Τι είναι το τριτογενές κάπνισμα και πόσο επικίνδυνο είναι για τους μη καπνιστές;

Το τριτογενές κάπνισμα είναι τα υπολείμματα της νικοτίνης και άλλων χημικών ουσιών που απομένουν από τον καπνό στις εσωτερικές επιφάνειες και αντιδρούν με τους κοινούς ρύπους των εσωτερικών χώρων δημιουργώντας ένα τοξικό μείγμα.

Αυτό το τοξικό μείγμα καπνού ονομάζεται τριτογενές και περιέχει καρκινογόνες ουσίες που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των μη καπνιστών που εκτίθεται σ’ αυτό, ιδιαίτερα τα παιδιά.

Οι μελέτες δείχνουν ότι ο τριτογενής καπνός προσκολλάται στα μαλλιά, το δέρμα, τα ρούχα, τα έπιπλα, τις κουρτίνες, τα κλινοσκεπάσματα, τα χαλιά, τη σκόνη, τα οχήματα και άλλες επιφάνειες ακόμα και αφού έχει περάσει πολύς καιρός, αφότου κάποιος έχει καπνίσει στο συγκεκριμένο χώρο.

Τα βρέφη, τα παιδιά και οι ενήλικες μη καπνιστές μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο από  αυτόν τον καπνό που σχετίζεται με προβλήματα υγείας όταν κανείς τον εισπνεύσει ή όταν αγγίξει ουσίες που τον περιέχουν.

Το τριτογενές κάπνισμα, είναι μια σχετικά νέα έννοια και οι ερευνητές εξακολουθούν να μελετούν τους πιθανούς κινδύνους.

Τα κατάλοιπα του καπνού συσσωρεύονται στις επιφάνειες με την πάροδο του χρόνου και αντιστέκονται στον κανονικό καθαρισμό.

Ο τριτογενής καπνός δεν μπορεί να εξαλειφθεί από τον αερισμό των δωματίων, το άνοιγμα των παραθύρων, τη χρήση ανεμιστήρων ή τα κλιματιστικά, ούτε περιορίζεται αν το μέλος της οικογένειας που είναι καπνιστής καπνίζει μόνο σε ένα δωμάτιο του σπιτιού.

Ο τριτογενής καπνός παραμένει για πολύ καιρό αφότου σταματήσει κανείς το κάπνισμα. Σε αντίθεση μ’ αυτόν, το παθητικό κάπνισμα είναι ο καπνός και άλλα αερομεταφερόμενα προϊόντα που προέρχονται από τον καπνό και επηρεάζουν κάποιον μόνο όταν βρίσκεται κοντά στο σημείο που καίγεται το προϊόν καπνού, όπως τα τσιγάρα.

Ο μόνος τρόπος να προστατευθεί ο μη καπνιστής από τον τριτογενή καπνό είναι να δημιουργήσει ένα ολοκληρωτικά μη καπνιστικό περιβάλλον στον ιδιωτικό του χώρο, ή στο αυτοκίνητό του, είτε να κάθεται στους δημόσιους χώρους αποκλειστικά σε χώρους μη καπνιστών, σε εστιατόρια, εστιατόρια κ.λπ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει