Τι είναι η κόπωση των επινεφριδίων

Η κόπωση των επινεφριδίων είναι ένας όρος που αναφέρεται σε ένα σύνολο από μη ειδικά συμπτώματα, όπως πόνοι στο σώμα, κόπωση, νευρικότητα, διαταραχές ύπνου και πεπτικά προβλήματα.

Ο όρος δείχνει να είναι δημοφιλής σε βιβλία για την υγεία και σε ιστοσελίδες εναλλακτικής ιατρικής, αλλά δεν αποτελεί μια αποδεκτή ιατρική διάγνωση.

Τα επινεφρίδια βρίσκονται ακριβώς πάνω από τα νεφρά και εκκρίνουν ορμόνες που ελέγχουν το άγχος και την ενέργεια, μεταξύ άλλων φυσικές λειτουργίες, που είναι απαραίτητες για τη ζωή. Ο ιατρικός όρος «ανεπάρκεια των επινεφριδίων» (νόσος του Addison) αναφέρεται σε μια ανεπαρκή παραγωγή ενός ή περισσότερων απ’ αυτές τις ορμόνες, ως αποτέλεσμα μιας υποκείμενης νόσου.

Τα σημεία και τα συμπτώματα ανεπάρκειας των επινεφριδίων μπορεί να περιλαμβάνουν:

* Κούραση

* Πόνους στο σώμα

* Ανεξήγητη απώλεια βάρους

* Χαμηλή αρτηριακή πίεση

* Ζαλάδα

* Η απώλεια των τριχών του σώματος

* Αποχρωματισμό του δέρματος (υπερμελάγχρωση)

Εκείνοι που πιστεύουν ότι η κόπωση των επινεφριδίων είναι μια πραγματική κατάσταση υποθέτουν ότι προκύπτει από χρόνιο στρες στην καθημερινή ζωή ενός ατόμου που κάνει τα επινεφρίδια να δουλεύουν υπερωριακή εργασία, οδηγώντας τα τελικά σε μειωμένη λειτουργία και επομένως σε ανεπάρκεια. Οι επικριτές τους υποστηρίζουν ότι τα υποτιθέμενα συμπτώματα είναι ασαφή και ότι ένα υψηλό επίπεδο καθημερινού στρες είναι πιθανό να επηρεάσει τα επινεφρίδια με αυτόν τον τρόπο.

Η ανεπάρκεια των επινεφριδίων μπορεί να διαγνωστεί με εξετάσεις αίματος και ειδικά τεστ διέγερσης που παρουσιάζουν τα ανεπαρκή επίπεδα των ορμονών επινεφριδίων. Οι υπάρχουσες εξετάσεις αίματος, σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, δεν είναι αρκετά ευαίσθητες για να ανιχνεύσουν μια τέτοια μικρή πτώση σε λειτουργία των επινεφριδίων, αλλά το σώμα σας είναι.

Είναι απογοητευτικό να έχετε επίμονα συμπτώματα, που ο γιατρός σας δεν μπορεί να εξηγήσει εύκολα. Αλλά το να αποδεχθείτε μία ιατρικώς μη αναγνωρισμένη διάγνωση από κάποιον μη εξειδικευμένο επαγγελματία θα μπορούσε να είναι ακόμα χειρότερο. Οι αναπόδεικτες θεωρίες για τη λεγόμενη κόπωση των επινεφριδίων μπορεί να σας κάνουν να νοιώσετε ακόμα πιο άρρωστοι, ενώ η πραγματική αιτία -όπως κατάθλιψη ή ινομυαλγία- συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.