Η θερμότητα αυξάνει τα επίπεδα υδράργυρου στα ψάρια

Η αύξηση της θερμοκρασίας στην επιφάνεια των ωκεανών που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή, θα μπορούσε να αυξήσει τον υδράργυρο των ψαριών και κατά συνέπεια τους κινδύνους για την υγεία των ανθρώπων.

Αυτό αναφέρει μελέτη που έκαναν ερευνητές του Koλεγίου Dartmouth στο Νιου Χάμσαϊρ και τα ευρήματά της δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό PLoS ONE.

Μέχρι τώρα ήταν ελάχιστα γνωστό το κατά πόσο η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να επηρεάσει τη βιοσυσσώρευση του υδράργυρου στη θαλάσσια ζωή και καμία προηγούμενη μελέτη δεν είχε καταδείξει τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στα ψάρια, είτε στο εργαστήριο, είτε στην ανοιχτή θάλασσα. Ο υδράργυρος που απελευθερώνεται στον αέρα μέσω της βιομηχανικής ρύπανσης, μπορεί να συσσωρεύεται σε ρέματα και ωκεανούς και να μετατρέπεται σε μεθυλοϋδράργυρο στο νερό.

Οι ερευνητές μελέτησαν τα killifish, ένα είδος κυπρίνων, υπό μεταβαλλόμενες θερμοκρασίες τόσο στο εργαστήριο όσο και σε πισίνες με αλατισμένο νερό (για να υπάρχει η αίσθηση του ωκεανού) στο Μέιν. Τα ψάρια στις αλατισμένες πισίνες έτρωγαν έντομα, σκουλήκια και άλλες φυσικές πηγές τροφίμων, ενώ τα ψάρια στο εργαστήριο τρέφονταν με τρόφιμα εμπλουτισμένα με υδράργυρο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως τα ψάρια που ζούσαν στα θερμότερα νερά έτρωγαν περισσότερο, αλλά γίνονταν ολοένα και μικρότερα σε μέγεθος, ενώ παράλληλα είχαν υψηλότερα επίπεδα μεθυλοϋδράργυρου στους ιστούς τους, γεγονός που υποδηλώνει αύξηση του μεταβολικού ρυθμού τους, που προκλήθηκε από αυξημένη πρόσληψη των τοξικών μετάλλων.

Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς τι επίδραση μπορεί να έχει αυτό για την υγεία των ανθρώπων που τρέφονται με θαλασσινά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει