Η θεραπεία της υπνικής άπνοιας βελτιώνει την όψη

Η θεραπεία για την υπνική άπνοια μπορεί να κάνει περισσότερα από το να βελτιώσει τον ύπνο και την υγεία σας. Θα μπορούσε να σας κάνει επίσης να έχετε καλύτερη εικόνα, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η υπνική άπνοια επηρεάζει εκατομμύρια ενήλικες. Η κατάσταση, η οποία συχνά παραμένει αδιάγνωστη, χαρακτηρίζεται από ροχαλητό και διακοπές της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου. Τα άτομα με υπνική άπνοια έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιακά προβλήματα και ατυχήματα στη διάρκεια της ημέρας.

Η μελέτη συμπεριέλαβε 20 μεσήλικες ασθενείς με άπνοια ύπνου και βαθμολόγηση της εμφάνισης του προσώπου πριν και μετά τη χρησιμοποίηση θεραπείας που ονομάζεται συνεχής θετική πίεση αεραγωγών (CPAP). Πρόκειται για θεραπεία με μια συσκευή που βοηθά να κρατηθεί ο αεραγωγός ανοιχτός, παρέχοντας ένα ρεύμα αέρα, μέσω μιας μάσκας που φοριέται κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Η βελτίωση στα πρόσωπα των ασθενών σημειώθηκε λίγους μόλις μήνες μετά από τη χρησιμοποίηση του CPAP, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Clinical Sleep Medicine.

Οι αλλαγές αυτές περιλαμβάνουν λιγότερο πρησμένα και λιγότερο κόκκινα πρόσωπα, που δείχνουν πιο νεανικά και ελκυστικά και σε περισσότερη εγρήγορση απ’ ό,τι πριν.

Επειδή η μελέτη είναι μικρή, οι ερευνητές τόνισαν την ανάγκη επιβεβαίωσής της από μεγαλύτερες μελέτες, ενώ ο λόγος που την ξεκίνησαν ήταν επειδή το προσωπικό του Κέντρου Διαταραχών Υπνου στο Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν παρατήρησε πως η όψη στα πρόσωπα των ασθενών που άρχισαν να χρησιμοποιούν CPAP παρουσίασε μεγάλες βελτιώσεις.

«Πολλές φορές οι άνθρωποι ξοδεύουν πολλά χρήματα για να βελτιώσουν την όψη τους όταν μοιάζουν να έχουν υπνηλία, πρησμένα μάτια και κύκλους κάτω απ’ αυτά. Κανείς όμως μέχρι τώρα δεν σκέφτηκε πως όλα αυτά τα προβλήματα μπορεί να προκύπτουν από την υπνική άπνοια. Εχουμε αντιληφθεί ότι οι ασθενείς που χρησιμοποίησαν τη συσκευή CPAP έδειχναν να έχουν καλύτερη όψη και αισθάνονταν και καλύτερα μετά τη θεραπεία. Μέχρι τώρα κανείς δεν το είχε μελετήσει πραγματικά αυτό», λέει ο επικεφαλής της μελέτης, νευρολόγος Δρ Ronald Chervin, διευθυντής του Κέντρου Διαταραχών Υπνου, του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ενώ η όψη των ασθενών που πήραν μέρος στη μελέτη βελτιώθηκε, δεν έδειξαν σημαντικές μεταβολές σε εκείνα τα χαρακτηριστικά του προσώπου που συνήθως συνδέονται με την υπνηλία.

«Μάς εξέπληξε ότι η προσέγγισή μας δεν μπορεί να τεκμηριώσει οποιαδήποτε βελτίωση μετά την θεραπεία στην τάση που έχουν κάποιοι ασθενείς να παρουσιάζουν σκούρους μπλε κύκλους κάτω από τα μάτια», τόνισε ο Chervin.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει