου και την αποτελεσματικότητα και την αποδοχή του εμβολίου από τους γονείς, με τη συναίνεση των οποίων θα γίνει ο εμβολιασμός. Προτεραιότητα αποτελεί ο εμβολιασμός των ενηλίκων. Η επιτροπή θα ενημερώσει για τον εμβολιασμό αυτό που δεν θα έχει χαρακτήρα υποχρεωτικό», είπε.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει