Τι ακριβώς είναι η υπερχοληστερολαιμία;

Η υπερχοληστερολαιμία είναι η υψηλή χοληστερόλη. Η υψηλή χοληστερόλη είναι μια μεταβολική ανισορροπία και όχι μια ασθένεια από μόνη της. Δεν είναι εξ ορισμού μια ανθυγιεινή ουσία.

Στην πραγματικότητα χρησιμοποιείται σε όλο το σώμα για να χτίσει και να διατηρήσει τις κυτταρικές μεμβράνες. Κατά συνέπεια, η χοληστερόλη είναι ένα πολύ σημαντικό δομικό στοιχείο για τη συνεχιζόμενη «οικοδόμηση» του σώματος.

Επί της ουσίας, είναι ο τρόπος που το σώμα ενός ανθρώπου επεξεργάζεται την χοληστερόλη που μπορεί να κάνει τη χοληστερόλη ανθυγιεινή. Η χοληστερόλη και τα λιπαρά οξέα μεταφέρονται προς και από το ήπαρ με βιοχημικές ουσίες που είναι γνωστές ως λιποπρωτεΐνες. Οι λιποπρωτεΐνες ενθυλακώνουν τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια, έτσι ώστε να παραδοθούν σε όλο το σώμα. Ο τύπος της λιποπρωτεΐνης που μεταφέρει τη χοληστερόλη, καθορίζει αν αυτή είναι υγιεινή ή ανθυγιεινή.

Οι λιποπρωτεΐνες υψηλής πυκνότητας (HDL) συλλέγουν χοληστερόλη από τους ιστούς του σώματος και την παραδίδουν πίσω στο ήπαρ για επεξεργασία. Για το λόγο αυτό τις υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνες τις γνωρίζουμε ως «καλές» λιποπρωτεΐνες. Οταν οι γιατροί ελέγχουν τα επίπεδα χοληστερόλης, μία υψηλή ποσότητα της HDL στο αίμα θεωρείται πως είναι υγιής.

Από την άλλη πλευρά, οι λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας (LDL), που μεταφέρουν τη χοληστερόλη από το ήπαρ προς τα άλλα μέρη του σώματος, θεωρούνται ανθυγιεινές λιποπρωτεΐνες. Η LDL μεταφέρει τη χοληστερόλη στις αρτηρίες του αίματος.

Οι μελέτες δείχνουν ότι το μέγεθος και η συγκέντρωση των λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας καθορίζουν αν οι λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας θα οδηγήσουν σε αθηροσκλήρωση. Οι λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας (LDL) είναι ευρύτερα γνωστές ως «υψηλή χοληστερόλη».

Τι προκαλεί την υπερχοληστερολαιμία (υψηλή χοληστερόλη); Μερικές από τις προϋποθέσεις που συνδέονται με την υψηλή χοληστερόλη είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, ο υπερθυρεοειδισμός, η νευρική ανορεξία, η νεφρική νόσος, η παχυσαρκία και η κληρονομικότητα. Εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία οι λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας στο αίμα αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικών επεισοδίων, μίνι εγκεφαλικών επεισοδίων, περιφερικής αρτηριακής νόσου και στηθάγχης.

Οι επιλογές θεραπείας για την υψηλή χοληστερόλη μπορεί να περιλαμβάνουν διατροφικές αλλαγές για να μειωθεί το ποσό της χοληστερόλης χαμηλής πυκνότητας στο αίμα. Αυτό μπορεί να συνεπάγεται τη μείωση του ποσού των επεξεργασμένων υδατανθράκων που καταναλώνετε, καθώς και την εξάλειψη των επιβλαβών τρανς λιπαρών. Η κατανάλωση τρανς λιπαρών μπορεί να οδηγήσει σε στεφανιαία νόσο.

Μερικά άτομα δεν είναι σε θέση να μειώσουν την ανθυγιεινή χοληστερόλη τους κάνοντας διατροφικές αλλαγές. Κατά συνέπεια, είναι υποχρεωμένα να παίρνουν φάρμακα, γνωστά ως στατίνες, που χρησιμοποιούνται συχνότερα για την θεραπεία της υπερχοληστερολαιμίας.

Εάν έχετε κληρονομική οικογενή υπερχοληστερολαιμία ( μια σπάνια γενετική μεταβολική διαταραχή στην οποία το σώμα σας δεν μπορεί να μεταβολίσει τη χοληστερόλη ), στη συνέχεια, ανάλογα με την γενετική μετάλλαξη, οι στατίνες μπορεί να είναι ή να μην είναι αποτελεσματικές. Εάν η κατάσταση του ατόμου δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με στατίνες, τότε μπορεί αντ’ αυτών να χρησιμοποιηθεί νιασίνη (Β3).

Μπορεί επίσης να σας αρέσει