Τι είναι το σύνδρομο Couvade

Το σύνδρομο Couvade ή αρρενολοχεία είναι ένα ψυχολογικό φαινόμενο κατά το οποίο οι άνδρες βιώνουν τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης όταν η σύντροφός τους περιμένει να φέρει στον κόσμο παιδί.

H λέξη Couvade προέρχεται από τη γαλλική λέξη couver που σημαίνει «εκκόλαψη» (η έξοδος του πουλιού από το αυγό). Αν και είναι σπάνια συμβαίνει σε ορισμένους άνδρες.

Υπήρξε πολύς σκεπτικισμός για το αν είναι μια πραγματική κατάσταση ή όχι. Η επιστημονική έρευνα έχει δείξει ότι είναι μία πραγματική ψυχοσωματική διαταραχή. Σχεδόν το 80% των ανδρών που η σύντροφός τους είναι έγκυος, αισθάνονται κάποια μορφή συμπτωμάτων μιας «συμπαθητικής εγκυμοσύνης», όπως είναι η άλλη ονομασία του συνδρόμου Couvade.

Το φαινόμενο αυτό έχει παρατηρηθεί σε πολυάριθμους πολιτισμούς, συμπεριλαμβανομένων των αρχαίων πολιτισμών και ένα μεγάλο μέρος της έρευνας έχει αναλωθεί στην προσπάθεια να μάθουν οι ερευνητές περισσότερα σχετικά με την προέλευσή του. Μόλις η μητέρα γεννήσει, συνήθως το σύνδρομο Couvade υποχωρεί και ο σύζυγος/σύντροφος αισθάνεται πολύ καλύτερα, αν και σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να αναπτύξει κατάθλιψη μετά τον τοκετό.

Η συχνότητα του συνδρόμου Couvade ποικίλλει σε όλο τον κόσμο και είναι δύσκολο να υπάρξουν ακριβή στατιστικά στοιχεία, καθώς υπάρχει η υποψία ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν έχει καν αναφερθεί αυτή η κατάσταση.

Το σύνδρομο συνήθως αρχίζει να εκδηλώνεται στο τέλος του πρώτου τριμήνου. Τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλλουν, αλλά ενδέχεται να περιλαμβάνουν αύξηση βάρους, ναυτία, φυσική κούραση και αλλαγές διάθεσης. Οσο η εγκυμοσύνη της γυναίκας προχωρά, τα συμπτώματα που βιώνει ο σύντροφός της μπορούν με τη σειρά τους να μετακινούνται. Μερικοί άνδρες βιώνουν ακόμα και τους πόνους της γέννας με τη μορφή κοιλιακής κράμπας και δυσφορίας, τη στιγμή που η σύντροφός τους γεννάει. Συνήθως ο τοκετός φέρνει ανακούφιση και ο άνδρας επιστρέφει στους κανονικούς του ρυθμούς.

Οι ερευνητές έχουν σημειώσει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι ορμονικές αλλαγές μπορούν να παρατηρηθούν σε συντρόφους των εγκύων γυναικών ειδικά αν οι σύντροφοί τους είναι πολύ κοντά τους. Στους άνδρες η απελευθέρωση ορμονών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έρχεται ως μια μορφή προετοιμασίας για να βοηθήσει ο άνδρας τον εαυτό του να προετοιμαστεί για την πατρότητα. Οι ορμόνες θα μπορούσαν να εξηγήσουν το σύνδρομο Couvade, καθώς πολλά συμπτώματα της εγκυμοσύνης σχετίζονται με τις ορμονικές αλλαγές στο σώμα της γυναίκας. Ωστόσο, οι ερευνητές έχουν αποδώσει το σύνδρομο Couvade σε ψυχολογικά κίνητρα, όπως είναι η ενοχή και το άγχος.

Το σύνδρομο Couvade συνεχίζεται σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και επιλύεται με τον τοκετό, εκτός από τις περιπτώσεις που θα υπάρξει επιλόχεια κατάθλιψη. Κάποιοι άνδρες με το συγκεκριμένο σύνδρομο μπορεί να αναπτύξουν ρινορραγίες. Κατά τη διάρκεια μελλοντικής εγκυμοσύνης η κατάσταση αυτή είναι πιθανό να επανεμφανιστεί με διαφορετική ομάδα συμπτωμάτων, όπως ακριβώς συμβαίνει και με την έγκυο γυναίκα που μπορεί να έχει διαφορετικά συμπτώματα στις κυήσεις της.

Η καλύτερη θεραπεία για την συγκεκριμένη πάθηση είναι η διαχείριση των συμπτωμάτων. Ανάπαυση, ήπια άσκηση, ισορροπημένη διατροφή και άλλα μέτρα που έχουν ληφθεί για να διευκολύνουν τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης μπορούν να ληφθούν για να βοηθήσουν και τον άνδρα με το σύνδρομο Couvade.

Κάποιες φορές ίσως είναι χρήσιμο για τους άνδρες με το σύνδρομο να δουν κάποιον ψυχολόγο ή ψυχίατρο για να συζητήσουν τους φόβους και τις ανησυχίες τους για την εγκυμοσύνη. Η αντιμετώπιση των συναισθηματικών παραγόντων μπορεί πολλές φορές να ελαττώσει τα σωματικά συμπτώματα του συνδρόμου Couvade εκτός του ότι θα βοηθήσει έτσι κι αλλιώς τους άνδρες να προετοιμαστούν καλύτερα για την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και την από κοινού με τη συντροφό τους ανατροφή των παιδιών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει