Τι είναι το σύνδρομο MISC που εμφανίζεται σε παιδιά που νόσησαν από Covid-19

Το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο (MIS-C) είναι μια κατάσταση όπου διάφορα μέρη του σώματος μπορεί να φλεγμονωθούν, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, των πνευμόνων, των νεφρών, του εγκεφάλου, του δέρματος, των ματιών ή των γαστρεντερικών οργάνων.

Μέχρι στιγμής, οι ειδικοί δεν γνωρίζουν τι προκαλεί το συγκεκριμένο σύνδρομο, όμως εμφανίζεται σε παιδιά που νόσησαν με κοροναϊό και πολύ πιο σπάνια σε ενήλικους.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ, το MISC μπορεί να είναι σοβαρό, ακόμη και θανατηφόρο, αλλά τα περισσότερα παιδιά που διαγνώστηκαν με αυτήν την πάθηση, εμφάνισαν βελτιωμένη κλινική εικόνα, μετά από την κατάλληλη ιατρική φροντίδα.

Τα συμπτώματα

Τα CDC αναφέρουν χρειάζεται επικοινωνία με τον γιατρό, σε περίπτωση που το παιδί εμφανίσει συνεχή πυρετό και περισσότερα από ένα από τα ακόλουθα συμπτώματα:

Πόνος στο στομάχι

Κατακόκκινα μάτια

Διάρροια

Ζάλη ή ζαλάδα (γενικά σημάδια χαμηλής αρτηριακής πίεσης)

Εξάνθημα

Εμετός

Παρόλα αυτά, σημειώνει ότι δεν εμφανίζουν τα ίδια συμπτώματα όλα τα παιδιά.

Πότε πρέπει να πάτε στο νοσοκομείο

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, πρέπει να αναζητήσετε επείγουσα ιατρική φροντίδα, στα εξής σημάδια:

Πρόβλημα στην αναπνοή

Επίμονος πόνος ή πίεση στο στήθος

Σύγχυση

Υπνηλία ή αδυναμία του παιδιού να ξυπνήσει

Χλωμό, γκρι ή μπλε χρώματος δέρματος, χειλιών ή νυχιών, ανάλογα με τον τόνο του δέρματος

Τα CDC αναφέρουν όμως, πως δεν έχουν δημοσιευτεί όλα τα πιθανά συμπτώματα, με αποτέλεσμα οι γονείς να πρέπει να καλέσουν τον γιατρό, εάν δουν τηρήσουν βαριά κλινική εικόνα.

Τι δεν γνωρίζουμε για το MISC

Τα CDC εξακολουθούν να μαθαίνουν για το σύνδρομο MISC και πώς επηρεάζει τα παιδιά. Επομένως, οι ειδικοί δεν γνωρίζουν γιατί ορισμένα παιδιά έχουν αρρωστήσει από την συγκεκριμένη πάθηση και άλλα όχι.

Επίσης, δεν γνωρίζουν εάν τα παιδιά με ορισμένα προβλήματα υγείας είναι πιο πιθανό να νοσήσουν από MISC.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει