Για πολλά χρόνια οι επαγγελματίες υγείας και οι ειδικοί διατροφολόγοι έλεγαν ότι ο δρόμος για μικρότερη περιφέρεια μέσης είναι η μείωση της ποσότητας λίπους που καταναλώνουμε στη διατροφή μας.
Όμως, οι πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι το διατροφικό λίπος δεν έχει κατ’ ανάγκη μεγάλη επίδραση στο σωματικό βάρος.
«Οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερα λιπαρά δεν είναι σημαντικά βαρύτεροι από εκείνους που έτρωγαν μικρότερο ποσοστό λίπους», λέει ο δρ David Ludwig, υπεύθυνος του προγράμματος για τη ζωή στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης.
«Και οι άνθρωποι που τρώνε πολύ λίγο λίπος μπορεί να καταναλώνουν πολλά εξευγενισμένα τρόφιμα και ζάχαρη. Τα προϊόντα που διαφημίζονται ως προϊόντα απαλλαγμένα από λιπαρά προσθέτουν θερμίδες από τη ζάχαρη και το άμυλο», προσθέτει.
Για τον Ludwig που έχει γράψει πολλά επιστημονικά άρθρα για το συγκεκριμένο θέμα, ο μεγαλύτερος ένοχος για την τρέχουσα επιδημία παχυσαρκίας δεν είναι άλλος από τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη.
«Οταν τρώμε πολύ εκλεπτυσμένο άμυλο, ειδικά αν το φαγητό είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, το άμυλο διασπάται σε ζάχαρη πολύ γρήγορα. Αυτό οδηγεί σε απότομη αύξηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα κατά την επόμενη μισή με μία ώρα (μετά το φαγητό) και αυτό προκαλεί την απελευθέρωση ινσουλίνης από το πάγκρεας που κυκλοφορεί μέσα στο αίμα με σκοπό να κατεβάσει το σάκχαρο στα φυσιολογικά επίπεδα», εξηγεί.
Όμως, όταν υπάρχει υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο ή εξευγενισμένες τροφές, το πάγκρεας τείνει να υπερεκκρίνει ινσουλίνη, οδηγώντας τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα κάτω από το φυσιολογικό επίπεδο.
«Οταν η ζάχαρη στο αίμα ενός ατόμου είναι πολύ χαμηλή, μπορεί να αισθανθεί πείνα, να έχει δυσκολία συγκέντρωσης και να γίνει νευρικό. Σ’ αυτή την περίπτωση είναι πολύ πιθανό μεταξύ των γευμάτων να ενδώσει σε μια επιπλέον απόλαυση ή ένα παχυντικό σνακ. Και μ’ αυτόν τον τρόπο να πάρει επιπλέον περιττές θερμίδες. Μόλις 100 θερμίδες την ημέρα μπορούν να προκαλέσουν μια διαφορά 6 με 7 κιλών στο σωματικό βάρος μέσα σε ένα χρόνο».
Οι υδατάνθρακες που καταναλώνονται σε πιο φυσική κατάσταση, όπως είναι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι καλύτεροι, ενώ αντίθετα αυτοί που βρίσκονται μέσα σε εξευγενισμένα τρόφιμα θα πρέπει να αποφεύγονται.