Τι είναι η μεταγεννητική κατάθλιψη στους άνδρες;

H μεταγεννητική κατάθλιψη στις γυναίκες είναι μια ευρέως αναγνωρισμένη κατάσταση, ωστόσο είναι πολύ λιγότερο γνωστό ότι ακόμα και οι άνδρες μπορεί να υποφέρουν από κατάθλιψη μετά από τον τοκετό.

Ο κύριος λόγος που αυτή η κατάσταση είναι λιγότερο γνωστή είναι ότι οι άνδρες συχνά δυσκολεύονται να μιλήσουν για αυτήν. Μερικοί άνδρες δεν συνειδητοποιούν ότι πάσχουν από την πάθηση.

Η κατάθλιψη που εμφανίζεται μετά από τη γέννηση ενός παιδιού έχει συνδεθεί με μια αύξηση στα κρούσματα κατάθλιψης γενικά για ένα μεγάλο αριθμό ανδρών. Αυτό συμβαίνει μερικές φορές, ως αντίδραση, όταν η γυναίκα σύντροφός ενός άνδρα πάσχει από κατάθλιψη μετά τον τοκετό. Πολλοί άνδρες έχουν ισχυριστεί ότι η αντιμετώπιση της κατάθλιψης του συντρόφου τους τούς αφήνει απομονωμένους και στιγματισμένους.

Σύμφωνα με ειδικούς, η κατάθλιψη των ανδρών μετά τον τοκετό έχει οδηγήσει στη διάλυση πολλών γάμων. Η συντριπτική πλειοψηφία των διαζυγίων συμβαίνουν μετά τη γέννηση ενός παιδιού. Πολλά ζευγάρια δεν έχουν επίγνωση ότι η κατάθλιψη μετά τον τοκετό είναι η αιτία της διάλυσης του γάμου.

Πάρα πολλές γυναίκες κρύβουν την κατάθλιψή τους, στο βαθμό που οι σύντροφοί τους δεν γνωρίζουν την αιτία πίσω από εναλλαγές της διάθεσής τους. Η κατάθλιψη της γυναίκας μπορεί να μεταφερθεί στον άνδρα, προκαλώντας του μερικές φορές τάσεις αυτοκτονίας.

Ενας άλλος λόγος για την ανδρική κατάθλιψη μετά τον τοκετό είναι ότι πολλοί άνδρες δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τη γέννηση ενός παιδιού. Η νέα προσθήκη στην οικογένεια μπορεί να είναι κάτι το αγχωτικό, ειδικά αν ο άνδρας πρέπει να εργάζεται κατά τη διάρκεια της ημέρας και να αντιμετωπίζει το παιδί τη νύχτα. Αυτό το είδος της κατάθλιψης είναι ανεξάρτητο από τη γυναικεία κατάθλιψη. Ενώ η γυναικεία κατάθλιψη μετά τον τοκετό πιστεύεται ότι είναι ορμονική, η κατάθλιψη στους άνδρες είναι πιο φυσική.

Ενα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για τους άνδρες, όταν πρόκειται για την ανδρική κατάθλιψη μετά τον τοκετό είναι η έλλειψη υποστήριξης. Υπάρχουν πολλές ομάδες υποστήριξης διαθέσιμες προς βοήθεια για τις γυναίκες, κάτι που δεν υπάρχει για τους άνδρες. Επιπλέον, οι άνδρες ιστορικά είναι απρόθυμοι να μιλήσουν για αυτό το είδος της κατάθλιψης, ενώ τα στατιστικά στοιχεία σχετικά με αυτό το πρόβλημα έχουν  επισημανθεί μόλις πρόσφατα.

Τα συμπτώματα της ανδρικής κατάθλιψης μετά τον τοκετό μπορεί να περιλαμβάνουν τα συναισθήματα της απομόνωσης και τις εναλλαγές της διάθεσης. Μπορεί επίσης να υπάρχουν προβλήματα που σχετίζονται με την εργασία αλλά και με κατάχρηση ουσιών. Αλλα συμπτώματα μπορεί να εκδηλωθούν ως λήθαργος, κρίσεις άγχους, απώλεια της σεξουαλικής ορμής, δυσκολία στη συγκέντρωση, πονοκέφαλοι και πόνος στο στομάχι. Εάν εμφανιστούν αυτά τα συμπτώματα, είναι σημαντικό να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, και θα πρέπει να συμβουλευτείτε ένα γιατρό.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει