Τι είναι ο ανθεκτικός στην μεθικιλλίνη χρυσίζων σταφυλόκοκκος (MRSA)

Αποτελεί τον φόβο και τον τρόμο των νοσοκομείων, καθώς ευθύνεται για περίπου το 44% των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων που καταγράφονται ετησίως σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Αυτό το μικρό σύμπλεγμα βακτηρίων που είναι γνωστά ως MRSA ή επί το ελληνικότερον «ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη χρυσίζων σταφυλόκοκκος» μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις σε διάφορα μέρη του σώματος, όπως το δέρμα, οι πνεύμονες και άλλες περιοχές. Πολλές φορές ο MRSA ονομάζεται «σούπερ βακτήριο», επειδή δεν ανταποκρίνεται σε πολλά αντιβιοτικά.

Αν και οι περισσότερες λοιμώξεις είναι ήσσονος σημασίας, υπάρχουν κάποιες που είναι πραγματικά απειλητικές για τη ζωή.

Σημεία και συμπτώματα

Η λοίμωξη του MRSA μπορεί να εμφανιστεί ως ένα μικρό κόκκινο σημάδι ή σπυράκι. Η περιοχή μπορεί να είναι πρησμένη ή ζεστή στην αφή. Οι περισσότερες από αυτές τις λοιμώξεις είναι ήπιες, αλλά μπορεί να αλλάξουν και να γίνουν βαθύτερες και πιο σοβαρές.

MRSA, τσίμπημα εντόμου ή κάτι άλλο;
mrsa1
Αριστερά τσίμπημα εντόμου, δεξιά ο MRSA

Τα τσιμπήματα εντόμων, τα εξανθήματα και άλλα δερματικά προβλήματα μπορεί να συγχέονται με τα συμπτώματα του MRSA γιατί είναι παρόμοια. Οι γιατροί ρωτούν συχνά τους ασθενείς που νομίζουν ότι τους τσίμπησαν έντομα, αν είδαν τα έντομα. Αυτά τα «τσιμπήματα» μπορεί τελικά να αποδειχθεί ότι είναι MRSA. Οταν μια δερματική λοίμωξη εξαπλωθεί και δεν βελτιωθεί μετά από 2-3 μέρες χορήγησης των συνηθισμένων αντιβιοτικών θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας.

Κυτταρίτιδα
kytarritida
Αριστερά ένα φυσιολογικό χέρι, δεξιά ένα χέρι με λοίμωξη MRSA

Ο ΜRSA μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κυτταρίτιδα. Η κυτταρίτιδα δεν είναι αυτό που έχουμε στο μυαλό μας σαν φλοιό πορτοκαλιού, που χαλάει την αισθητική εμφάνιση των ποδιών το καλοκαίρι στην πλαζ, αλλά πρόκειται για μια λοίμωξη στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος και των ιστών που βρίσκονται κάτω απ’ αυτό. Η κυτταρίτιδα μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα, σε διάστημα μερικών ωρών. Το δέρμα φαίνεται ροζ ή κόκκινο, όπως ένα ηλιακό έγκαυμα και μπορεί να είναι ζεστό και πρησμένο.

Απόστημα

Χωρίς τη σωστή, έγκαιρη περίθαλψη, τα βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν μια μικρή λοίμωξη που ενδέχεται να εξελιχθεί σε απόστημα, μια επώδυνη διόγκωση κάτω από το δέρμα που είναι γεμάτη με πύον. Η θεραπεία μπορεί να απαιτήσει χειρουργική αποστράγγιση και αντιβιοτικά.

Πώς μπορεί ένας άνθρωπος να αποκτήσει MRSA

Ο ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη χρυσίζων σταφυλόκοκκος μπορεί να εξαπλωθεί αν αγγίξουμε ένα μολυσμένο άτομο ή ένα μέλος του που είναι εκτεθειμένο σε MRSA και έχουμε μια γρατσουνιά ή ένα σχίσιμο στο δέρμα. Μπορεί επίσης να προέλθει από κακή υγιεινή, από χρησιμοποιημένο ξυράφι, πετσέτες ή αθλητικό εξοπλισμό. Δύο στα 100 άτομα φέρουν το βακτήριο του MRSA στο σώμα τους, αλλά συνήθως δεν αρρωσταίνουν.

Οι άνθρωποι που είχαν πρόσφατα κάνει κάποια χειρουργική επέμβαση ή παραμένουν στο νοσοκομείο, είναι πιθανό να κολλήσουν MRSA. Επίσης, παρατηρείται σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που ζουν σε οίκους ευγηρίας και σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Μια χρόνια ασθένεια, όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος ή ο HIV/AIDS αυξάνουν τις πιθανότητες να αποκτήσει κανείς την επίμονη αυτή λοίμωξη.

Πόσο ασφαλή είναι τα νοσοκομεία;

Τα νοσοκομεία είναι οι κύριες πηγές των λοιμώξεων MRSA λόγω της παρουσίας πολλών ασθενών ή τραυματιών. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που καλούνται να λύσουν οι νοσοκομειακές μονάδες παγκοσμίως. Οι προσπάθειες περιλαμβάνουν έλεγχο για MRSA στους ασθενείς, καλή υγιεινή των χεριών και χρήση γαντιών. Αν τηρηθούν οι παραπάνω κανόνες, οι λοιμώξεις του MRSA μπορούν να μειωθούν ακόμα και κατά 50%.

Μπορούν να κολλήσουν υγιείς άνθρωποι;

Ναι. Οι λοιμώξεις αυτές υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό και σε ανθρώπους εκτός νοσοκομείων. Παρατηρούνται συχνά σε σχολεία, γυμναστήρια, κέντρα ημερήσιας φροντίδας και γενικά σε μέρη όπου συγχρωτίζονται πολλοί άνθρωποι.

MRSA σε σκύλους και γάτες

Ο MRSA μπορεί να μεταπηδήσει από τους ανθρώπους στα κατοικίδια όπου μπορεί να παραμείνει, χωρίς έκδηλα συμπτώματα. Τα ζώα μπορεί να μεταφέρουν τα βακτήρια στο σώμα τους και να τα «επιστρέψουν» στον ιδιοκτήτη τους ή να τα μεταδώσουν σε άλλα ζώα.

Ο MRSA στην παραλία

Ο MRSA έχει βρεθεί στην άμμο και στο νερό στις παραλίες. Ο σταφυλόκοκκος μπορεί να ζήσει ακόμα και στο θαλασσινό νερό για αρκετές ημέρες και να αναπαραχθεί στην άμμο. Για να προστατευθείτε θα πρέπει να καλύπτετε τα χέρια σας αν έχουν γρατζουνιές πριν να παίξετε στην άμμο, να πλένετε συχνά τα χέρια σας και να μην ξαναφοράτε το μαγιό σας μετά το μπάνιο, αν δεν το έχετε ξεπλύνει πρώτα.

Διάγνωση του MRSA

Αν νομίζετε ότι έχετε μια λοίμωξη του δέρματος MRSA, καλύψτε την περιοχή με έναν επίδεσμο. Επικοινωνήστε με έναν γιατρό που θα πάρει ένα δείγμα της περιοχής που έχετε τη λοίμωξη και θα το στείλει για ανάλυση.

Αντιμετώπιση

Μερικές από τις λοιμώξεις μπορεί να χρειαστεί να αποστραγγιστούν, να καθαριστούν και να καλυφθούν. Τα αντιβιοτικά από το στόμα μπορεί να θεραπεύσουν τον MRSA αλλά επειδή δεν ανταποκρίνονται σε πολλά κοινά φάρμακα, όπως μεθικιλλίνη, αμοξικιλλίνη, πενικιλλίνη, οξακιλλίνη, ο γιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει άλλου είδους φάρμακα όπως κλινδαμυκίνη ή λινεζολίδη. Μπορεί επίσης ο επεμβατικός MRSA να αντιμετωπιστεί με ενδοφλέβια βανκομυκίνη.

Σπιτική φροντίδα για λοιμώξεις του δέρματος

Αν τα φάρμακα είναι συνταγογραφημένα, είναι σημαντικό να τελειώσετε όλες τις δόσεις, ακόμα κι αν τα συμπτώματά σας έχουν εξαφανιστεί. Η διακοπή χωρίς την ολοκλήρωση των δόσεων μπορεί να προκαλέσει υποτροπή ή να επιτρέψει στα βακτήρια του MRSA να αποκτήσουν ανοσία στα φάρμακα. Κρατήστε καλυμμένη την πληγή μέχρι να επουλωθεί και αλλάξτε τους επιδέσμους όσο συχνά σας έχει υποδείξει ο γιατρός σας. Επίσης, θα πρέπει να πλένετε οτιδήποτε έχετε χρησιμοποιήσει, κλινοσκεπάσματα, πετσέτες και ρούχα.

Επιπλοκές του MRSA

Ο MRSA μπορεί να εξαπλωθεί από μία μικρή λοίμωξη, σε μια εξαιρετικά σοβαρή λοίμωξη που να επηρεάσει τα εσωτερικά όργανα και συστήματα του σώματός σας. Εχει συνδεθεί με σηψαιμία, πνευμονία και μολύνσεις του αίματος και μπορεί να γίνει αιτία θανάτου.

Πώς να αποφύγετε τον MRSA

Το συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό και η χρησιμοποίηση του οινοπνεύματος είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποφύγετε τον MRSA. Σκουπίστε τις επιφάνειες του δέρματός σας που έχουν έρθει σε επαφή με το γυμναστήριο, ή το ντους. Μην αγγίζετε πληγές ή επιδέσμους άλλων ανθρώπων και μην μοιράζεστε προσωπικά αντικείμενα. Σε περίπτωση παραμονής στο νοσοκομείο θυμίστε στα μέλη του προσωπικού να πλένουν τα χέρια τους πριν σας αγγίξουν.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει