Θυρεοειδής: Συμπτώματα ότι κάτι πάει στραβά

woman-neck-thyroid

Μήπως η κούραση σάς τραβάει προς τα κάτω μέρα με τη μέρα; Εχετε πονοκέφαλο, αύξηση του σωματικού βάρους, ρίγη, ή απώλεια μαλλιών; ′H μήπως το αντίθετο ισχύει για εσάς: Είστε συχνά σε εγρήγορση, ιδρωμένοι, ή αγχωμένοι;

Ο θυρεοειδής αδένας σας θα μπορούσε είναι ο υπεύθυνος για όλα αυτά. Αυτός ο σπουδαίος ρυθμιστής του σώματος και του μυαλού μερικές φορές βγαίνει εκτός ελέγχου, ιδιαίτερα στις γυναίκες. Είναι κρίσιμης σημασίας να λάβετε τη σωστή θεραπεία για να αισθανθείτε καλά και να αποφύγετε σοβαρά προβλήματα υγείας.

gland

Τι είναι ο θυρεοειδής αδένας;

Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας σε σχήμα πεταλούδας στο μπροστινό μέρος του λαιμού. Παράγει ορμόνες που ελέγχουν την ταχύτητα του μεταβολισμού σας – το σύστημα που βοηθά το σώμα να χρησιμοποιήσει την ενέργεια. Οι διαταραχές του θυρεοειδούς μπορεί να επιβραδύνουν ή να επιταχύνουν το μεταβολισμό σας διασπώντας την παραγωγή των ορμονών του θυρεοειδούς. Οταν τα επίπεδα των ορμονών γίνουν πάρα πολύ υψηλά ή πολύ χαμηλά, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων.

weight-gain

Αύξηση ή απώλεια βάρους

Μια ανεξήγητη αλλαγή στο βάρος είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα μιας διαταραχής του θυρεοειδούς. Η αύξηση του βάρους μπορεί να σημάνει χαμηλά επίπεδα των ορμονών του θυρεοειδούς, μια κατάσταση που ονομάζεται υποθυρεοειδισμός. Αντίθετα, εάν ο θυρεοειδής παράγει περισσότερες ορμόνες από τις ανάγκες του σώματος, μπορεί να χάσετε βάρος, απροσδόκητα. Αυτό είναι γνωστό ως υπερθυρεοειδισμός. Ο υποθυρεοειδισμός, πάντως, είναι πολύ πιο συχνός.

woman_examining_neck

Πρήξιμο στο λαιμό

Ενα πρήξιμο ή μια διόγκωση στο λαιμό είναι μια ορατή ένδειξη ότι κάποιο πρόβλημα υπάρχει με τον θυρεοειδή. Η βρογχοκήλη μπορεί να συμβεί είτε με υποθυρεοειδισμό  είτε με υπερθυρεοειδισμό. Μερικές φορές το πρήξιμο στο λαιμό μπορεί να προκληθεί από καρκίνο του θυρεοειδούς ή οζίδια, εξογκώματα που αναπτύσσονται στο εσωτερικό του θυρεοειδούς. Μπορεί επίσης να οφείλεται σε μια αιτία άσχετη με το θυρεοειδή.

pulso

Αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό

Οι θυρεοειδικές ορμόνες επηρεάζουν σχεδόν κάθε όργανο του σώματος και μπορεί να επηρεάσουν το πόσο γρήγορα χτυπάει η καρδιά. Οι άνθρωποι με υποθυρεοειδισμό μπορεί να παρατηρήσουν τον καρδιακό ρυθμό τους να είναι πιο αργός από ό,τι συνήθως. Ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να κάνει την καρδιά να χτυπάει πιο γρήγορα. Μπορεί επίσης να προκαλέσει αυξημένη πίεση του αίματος και την αίσθηση ενός σφυροκοπήματος της καρδιάς, γνωστό ως αίσθημα των παλμών της καρδιάς.

woman-yawning-

Αλλαγές στην ενέργεια ή την διάθεση

Οι διαταραχές του θυρεοειδούς μπορεί να έχουν αισθητό αντίκτυπο στο επίπεδο της ενέργειας και της διάθεσή σας. Ο υποθυρεοειδισμός τείνει να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται κουρασμένοι, υποτονικοί, και καταθλιπτικοί. Ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει άγχος, προβλήματα ύπνου, νευρικότητα και ευερεθιστότητα.

hair-loss

Τριχόπτωση

Η τριχόπτωση είναι ένα άλλο σημάδι ότι οι θυρεοειδικές ορμόνες σας μπορεί να είναι εκτός ισορροπίας. Τόσο ο υποθυρεοειδισμός όσο και ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα μαλλιά θα ξαναφυτρώσουν όταν η διαταραχή του θυρεοειδούς αντιμετωπιστεί.

adjusting_thermostat

Εντονες μεταβολές στη θερμοκρασία του σώματος

Οι διαταραχές του θυρεοειδούς μπορεί να διαταράξουν την ικανότητα να ρυθμίζετε τη θερμοκρασία του σώματος. Οι άνθρωποι με υποθυρεοειδισμό μπορεί να αισθάνονται κρύο πιο συχνά απ’ ό,τι συνήθως. Ο υπερθυρεοειδισμός τείνει να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, προκαλώντας υπερβολική εφίδρωση και μια αποστροφή για τη θέρμανση.

asleep

Αλλα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού

Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει πολλά άλλα συμπτώματα, όπως:

* Ξηρό δέρμα και εύθραυστα νύχια

* Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα χέρια

* Δυσκοιλιότητα

* Διαταραχές της εμμήνου ρύσης

girl-with-glasses-

Αλλα συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού

Ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί επίσης να προκαλέσει επιπλέον συμπτώματα, όπως:

* Μυϊκή αδυναμία ή τρέμουλο στα χέρια

* Προβλήματα όρασης

* Διάρροια

* Ακανόνιστη έμμηνο ρύση

feeling-hot

Διαταραχή του θυρεοειδούς ή εμμηνόπαυση;

Επειδή οι διαταραχές του θυρεοειδούς μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στον έμμηνο κύκλο και τη διάθεσή σας, τα συμπτώματα μερικές φορές συγχέονται με την εμμηνόπαυση. Αν ένα πρόβλημα του θυρεοειδούς είναι ύποπτο, μια απλή εξέταση αίματος μπορεί να προσδιορίσει αν ο πραγματικός ένοχος είναι η εμμηνόπαυση ή μια διαταραχή του θυρεοειδούς ή ένας συνδυασμός των δύο.

_thyroid_

Ποιοι θα πρέπει να εξετάζονται;

Ο καθένας θα πρέπει να εξετάζεται για τη δυσλειτουργία του θυρεοειδούς κάθε πέντε χρόνια, αρχής γενομένης από την ηλικία των 35. Οι άνθρωποι με συμπτώματα ή παράγοντες κινδύνου μπορεί να χρειαστεί να κάνουν εξετάσεις συχνότερα. Ο υποθυρεοειδισμός επηρεάζει πιο συχνά τις γυναίκες άνω των 60 ετών. Ο υπερθυρεοειδισμός είναι επίσης πιο συχνός στις γυναίκες και σε άτομα άνω των 60 ετών. Ενα οικογενειακό ιστορικό αυξάνει τον κίνδυνο και των δύο μορφών της διαταραχής.

12 Jan 2006, Paris, France --- Doctor Checking Patient's Thyroid --- Image by © SGO/Image Point FR/Corbis

Ελεγχος του λαιμού για θυρεοειδή

Μια προσεκτική ματιά στον καθρέφτη μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε έναν διογκωμένο θυρεοειδή που χρειάζεται την προσοχή ενός γιατρού. Γυρίστε το κεφάλι σας προς τα πίσω, πάρτε ένα ποτήρι νερό, και καθώς καταπίνετε, εξετάστε το λαιμό σας κάτω από το μήλο του Αδάμ και πάνω από την κλείδα. Ψάξτε για εξογκώματα ή προεξοχές. Επαναλάβετε τη διαδικασία μερικές φορές. Δείτε αμέσως ένα γιατρό αν παρατηρήσετε μια διόγκωση.

Ultra_Sound_

Η διάγνωση των διαταραχών του θυρεοειδούς

Εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται μια διαταραχή του θυρεοειδούς, μια εξέταση αίματος μπορεί να βοηθήσει να δώσει μια απάντηση. Αυτή η εξέταση μετρά το επίπεδο της ορμόνης διέγερσης του θυρεοειδούς (TSH), ένα είδος κύριας ορμόνης που ρυθμίζει το έργο του θυρεοειδούς αδένα. Αν η TSH είναι υψηλή, συνήθως σημαίνει ότι η λειτουργία του θυρεοειδούς σας είναι πολύ χαμηλή (υποθυρεοειδισμός). Αν η TSH είναι χαμηλά, τότε αυτό σημαίνει ότι γενικά ο θυρεοειδής σας είναι υπερδραστήριος (υπερθυρεοειδισμός). Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να ελέγξει τα επίπεδα των άλλων θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, χρησιμοποιούνται μελέτες απεικόνισης και λαμβάνονται βιοψίες για την αξιολόγηση μιας ανωμαλίας του θυρεοειδούς.

hashimotos-

Νόσος του Hashimoto

Η πιο κοινή αιτία του υποθυρεοειδισμού είναι η νόσος του Hashimoto. Αυτή είναι μια αυτοάνοση διαταραχή, στην οποία το σώμα επιτίθεται στον θυρεοειδή αδένα. Το αποτέλεσμα είναι η βλάβη στον θυρεοειδή, εμποδίζοντάς τον να παράγει αρκετές ορμόνες. Η νόσος του Hashimoto έχει την τάση να υπάρχει σε οικογένειες.

ypofisi

Αλλες αιτίες του υποθυρεοειδισμού

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο υποθυρεοειδισμός προκύπτει από ένα πρόβλημα με την υπόφυση, η οποία είναι στη βάση του εγκεφάλου. Αυτός ο αδένας παράγει την ορμόνη διέγερσης του θυρεοειδούς  (TSH), η οποία λέει στο θυρεοειδή να κάνει τη δουλειά του. Αν η υπόφυση δεν παράγει αρκετή TSH, τα επίπεδα των ορμονών του θυρεοειδούς θα πέσουν. Αλλες αιτίες του υποθυρεοειδισμού περιλαμβάνουν την προσωρινή φλεγμονή του θυρεοειδούς ή φάρμακα που επηρεάζουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς.

graves

Νόσος του Graves

Η πιο κοινή αιτία του υπερθυρεοειδισμού είναι η νόσος του Graves. Αυτή είναι μια αυτοάνοση διαταραχή που προσβάλλει τον θυρεοειδή αδένα και διεγείρει την απελευθέρωση των υψηλών επιπέδων των θυρεοειδικών ορμονών. Ενα από τα χαρακτηριστικά της νόσου του Graves είναι ένα ορατό και άβολο πρήξιμο πίσω από τα μάτια.

_nodule

Αλλες αιτίες του υπερθυρεοειδισμού

Ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί επίσης να προκύψει από θυρεοειδή οζίδια. Αυτά είναι εξογκώματα που αναπτύσσονται στο εσωτερικό του θυρεοειδούς και μερικές φορές αρχίζουν την παραγωγή ορμονών του θυρεοειδούς. Μεγάλοι σβώλοι μπορεί να δημιουργήσουν μια αξιοσημείωτη βρογχοκήλη. Μικρότεροι σβώλοι μπορούν να ανιχνευθούν με υπερήχους.

_doctor_and_patient_talking

Eπιπλοκές διαταραχής του θυρεοειδούς

Οταν αφεθεί χωρίς θεραπεία, ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της χοληστερόλης σας, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο κίνδυνος για ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή. Σε σοβαρές περιπτώσεις, τα πολύ χαμηλά επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών μπορεί να προκαλέσουν μια απώλεια της συνείδησης και απειλητική για τη ζωή πτώση της θερμοκρασίας του σώματος. Στον αντίποδα, αν δεν αντιμετωπιστεί, ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην καρδιά και εύθραυστα οστά.

treating

Θεραπεία του υποθυρεοειδισμού

Εάν διαγνωστείτε με υποθυρεοειδισμό, ο γιατρός σας θα σας συνταγογραφήσει πιθανότατα θυρεοειδικές ορμόνες, με τη μορφή ενός χαπιού. Αυτό συνήθως οδηγεί σε αισθητή βελτίωση μέσα σε μια-δυο εβδομάδες. Η μακροχρόνια θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερη ενέργεια, χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης, και σταδιακή απώλεια βάρους. Οι περισσότεροι άνθρωποι με υποθυρεοειδισμό θα πρέπει να λαμβάνουν θυρεοειδικές ορμόνες για το υπόλοιπο της ζωής τους.

generic_pills

Θεραπεία του υπερθυρεοειδισμού

Η πιο συνηθισμένη θεραπεία για τον υπερθυρεοειδισμό είναι τα αντιθυρεοειδικά φάρμακα, τα οποία έχουν ως στόχο να μειώσουν την ποσότητα των ορμονών που παράγονται από τον θυρεοειδή. Η διαταραχή μπορεί τελικά να αντιμετωπιστεί, αλλά πολλοί άνθρωποι πρέπει να παραμείνουν σε φαρμακευτική αγωγή. Αλλα φάρμακα μπορεί να δοθούν για τη μείωση των συμπτωμάτων όπως η ταχυκαρδία. Μια άλλη επιλογή είναι το ραδιενεργό ιώδιο, το οποία καταστρέφει το θυρεοειδή αδένα μέσα σε διάρκεια από 6 έως 18 εβδομάδων. Μόλις ο αδένας έχει καταστραφεί, ή αφαιρεθεί με χειρουργική επέμβαση, οι περισσότεροι ασθενείς πρέπει να αρχίσουν να λαμβάνουν θυρεοειδικές ορμόνες σε μορφή χαπιού.

Surgery

Χειρουργική επέμβαση για διαταραχές του θυρεοειδούς

Η αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα μπορεί να θεραπεύσει τον υπερθυρεοειδισμό, αλλά η διαδικασία συνιστάται μόνο εάν τα αντιθυρεοειδικά φάρμακα δεν φέρνουν αποτέλεσμα ή αν υπάρχει μια μεγάλη βρογχοκήλη. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί επίσης να συνιστάται σε ασθενείς με όζους του θυρεοειδούς. Μόλις αφαιρεθεί ο θυρεοειδής, οι περισσότεροι ασθενείς χρειάζονται καθημερινά συμπληρώματα των θυρεοειδικών ορμονών για να αποφευχθεί η ανάπτυξη του υποθυρεοειδισμού.

Διαβάστε επίσης:

Σημάδια που δείχνουν ότι ο θυρεοειδής δεν λειτουργεί καλά

Μπορεί επίσης να σας αρέσει