Η θεραπεία τεστοστερόνης μπορεί να είναι επικίνδυνη για την καρδιά

Οι άνδρες που λαμβάνουν θεραπεία τεστοστερόνης έχουν 29% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο από εκείνους που δεν κάνουν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας έρευνας που δημοσιεύεται στο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ενωσης και ασχολήθηκε από το 2005-2011 με την παρακολούθηση 8.709 ανδρών με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε στεφανιογραφία, μια διαδικασία που χρησιμοποιείται για να απεικονιστεί τυχόν στένωση ή απόφραξη των στεφανιαίων αρτηριών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ποσοστό των ασθενών που αντιμετωπίζουν καρδιακά προβλήματα και εγκεφαλικά επεισόδια τρία χρόνια μετά τις αγγειογραφίες τους, ήταν 19,9% για εκείνους που δεν υποβλήθηκαν σε θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης και 25,7% για εκείνους που είχαν υποβληθεί. Ακόμα και όταν οι επιστήμονες υπολόγιζαν και άλλους παράγοντες στην υγεία των ασθενών, η αύξηση των καρδιακών προβλημάτων που αφορούσαν την θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, εξακολουθούσε να παραμένει σημαντική, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η θεραπεία υποκατάστασης της τεστοστερόνης είναι η νέα «hot» θεραπεία για τους ηλικιωμένους άνδρες και έχει λανσαριστεί ως ο νέος τρόπος να γυρίσει πίσω το βιολογικό ρολόι ενός άνδρα και να βελτιώσει τις σεξουαλικές του επιδόσεις.

«Τα ευρήματα εγείρουν ανησυχίες για την πιθανή ασφάλεια της θεραπείας τεστοστερόνης. Χρειάζονται περαιτέρω μελέτες, συμπεριλαμβανομένων τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών για να εκτιμηθούν σωστά οι πιθανοί κίνδυνοι της θεραπείας της τεστοστερόνης σε άνδρες που έχουν συνοδά νοσήματα», αναφέρει η Δρ Rebecca Vigen, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και παθολόγος στο Πανεπιστήμιο Southwestern Medical Center στο Ντάλας του Τέξας.

Υπάρχουν βέβαια και γιατροί που αμφισβητούν τη μελέτη, υποστηρίζοντας ότι πολλοί απ’ αυτούς τους άνδρες είχαν ήδη προβλήματα με την καρδιά τους.

«Θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα συμπεράσματα που αντλούνται από την συγκεκριμένη μελέτη, καθώς συμπεριέλαβε άνδρες που είχαν υποβληθεί σε καρδιακό καθετηριασμό, επομένως είχε επιλεγεί ήδη μια ομάδα υψηλού κινδύνου. Το συμπέρασμα είναι πως για τους άνδρες με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου η θεραπεία τεστοστερόνης μπορεί να αυξήσει ελαφρά τον κίνδυνο», αναφέρει ο Δρ Warren Levy, καρδιολόγος και διευθυντής του Ιδρύματος Virginia Heart, που εδρεύει στη Βόρεια Βιρτζίνια.

Ετσι, λοιπόν, το ερώτημα είναι πώς η θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης επηρεάζει τους άνδρες που είναι υγιείς. Η συγκεκριμένη θεραπεία είναι τόσο δημοφιλής που η συνταγογράφησή της ανήλθε για το έτος 2011 στα 5,3 εκατομμύρια ευρώ και σύμφωνα με την μελέτη συνεχίζει να αυξάνεται.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει