Τι ισχύει με τον εμβολιασμό όσων έχουν νοσήσει με κοροναϊό

Την απόφαση τροποποίησης του εμβολιαστικού σχήματος το οποίο θα περιλαμβάνει μία δόση εμβολίου για όσους έχουν νοσήσει από την Covid-19 ανακοίνωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Στην συνέχεια, ο γ.γ. Μάριος Θεμιστοκλέους έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με το τι αναμένεται να ισχύσει από την ερχόμενη Τρίτη.

Αν ένας πολίτης έχει νοσήσει από κοροναϊό πριν από τον πρώτο του εμβολιασμό τότε θα δικαιούται εμβολιασμό έξι μήνες μετά τη μέρα που διαγνώστηκε θετικός και έχει καταχωρηθεί στο μητρώο.

Αν έχει προκαθορισμένο ραντεβού από την Τρίτη, ημέρα που ξεκινά να ισχύει το μέτρο, τότε θα ακυρωθεί αυτόματα το ραντεβού του και ο πολίτης θα μπορεί να προγραμματίσει εκ νέου το ραντεβού του μετά από έξι μήνες.

Ένα SMS θα σταλεί στους έξι μήνες ώστε να υπενθυμίσει στους πολίτες τον εμβολιασμό τους.

Αν έχει νοσήσει ανάμεσα στις δυο δόσεις, θα ακυρωθεί αυτόματα το ραντεβού και θα μπορέσει να προγραμματίσει τον εμβολιασμό της δεύτερης δόσης σε χρονικό διάστημα 6 με 12 μήνες μετά.

Θεοδωρίδου: Γιατί είναι λάθος να ακυρώνουμε τη 2η δόση του εμβολίου

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, εξήγησε τον λόγο για τον οποίο είναι λάθος η ακύρωση του δεύτερου ραντεβού για τον εμβολιασμό κατά του κοροναϊού, ενώ εξήγησε πότε η δεύτερη δόση θα γίνεται με διαφορετικό εμβόλιο.

Στην ενημέρωση για τους εμβολιασμού η κ. Θεοδωρίδου είπε αναφερόμενη στο γεγονός ότι πολλοί ακυρώνουν τα ραντεβού τους για τη δεύτερη δόση, λόγω παρενεργειών που παρουσίασαν μετά την πρώτη δόση, πως: «Είναι μεγάλο λάθος να ακυρώνεται το δεύτερο ραντεβού. Το τίμημα να μείνουν με μία δόση εμβολίου και να κινδυνεύσουν να νοσήσουν είναι σημαντικό και πρέπει να το σκεφτούν καλά», είπε.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών αναφέρθηκε και στις περιπτώσεις θα γίνει η δεύτερη δόση με διαφορετικό εμβόλιο.

Αυτό θα συμβαίνει «σε περίπτωση που ένα άτομο κάνει μία σοβαρή αλλεργική αντίδραση ή θρομβώσεις που αφορούν μεγάλα αγγεία».

Παράλληλα, όπως είπε η κ. Θεοδωρίδου ο εμβολιασμός κατά την κύηση προφυλάσσει την έγκυο και το νεογνό, είπε στη συνέχεια.

Εμβολιασμοί 35-39 ετών: Την Τετάρτη 26 Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια

Ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 35-39 ετών την ερχόμενη Τετάρτη 26 Μαΐου. Οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιηθούν και με τα 4 εμβόλια.

Αυτό ανακοίνωσε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία των εμβολιασμών. Ο κ. Θεμιστοκλέους ενημέρωσε πως σε λίγη ώρα οι εμβολιασμοί στη χώρα αναμένεται να ξεπεράσουν τα 5.000.000.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης έχει διαμορφωθεί ως εξής:

Το 31% των πολιτών έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση

Το 17,2% των πολιτών έχουν εμβολιαστεί και με τις δυο δόσεις.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει